Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Οκτ-2017 11:19

  BofA: Ετος ρεκόρ το 2017 για τις μετοχές, στα $534 δισ. οι εισροές

  BofA: Ετος ρεκόρ το 2017 για τις μετοχές, στα $534 δισ. οι εισροές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η έντονη επενδυτική όρεξη θα καταστήσει το 2017 το ισχυρότερο έτος εισροών σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.

  Ένα κύμα αλλεπάλληλων ιστορικών ρεκόρ στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές οδήγησε στην εκτόξευση της ζήτησης για τα risk assets φέτος. Οι εισροές έχουν αυξηθεί κατά 534 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του έτους, ποσό που είναι ήδη σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ των 281 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σημειώθηκε το 2013.

  Την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές τοποθέτησαν 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια στις μετοχές και 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα, σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA. Τα funds εμφανίζονται ιδιαίτερα bullish για τα assets υψηλού ρίσκου, με τις μετοχές να καταλαμβάνουν το  60,7% του μέσου διεθνούς χαρτοφυλακίων και τις θέσεις σε μετρητά να αγγίζουν νέο χαμηλό στο 10,2%.

  Χωρίς φρένο ο ενθουσιασμός των επενδυτών

  Ο εντυπωσιακός και ατέρμονος όπως φαίνεται ενθουσιασμός για τα risk assets έχει, σύμφωνα με την BofA, ωθήσει των δείκτη "bull and bear" σε αυξημένα επίπεδα, στο 7,6, με τους αναλυτές της αμερικάνικης τράπεζας να προειδοποιούν ότι οι τοποθετήσεις είναι "τεντωμένες" ενόψει των δυνητικών καταλυτών για ένα sell-off.

  Οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA έχουν αλλάξει πολλές φορές τις εκτιμήσεις τους για το "πότε" της διόρθωσης στις αγορές, καθώς βλέπουν πως οι μετοχές σκαρφαλώνουν επίμονα υψηλότερα σε μια ασταμάτητη bull market.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, οι αγορές θα μπορούσαν να βιώσουν μία περίοδο αναταραχής σε περίπτωση που πετύχει η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, καθώς αυτό το γεγονός θα προκαλούσε την κορύφωση του ενθουσιασμού των επενδυτών.

  Μεγάλη εβδομάδα για τις μετοχές

  Αυτή είναι μία "μεγάλη εβδομάδα για τις μετοχές" όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της BofA, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο θα αποκαλυφθεί από τους Ρεπουμπλικάνους την 1η Νοεμβρίου.

  Οι προσδοκίες ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα ενισχύσει τα κέρδη των εταιρειών ήταν ο κύριος μοχλός πίσω από την αύξηση των παγκόσμιων μετοχών μετά την εκλογή του Trump μόλις πριν από ένα χρόνο.

  Οι μετοχές των ΗΠΑ έχουν προσελκύσει 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες καθώς η πρόοδος στα σχέδια φορολογικών μεταρρυθμίσεων ενίσχυσαν το ενδιαφέρον για την αγορά.

  Ο "φόβος" της Fed

  Παράλληλα, η BofA αναφέρει ότι ο παγκόσμιος κύκλος νομισματικής σύσφιξης τον οποίο ξεκίνησε η Fed, θα μπορούσε επίσης να στείλει κύματα σοκ στις αγορές μέσω των μετοχών, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν ενισχυθεί από τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων.

  "Ο πληθωρισμός και ο φόβος της Fed παραμένουν ο Νο1 λόγος για αστάθεια / διόρθωση στο δ' τρίμηνο του 2017", όπως επισημαίνει.

  Αναδυόμενες αγορές

  Οι εκροές από τα ομόλογα και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών την περασμένη εβδομάδα παρείχαν την πρώτη ένδειξη ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ θα μπορούσαν να περιορίσουν τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τα assets των αναδυόμενων αγορών υψηλής απόδοσης.

  Τα ομόλογα της περιοχής ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες ενεργητικού φέτος, αντλώντας τις μεγαλύτερες εισροές μαζί με τις μετοχές των τραπεζών και του κλάδου της τεχνολογίας.

  Οι καλύτερες αποδόσεις

  Η τεχνολογία και οι τράπεζες παραμένουν οι κλάδοι των ΗΠΑ με τις καλύτερες αποδόσεις, ενώ οι παγκόσμιες μετοχές τεχνολογίας αποτελούν τον κλάδο με τις μεγαλύτερες εισροές από τις αρχές του έτους.

  Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα κερδοφορίας από τους "γίγαντες" της τεχνολογίας Amazon και Alphabet έχουν αυξήσει ακόμα περισσότερο τις αποτιμήσεις του κλάδου, με τον ευρωπαϊκό την κλάδο της τεχνολογίας να διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.

  Ο κλάδος του real estate και οι αμυντικοί κλάδοι εν τω μεταξύ έχουν υποστεί εκροές από τις αρχές του έτους, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν τις υψηλότερες "πιο ασφαλείς" μετοχές λόγω της επιμονής της risk-on στρατηγικής.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ