Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Οκτ-2017 11:11

  Γιατί ο Draghi χρειάσθηκε να επαναλάβει το περίφημο "whatever it takes"

  Γιατί ο Draghi χρειάσθηκε να επαναλάβει το περίφημο "whatever it takes"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι μεσο-βραχυπρόθεσμα πολύ ευτυχείς με τις αποφάσεις της ΕΚΤ από την περασμένη εβδομάδα. Και δεν έχουν άδικο, πολύ περισσότερο που αυτές οι αποφάσεις δρομολογήθηκαν λίγο πριν από το κλείσιμο της χρονιάς και μπορούν να "φουσκώσουν" λίγο παραπάνω από τις αρχικές προσδοκίες τα "μπόνους" των μεγάλων παικτών στις χρηματαγορές.

  Η βασική απόφαση όπως είναι γνωστό είναι διπλή: από την μία επιβεβαιώθηκε ότι θα αγορασθούν τίτλοι κάπου 180 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2017 και άλλα 270 δισ. το 2018 και από την άλλη ο κ. Ντράγκι επαναβεβαίωσε τις αγορές ότι ακόμα και μετά το τέλος των αγορών που (όπως προαναφέρθηκε μπορεί να πάει και πέραν των 270 δισ.), τα επιτόκια θα μείνουν χαμηλά. 

  Με άλλα λόγια η ΕΚΤ διαβεβαιώνει τις αγορές κεφαλαίου του πλανήτη πως ό,τι και να συμβεί στις ΗΠΑ με τη νέα διοίκηση της FED, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται με κεφάλαια από την ΕΚΤ δίνοντας έτσι μία τάξη μεγέθους για τη συνεχιζόμενη κεφαλαιακή πλημμυρίδα κοντά στο μισό τρισ. ευρώ, όταν έχει ήδη "ξοδέψει" για τον ίδιο σκοπό κάπου δύο τρισ. ευρώ.

  Η "πράξη" αυτή της ΕΚΤ μοιάζει καθησυχαστική αλλά εμπεριέχει δύο φόβους - απειλές, που επιχειρεί να αντιμετωπίσει:

  * Η μία συμπυκνώθηκε στην φράση του προέδρου της ΕΚΤ που ελάχιστα προσέχθηκε στα εκ των υστέρων σχόλια, ότι δηλαδή η σταθεροποίηση της οικονομίας της Ευρωζώνης τα τελευταία λίγα χρόνια οφείλεται στην πρακτική της ΕΚΤ, ήτοι στην τροφοδοσία της οικονομίας μέσω των τραπεζών με τα τρισεκατομμύρια που τυπώνονται από το 2014 και διοχετεύονται στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Η διακοπή αυτής της τροφοδοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει μία πρωτοφανή κεφαλαιακή άμπωτη που θα αποκαλύψει το ποιος κολυμπάει σ’ αυτή την κρίση των τελευταίων ετών "γυμνός". Και ήδη οι ιδέες γι’ αυτό είναι αρκετά γνωστές καθώς η "γύμνια" του ενός τρισ. ευρώ "κόκκινων δανείων" δείχνει με το... δάχτυλο τον άμεσο κίνδυνο. 

  Να θυμίσουμε εδώ ότι ακριβώς αυτή η κεφαλαιακή άμπωτη μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 αποκάλυψε την "γύμνια" της ελληνικής οικονομίας και οδήγησε στη χρεοκοπία.

  * Η δεύτερη ανησυχία πίσω από την κίνηση της ΕΚΤ έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι προφανές από όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα ότι ο Τραμπ κινείται πλέον σε οριστική αντικατάσταση της Γέλλεν με άδηλο το μέλλον της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Οι πιθανές επιλογές των διαδόχων της Γέλλεν είναι ήδη γνωστό ότι δεν μπορούν να συνδεθούν με μία σταθερή πρόβλεψη όσον αφορά την κυβέρνηση Τραμπ. Με άλλα λόγια η "συνεργασία" Fed – ΕΚΤ μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά και αυτό δεν είναι άνευ σημασίας καθώς σχεδόν το σύνολο του τρίτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed είχε άμεσα και έμμεσα τροφοδοτήσει τα χαρτοφυλάκια των μεγάλων ευρωτραπεζών μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank κ.α. Και αυτή η αχαρτογράφητη πορεία μέλλει να ξεκινήσει μέσα σε συνθήκες που η τραπεζική ενοποίηση της Ευρώπης είναι ακόμα γεμάτη "τρύπες". Η διαβεβαίωση Ντράγκι ότι θα συνεχίσει να τυπώνει χρήμα για τις ευρω-τράπεζες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 "αλλά και για όσο ακόμα χρειασθεί..." και ότι τα επιτόκια θα μείνουν χαμηλά, θυμίζει λιγάκι το whatever it takes του 2012… Όχι άδικα αφού πραγματικά, το τοπίο αλλάζει και ο ίδιος δεν έχει πλέον "καινούργια" εργαλεία για να αμυνθεί απέναντι στον επερχόμενο – κατά το σχόλιο συνεργάτη του κ. Γιουνκέρ στο Capital.gr – νέο κύκλο κρίσης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.      

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ