Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Οκτ-2017 11:39

  Societe Generale: Οι "αρκούδες" του ευρώ θα χαρούν προσωρινά, έρχεται νέο ράλι

  Societe Generale: Οι "αρκούδες" του ευρώ θα χαρούν προσωρινά, έρχεται νέο ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ΕΚΤ θα έχει και την πίτα ολόκληρη, με τη μορφή ενός βραδύτερου ρυθμού αγοράς ομολόγων, και τον... σκύλο χορτάτο, με το ικανοποιητικό... side dish ενός πιο αδύναμου ευρώ, όπως σημειώνει η Societe Generale.

  Όπως τονίζει, το ευρώ είναι ευάλωτο τώρα που η πολυναμενόμενη ανακοίνωση της ΕΚΤ για το tapering είναι πλέον παρελθόν. Η... δυσπεψία θα έλθει αργότερα, όταν επιστρέψει και συνεχιστεί η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση, καθώς η φθηνή αποτίμηση του ευρώ και η σταθερή βελτίωση του υποκείμενου ρυθμού ανάπτυξης υποδηλώνουν ότι θα αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα.

  "Μέχρι εδώ, όλα καλά", σημειώνει η SocGen. Αφού προετοίμασε τις αγορές με διαρροές τις προηγούμενες εβδομάδες, δίνοντάς τους ακριβώς αυτό που περίμεναν, η ΕΚΤ κατάφερε να ανακοινώσει έναν βραδύτερο ρυθμό αγοράς ομολόγων, ενώ έστειλε το ευρώ χαμηλότερα, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να σημειώνουν ράλι. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί και τα spreads μεταξύ των περιφερειακών ομολόγων και των γερμανικών έχουν μειωθεί σημαντικά καθώς ένα κύμα ανακούφισης κυριαρχεί στην αγορά ότι το "υποστηρικτικό" χέρι της ΕΚΤ δεν θα απομακρυνθεί ακόμη, αλλά ούτε και στο σύνομο μέλλον. Ο ρυθμός αγοράς ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ ήταν ακριβώς αυτός που αναμενόταν και τα σχόλια για την αποφυγή ξαφνικής διακοπής του προγράμματος κρατούν την πόρτα ανοιχτή για μερικούς ακόμη μήνες αγορών μετά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

  Όπως σημειώνει η τράπεζα, το ευρώ είναι ευάλωτo τώρα που το αναμενόμενο tapering του QE ανακοινώθηκε. Ο Mario Draghi σημείωσε στις παρατηρήσεις του χθες, μετά τις  ανακοινώσεις της ΕΚΤ, ότι ο πληθωρισμός δεν δείχνει ακόμη πειστική ανοδική τάση. Η εστίαση της αγοράς εφεξής θα είναι στο εάν οι πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ πράγματι αυξάνονται, καθώς αυτό θα ανοίξει την πόρτα για μια πιο επιθετική ΕΚΤ. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, παρά την πλάγια κίνηση του ευρώ εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, τα επίσημα στοιχεία δεν δείχνουν σημαντική πτώση των long θέσεων στο ενιαίο νόμισμα.

  "Εάν όμως υπάρχουν όλα τα κομμάτια του παζλ για μια βαθύτερη διόρθωση του ευρώ, η πιο μακροπρόθεσμη θεμελιώδης υπόθεση για ένα ισχυρότερο ευρώ ισχύει επίσης", τονίζει η SocGen. Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη είναι ισχυρή και οι πιθανότητες περαιτέρω ενίσχυσης το επόμενο έτος είναι υψηλές. Η αποσύνδεση των σημερινών πραγματικών αποδόσεων του Bund και η δύναμη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ θα λειτουργήσει ως μαγνήτης που θα οδηγήσει το ευρώ πολύ υψηλότερα σύντομα. Επιπλέον, το ευρώ παραμένει υποτιμημένο σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες μετρήσεις αποτίμησης και η περιοχή απολαμβάνει συνεχιζόμενο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

  Έτσι, η SocGen διατηρεί την bullish μεσοπρόθεσμη στάση της για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου και αναμένει νέα υψηλά επίπεδα το 2018.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ