Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Οκτ-2017 17:45

  "Αδύναμο" κλείσιμο με μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

  "Αδύναμο" κλείσιμο με μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Περιορίστηκαν στο τέλος τα κέρδη του χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο αν και στηρίχθηκε στις τραπεζικές κυρίως μετοχές, δεν κατάφερε να καταγράψει σημαντικές θετικές επιδόσεις που να μπορούν να αλλάξουν την ψυχολογία της αγοράς.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,35% στις 739,80 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 737,03 (-0,03%) μονάδων και 746,44 μον. (+1,25%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 35,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,27%, στις 1.949,06 μονάδες, ενώ στο +0,71% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.003,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,71% στις 744,67 μονάδες.

  Τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς δεν έχουν αλλάξει, αναφορικά με τη ροή ειδήσεων που επηρεάζει τις επενδυτικές επιλογές, με το ΧΑ να προσπαθήσει να παραμείνει εντός του εύρους "ασφαλείας" που έχει διαμορφώσει το τελευταίο διάστημα. Βέβαια, σήμερα βοήθησαν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες αν και βρήκαν στήριξη στην κατά 4 δισ. μείωση του ELA, εντούτοις δεν κατάφεραν να εντείνουν την αντίδρασή τους λόγω της ανακοίνωσης για τη μείωση των καταθέσεων τον Αύγουστο του 2017.

  Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Π. Στεριώτης της Nuntius, η υπερκάλυψη των ομολογιακών εκδόσεων των ελληνικών τραπεζών σε αντιπαραβολή με τις πληγείσες τιμές του κλάδου στο χρηματιστηριακό "ταμπλό" δημιουργεί μία πολύ ενδιαφέρουσα "απόκλιση", ενδεικτική τόσο της απαξίωσης του ΧΑ όσο και της πεποίθησης ότι οι ομολογιακές εκδόσεις θα συνεχίσουν να σημειώνουν χαμηλότερη μεταβλητότητα και μεγαλύτερη "ανοσία" σε πιθανές τραπεζικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

  Σε πτωτικές αγορές το υψηλό beta των penny stocks του κλάδου ενδυναμώνει την τάση, όσο μάλιστα απουσιάζει η υλοποίηση ενός ανατρεπτικά θετικού recovery story στον κλάδο. Τουλάχιστον ας μη δημιουργηθούν νέοι "σκελετοί" στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, τη στιγμή που η πίεση που ασκεί στην πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών η "φοροκαταιγίδα" και η γενικευμένη μείωση των εισοδημάτων περιορίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής των δόσεων παλαιών δανειών, προσθέτει ο κ. Στεριώτης.

  Στην παρούσα, δύσκολη συγκυρία του ΧΑ, ακόμη και υγιείς τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δέχονται πιέσεις που ίσως δεν τους αναλογούν, ενώ επενδυτές που καλούνται να ανταποκριθούν στα margin calls (απαιτήσεις περιθωρίου) σε άλλες τοποθετήσεις τους, συχνά αναγκάζονται να "παραδώσουν τα όπλα" στις υποαποδίδουσες θέσεις.

  Επιπλέον, οι αρνητικές "αναμνήσεις" long-only επενδυτών σε μία αγορά συχνά προκαλούν την μόνιμη καταχώριση αυτής σε "black list", ειδικά όταν απουσιάζει το σενάριο αναστροφής του "κλίματος" και ενώ μπορούν να προτιμηθούν οι ευρω-αγορές που λειτουργούν εντός μακροχρόνιας ανοδικής τάσης, "χέρι-χέρι" με τον Dow.

  O Γενικός Δείκτης χρειάζεται υπέρβαση της "ζώνης τιμών" μεταξύ 760 και 770 μονάδων προκειμένου να αρχίσει να βγαίνει από το "τούνελ".Εποικοδομητική παραμένει η παραμονή της απόδοσης στη λήξη (yield to maturity) του ελληνικού δεκαετούς σε ένα - για τα δεδομένα των εποχών των μνημονίων - στενότατο εύρος 55 μονάδων βάσης (5,25%-5,80%) εδώ και 4 μήνες.

  Η σταθεροποίηση τόσο των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας όσο και του πώς αυτά προσλαμβάνονται από τις αγορές αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να περιορισθεί το country risk και να ομαλοποιηθούν οι αποδόσεις και των μετοχών της Λεωφόρου Αθηνών, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με κέρδη 2,87%, η Alpha Bank ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο +2,45%, ο Μυτιληναίος στο +2,36%, η ΔΕΗ στο +2,19%, ενώ άνοδο 1,31% σημείωσε η Ελλάκτωρ, με τις Φουρλής και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν με κέρδη 1,1% έκαστη. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική και Πειραιώς, με τις δύο τελευταίες να περιορίζουν από τα ενδοσυνεδριακά κέρδη τους, τα οποία είχαν ξεπεράσει το 4%. 

  Στον αντίποδα, Τιτάν και Attica Bank έκλεισαν με απώλειες 1,8%, ενώ μικρότερη του 0,8% ήταν η πτώση σε ΟΛΠ, Motor Oil, ΟΤΕ, ΕΕΕ, Λάμδα, Σαράντης, Jumbo, Folli Follie και Aegean. Χωρίς μεταβολή η ΓΕΚ Τέρνα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ