Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Οκτ-2017 15:45

  Capital Economics: Η ΕΚΤ απέφυγε να δώσει ημερομηνία λήξης του QE

  Capital Economics: Η ΕΚΤ απέφυγε να δώσει ημερομηνία λήξης του QE
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς assets από τον Ιανουάριο είχε λίγο-πολύ αποτιμηθεί από την αγορά, ωστόσο το ότι δεν δόθηκε μια σταθερή ημερομηνία λήξης του προγράμματος θεωρήθηκε ως ελαφρώς ήπια (dovish) από τους επενδυτές, βοηθώντας να εξηγηθεί η αρχική πτώση του ευρώ, όπως σημειώνει η Capital Economics.

  Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, αλλά θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ενεργητικού από τον Ιανουάριο στα € 30δισ. Όπως αναμενόταν, επανέλαβε επίσης ότι είναι διατεθειμένη να αυξήσει το QE "όσον αφορά το μέγεθος και / ή τη διάρκεια" εάν οι προοπτικές γίνουν λιγότερο ευνοϊκές. Αντίθετα όμως με κάποιες προσδοκίες (συμπεριλαμβανόμενων και αυτών της Capital Economics) δεν ανέφερε οριστική ημερομηνία λήξης του προγράμματος.

  Με την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η Τράπεζα πλησιάζει τα όρια των τοποθετήσεών της σε assets, η σημερινή απόφαση να μειωθούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων δεν ήταν τόσο μεγάλη έκπληξη, όπως τονίζει η C.E.

  Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να παραμένει κάτω από τον στόχο του 2%, ακόμη και στις προβλέψεις της ΕΚΤ, τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα. Η ΕΚΤ επανέλαβε επίσης ότι τα επιτόκια (τα οποία παρέμειναν αμετάβλητα σήμερα) θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα "πολύ πέρα από τον ορίζοντα" των αγορών καθαρού ενεργητικού.

  Καθώς η ΕΚΤ άφησε σήμερα την πόρτα ανοιχτή ώστε οι αγορές να συνεχιστούν πέρα από το Σεπτέμβριο του 2018, η Capital Economics εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2019.


  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ