Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Οκτ-2017 12:26

  BofA: Γιατί δεν υπάρχει πιθανότητα ενός νέου κραχ στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έχουν περάσει 335 μέρες στις αγορές  χωρίς πτώση της τάξης του 5% στην Wall Street ή μεγαλύτερη, που αποτελεί το η τέταρτο μεγαλύτερο σερί από το 1928, όπως σημειώνει η BofA Merrill Lynch. Παράλληλα, ο όγκος συναλλαγών των μετοχών έχει μειωθεί μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο, που είναι ιστορικά ο πιο ασταθής μήνας του έτους, και εάν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, θα είναι ο λιγότερο ασταθής Οκτώβριος στην ιστορία  και ο τρίτος λιγότερο ασταθής μήνας ιστορικά.

  Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι 30 χρόνια μετά το κραχ του '87 "η αγορά φαίνεται να υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ένα σοκ"., όπως επισημαίνει η BofA.

  ασ1 
  Στις 19 Οκτωβρίου 1987, όπως σημειώνει, ο S & P 500 σημείωσε τη χειρότερη μέρα στην ιστορία του (από το 1928), όταν ο πραγματοποίησε βουτιά της τάξης του 20,5%. Οι συνολικές απώλεις εκείνο τον μήνα είχαν αγγίξει το 27,6%.

  Όπως σημειώνει η BofA, αντίθετα με την άποψη πολλών επενδυτών, ένα σοκ αυτού του μεγέθους είναι πολύ δύσκολο να σημειωθεί σήμερα.  Και ο λόγος είναι τα επίμονα χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας.

  Όπως εξηγεί, υπάρχει ιστορικά ένα όριο για το πόσο μεγάλες διαταραχές της αγοράς μπορούν να βασιστούν στην μεταβλητότητα. Με τα σημερινά πολύ χαμηλότερα επίπεδα μεταβλητότητας αλλά και όγκου συναλλαγών,  μηνιαίως ένα πιθανό sell-off θα μπορούσε να αγγίξει το πολύ το 11,5%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικάνικης τράπεζας.

  "Γενικά, όσο πιο πολύ χρόνος περνάει χωρίς μια απότομη διόρθωση της αγοράς, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συμβεί αυτό", σημειώνει η BofA. Ωστόσο, οι αγορές σήμερα αποτιμούν μία πολύ χαμηλή πιθανότητα ενός σοκ, όσο και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον υψηλό γεωπολιτικό και πολιτικό κίνδυνο παγκοσμίως.

  Αρκετοί αναλυτές επικεντρώνονται στον κίνδυνο από τις τοποθετήσεις των quant funds οι οποίες βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έτσι, ένα sell-off ή η αύξηση της μεταβλητότητας θα μπορούσε να αναγκάσει τα εν λόγω χαρτοφυλάκια να μηδενίσουν τις τοποθετήσεις τους και έτσι να επιδεινώσουν τη διόρθωση της αγοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με την BofA δεν μπορεί να είναι οι μοναδικοί οδηγοί μιας συντριβής τύπου '87.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020