Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Οκτ-2017 11:10

  Συνεχίζονται οι τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Συνεχίζονται οι τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ούτε σήμερα καταφέρνει να ξεπεράσει τη νευρικότητα που προκαλούν οι διαρροές για τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση. 
   
  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,39% στις 734,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,52% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.933,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,20% στις 724,05 μονάδες.
   
  Μπορεί τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι δανειστές να δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλείσει η αξιολόγηση έως τα τέλη του έτους, αλλά οι μνήμες από τις καθυστερήσεις της δεύτερης αξιολόγησης είναι ακόμη νωπές στην αγορά, η οποία δεν μπορεί να "ξεχάσει" την κακή παράδοση που έχει γραφτεί στην ιστορία των αξιολογήσεων. 
   
  Άλλωστε, φθινόπωρο του 2016 ήταν όταν η φημολογία περί κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης είχε και πάλι ενταθεί, με την αγορά να αποτυπώνει την τότε ευφορία της στο ταμπλό. Τελικά η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε πέντε μήνες αργότερα, επιβεβαιώνοντας ότι οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. 
   
  Έτσι, η αγορά τηρεί αρνητική επιφυλακτική στάση, κάτι που συνδέεται άμεσα τόσο με την αβεβαιότητα για την αξιολόγηση, όσο και με τα ανοιχτά μέτωπα του τραπεζικού κλάδου, για τον οποίο συντηρούνται οι ανησυχίες σχετικά με την επίπτωση των νέων εποπτικών κανόνων (IFRS9, TΑR, TRIM, Stress Tests).
   
  Άλλωστε, σήμερα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα καίρια ζητήματα του τραπεζικού τομέα. Πρόκειται για ζητούμενα που αποβλέπουν στην πλήρη θωράκιση των τραπεζών για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων τους, τόσο έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών, όσο και έναντι μελλοντικών πτωχεύσεων εταιριών.
   
  Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στις διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών οι Θεσμοί θα θέσουν θέμα ενίσχυσης της θέσης των ενυπόθηκων πιστωτών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα ζητήσουν να αυξηθεί το ποσοστό ικανοποίησης των τραπεζών από το αποτέλεσμα πλειστηριασμών, έτσι ώστε αυτές να λαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο από την εκποίηση ενεχύρων δανείων που έχουν χορηγήσει και δεν εξυπηρετούνται και παράλληλα, να έχουν μεγαλύτερη κάλυψη για τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν, και άρα μικρότερο ρίσκο έναντι πτωχεύσεων επιχειρήσεων.
   
  Στο ταμπλό τώρα, αν και τα περισσότερα πρόσημα είναι ευμετάβλητα, το -2,94% της Πειραιώς, αλλά και οι ανώτερες του 1% απώλειες των Attica Bank, Eurobank, Alpha Bank, Ελλάκτωρ και ΕΕΕ, διαμορφώνουν το αρνητικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Σαράντης, Εθνική, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος. 
   
  Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Folli Folli, Grivalia, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα κινούνται σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως καμία τους να ξεπεράσει το +1%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Λάμδα, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Jumbo. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ