Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Οκτ-2017 14:18

  Χρηματιστήριο: Στο "κενό" η προσπάθεια ανάκαμψης των τραπεζών

  Χρηματιστήριο: Στο "κενό" η προσπάθεια ανάκαμψης των τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Άτονη παραμένει η εικόνα του χρηματιστηρίου σήμερα, με τον προβληματισμό γύρω από τις ελληνικές τράπεζες να μην αφήνει τον κλάδο να ανακάμψει πειστικά στο ταμπλό, ενώ η πορεία του το τελευταίο διάστημα έχει "τραυματίσει" σημαντικά το σύνολο της αγοράς.

  Με τον Γ.Δ δείκτη, παρά τις χθεσινές ισχυρές πιέσεις να μην καταφέρει να αγγίξει της 750 μονάδες, ο όποιος δρόμος προς τις 800 μονάδες φαίνεται προς το παρόν δύσβατος, παρά τις στηρίξεις από τον 25άρη, ειδικά με την έλευση των θεσμών την επόμενη εβδομάδα και την εκκίνηση της γ' αξιολόγησης.

  Έτσι, ο Γενικός Δείκτης αν και παραμένει στα θετικά μετά το αρχικό αρνητικό "γύρισμα", η άνοδος παραμένει περιορισμένη και υποτονική. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στις 747,36 μονάδες με άνοδο 0,12%, ενώ ο τζίρος παραμένει σε απογοητευτικά επίπεδα με τον τραπεζικό να έχει τραυματίσει το σύνολο της αγοράς αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ και όγκος τα 13 εκατ. τεμάχια.

  Ο τραπεζικός δείκτης γύρισε και πάλι στο κόκκινο και υποχωρεί 0,63% στις 770,72 μονάδες ενώ ο FTSE 25 "κρατιέται" στα θετικά με κέρδη 0,06% στις 1970 μονάδες. Όπως σημειώνει η FastFinance., η ζώνη των 1963 κράτησε δίνοντας στην παρούσα αντίδραση, ενώ οι 1993 μονάδες είναι κύρια αντίσταση στην παρούσα φάση και μία κατοχύρωση θα μπορούσε και πάλι να δοκιμάσει το επίπεδο των 2020-2030 μονάδων.

  Από τον δείκτη ανοδικά ξεχωρίζουν οι ΔΕΗ με κέρδη 2,65%, ΟΠΑΠ με άνοδο 0,75%, ΕΧΑΕ στο +0,64% και Αττικής με άνοδο 1,85%. Πιέσεις, εκτός των τραπεζών, σημειώνονται σε ΟΤΕ, Grivalia, Fourlis και ΟΛΠ.

  Οι τράπεζες δεν φαίνεται να μπορούν να κρατήσουν την προσπάθεια αντίδρασης που σημείωσαν νωρίτερα μετά και την πτώση της Τράπεζας Πειραιώς η οποία ξεπέρασε το 4%. Ετσι, η Alpha Bank υποχωρεί 0,60% στα 1,65 ευρώ, η Eθνική βρίσκεται στο +0,35% και στα 0,2870 ευ΄ρω, η Eurobank υποχωρεί 1,14% στα 0,6910 ευρώ και η Πειραιώς συνεχίζει να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλεις στο -1,21% και τα 2,44 ευρώ.

  Σε αυτό το πλαίσιο της υποτονικότητας της αγοράς, ούτε η επιτυχημένη έξοδος της Εθνικής Τράπεζας στις αγορές με καλυμμένα ομόλογα, ούτε η ανακοίνωση της εξόδου της Eurobank, αλλά ούτε και οι θετικές εκθέσεις των διεθνών επενδυτικών τραπεζών για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες, μετουσιώθηκαν σε αποδόσεις για το ελληνικό χρηματιστήριο. Επιπλέον, η... σιγή ασυρμάτου από την Moody's η οποία δεν προχώρησε στην αξιολόγηση της ελληνική οικονομίας όπως είχε προγραμματιστεί, δημιουργεί άλλο ένα "κίνητρο" για τους μεγάλους επενδυτές να παραμένουν "ανενεργοί".

  Και το θέμα είναι ότι πολλά κρίσιμα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, όπως αυτό της γ' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της αβεβαιότητας (λόγω ιστορικού της ελληνικής κυβέρνησης) γύρω από το εάν θα ολοκληρωθεί σύντομα ή οι γνωστές καθυστερήσεις θα αναβάλουν ακόμη περισσότερο την αναζωογόνηση της αγοράς, καθώς και τις εξελίξεις γύρω από τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έως τον Μάιο του 2018 που θα ολοκληρωθούν τα stress tests και τα οποία θα αποκαλύψουν το κατά πόσο αντέχουν κεφαλαιακά, θα βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο, με τη μείωση των NPEs και των NPLs να μετατρέπεται σε αγώνα δρόμου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ