Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Οκτ-2017 13:55

  Χρηματιστήριο: Επιθετικό comeback των πωλητών στις τράπεζες

  Χρηματιστήριο: Επιθετικό comeback των πωλητών στις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Ισχυρές πιέσεις δέχεται αυτήν την ώρα ο τραπεζικός κλάδος, επιβεβαιώνοντας ότι από τη χθεσινή συνεδρίαση έχουν επανέλθει οι ανησυχίες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, παρασύροντας κάτω από τις 750 μονάδες και πάλι το χρηματιστήριο Αθηνών.
   
  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,66% στις 744,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,89% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.964,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,22% στις 770,11 μονάδες.
   
  Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο των πωλητών, οι οποίοι έχουν επανεμφανιστεί από την Τρίτη στο ΧΑ, ανακόπτοντας κάθε προσδοκία που δημιουργήθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου για ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς. Το "τρενάκι του τρόμου" των τραπεζικών μετοχών, όπως το χαρακτηρίζει ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius, κάνει προτιμητέους για τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια τίτλους που έχουν αντισταθεί στην πτώση και δεν είναι εκτεθειμένοι σε ρίσκα κεφαλαιακής επάρκειας, ΑΜΚ και dilution.
   
  Όπως αναφέρει ο κ. Στεριώτης, αναγνωρίζουμε ότι οι τράπεζες έχουν σχηματίσει τα τελευταία χρόνια σημαντικές προβλέψεις μη είσπραξης δανείων πάσης φύσεως, οπότε το "στοίχημα" για όσους επιμένουν να τοποθετούνται στον κλάδο είναι ότι αφενός μεν δε θα βγουν νέοι "σκελετοί" από τα πάλαι ποτέ κραταιά τραπεζικά χαρτοφυλάκια, αφετέρου δε ότι πιθανές μελλοντικές ΑΜΚ θα δρομολογηθούν με τρόπο και σε χρονικό ορίζοντα που δε θα προκαλέσει νέα "ασφυξία" στη Λεωφόρο Αθηνών. Όσο οι underwriters πιθανών νέων ΑΜΚ διαγιγνώσκουν έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, τόσο οι όροι των νέων εκδόσεων θα είναι ασύμφοροι για τους παλαιούς μετόχους.
   
  Αναρωτιόμαστε πώς θα αντιδράσει η "ρηχή" εγχώρια Αγορά όταν οι μεγάλοι ξένοι μετοχικοί δείκτες σημειώσουν αξιόλογη διορθώσουν (κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό), καθώς και αν αρκεί το σενάριο του εντός του έτους κλεισίματος της αξιολόγησης προκειμένου να καταγραφούν υπεραξίες στο ΧΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν κουραστεί από τα γνωστά παιχνίδια πολιτικών εντυπώσεων και "εσωτερικής κατανάλωσης" αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-δανειστών.
   
  Η αδύναμη προσπάθεια που καταβάλει τις τελευταίες εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης για να απομακρυνθεί από το χαμηλό εξαμήνου του, παραπέμπει κυρίως σε χρηματιστηριακό "τίναγμα ψόφιας γάτας". Από τεχνική άποψη, ο ΓΔ χρειάζεται υπέρβαση του τοπικού υψηλού των 770 μονάδων προκειμένου να δημιουργήσει βάσιμες αξιώσεις προσέγγισης των 800.
   
  Στο δύσκολο περιβάλλον του ΧΑ, θα λέγαμε ότι "εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο" και ότι οι επενδυτές καλούνται να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, καθώς ο "εφιάλτης" της τρέχουσας δεκαετίας τον οποίο συνεχίζουν να βιώνουν τα περισσότερα ελληνικά χρεόγραφα συνεχίζεται. Χρειάζεται σοβαρή πολιτική βούληση, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να γίνουν εκείνα τα βήματα που θα "ξεκολλήσουν" το κάρο από τη λάσπη και θα δώσουν νέα πνοή στην ξεχασμένη ελληνική κεφαλαιαγορά, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.
   
  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank και η Εθνική σημειώνουν απώλειες που φτάνουν το 4,60% και 4,05% αντίστοιχα, με τη Eurobank και την Πειραιώς να βρίσκονται στο -3,71% και -3,56% αντίστοιχα. Άνω του 2% οι απώλειες σε ΕΕΕ, Φουρλή, ΔΕΗ και Folli Follie.
   
  Απώλειες που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι Attica Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia, ΟΛΠ, Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Aegean, Τιτάν, Σαράντης, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil. Μόνο ο ΟΠΑΠ στον FTSE 25 κινείται σε θετικά εδάφη, καταγράφοντας άνοδο 0,75%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ