Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Οκτ-2017 11:26

  ΒofA: Risk-On στις αγορές δηλώνουν 207 funds, σε χαμηλά 2,5 ετών οι θέσεις στα μετρητά

  ΒofA: Risk-On στις αγορές δηλώνουν 207 funds, σε χαμηλά 2,5 ετών οι θέσεις στα μετρητά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι βελτιωμένες προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη ωθούν τους παγκόσμιους επενδυτές να αυξήσουν περαιτέρω τις θέσεις του στις μετοχές και να αποφύγουν περαιτέρω τα ομόλογα, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch στο περιβάλλον 207 fund managers με 585 δισ. δολάρια ενεργητικό.

  Σε ότι αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, το 41% των funds δήλωσε ότι αναμένει ταχύτερη ανάπτυξη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, όταν το 48% είχε αυτή την άποψη.

  Την ίδια στιγμή, οι θέσεις των funds στα μετρητά εμφανίζονται μειωμένες στο 4,7% αυτό το μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015. Αυτό ακολουθεί τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα του 4,9% τον Αύγουστο και τον Ιούλιο, αλλά πολύ χαμηλότερα από το υψηλό του Οκτωβρίου του 2016 που ήταν 5,8%.

  Επίσης, το 45% των διαχειριστών κεφαλαίων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι είναι overweight στις παγκόσμιες μετοχές, το υψηλότερος ποσοστό εδώ και έξι μήνες, όταν τον Σεπτέμβριο το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 34% και τον Αύγουστο στο 36%, γεγονός που δείχνει ότι τα μεγάλα funds παρά το εντυπωσιακό ράλι των διεθνών αγορών, συνεχίζουν να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους στις μετοχές.

  Σε ότι αφορά τα ομόλογα, το 60% των funds δηλώνει underweight, γεγονός που αντιπροσωπεύει τις χαμηλότερες τοποθετήσεις σε αυτή την κατηγορία assets εδώ και επτά μήνες.

  Τον Σεπτέμβριο, το 55% των διαχειριστών κεφαλαίων ήταν underweight στα ομόλογα έναντι 59% τον Αύγουστο.

  Η έρευνα της BOA Merrill Lynch υπογραμμίζει ότι "μόνο το 3% των επενδυτών λένε ότι τα παγκόσμια επιτόκια θα είναι χαμηλότερα στους επόμενους 12 μήνες (το χαμηλότερο επίπεδο σε τρία χρόνια), ενώ το 82% εκτιμά ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν".

  Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις γεωγραφικά, το 21% δηλώνει underweight στις μετοχές των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, έναντι 28% το Σεπτέμβριο και 22% τον Αύγουστο. Το 28% που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα ήταν το μεγαλύτερο underweight από τον Νοέμβριο του 2007, όπως σημείωσε η BofA Merrill Lynch.

  Παράλληλα, το 58% των funds δηλώνει overweight στις μετοχές της ευρωζώνης, το υψηλότερο σε πέντε μήνες, σε σύγκριση με το 54% του Σεπτεμβρίου και του 56% τον Αύγουστο.

  Οι παγκόσμιοι επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους στις αναδυόμενες αγορές τον Οκτώβριο και στο  41% overweight σε σύγκριση με το 47% του Σεπτεμβρίου και το 39% του Αυγούστου.

  Στο μέτωπο των νομισμάτων, το 20% των διαχειριστών χαρτοφυλακίου εκτιμά ότι το δολάριο είναι υποτιμημένο, σε σύγκριση με 23% το Σεπτέμβριο και 19% τον Αύγουστο και 0% τον Ιούλιο.

  Σε ότι αφορά τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις αγορές, σύμφωνα με τα funds, μεγαλύτερος (σύμφωνα με το 24%) είναι αυτός ενός λάθος πολίτικης από την Fed ή την ΕΚΤ, ακολουθούμενος από την Βόρεια Κορέα (23%) και το κραχ στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων (22%).

  Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον Σεπτέμβριο, όπου το 34% των διαχειριστών χαρτοφυλακίου δήλωνε ότι η Βόρεια Κορέα ήταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

  Στη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ, το καθαρό 61% των ερωτηθέντων αναμένει φορολογικές περικοπές το α 'τρίμηνο του 2018, το 15% αναμένει τις φορολογικές περικοπές το 4ο τρίμηνο του 2017 και το 13% δήλωσε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα αποτύχει.

  Το  68% δήλωσε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν θα έχει "μεγάλη επίδραση στα risk assets", το 13% ότι η μεταρρύθμιση θα αποτύχει και θα χτυπήσει τις αγορές και το 13% δηλώνει bullish για τις αγορές.


  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ