Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Ιουν-2017 17:38

  Το καλύτερο εξάμηνο από το 1999 στο ΧΑ

  Το καλύτερο εξάμηνο από το 1999 στο ΧΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Πάνω από τις 820 μονάδες και με κέρδη που ξεπέρασαν το 28%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την αγορά να προχωρεί σήμερα σε μικροαλλαγές στη δομή των χαρτοφυλακίων, ούσα σε ετοιμότητα για ένα νέο, πολλά υποσχόμενο εξάμηνο.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 823,74 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 817,64 μονάδων (-0,25%) και 825,55 μον. (+0,71%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,98 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 74,99 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 303,9 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,37%, στις 2.153,01 μονάδες, ενώ στο +1,84% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.091,73 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,98% στις 1.040,23 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,39%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,64%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,62%. Σε επίπεδο εξαμήνου, ο γενικός δείκτης κέρδη 27,98%, ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 23,8 και ο τραπεζικός 24,14%.

  Το εξάμηνο που μόλις τελείωσε είναι το καλύτερο για το Γενικό Δείκτη από το 1999, όταν η αγορά είχε καταγράψει στο πρώτο μισό της χρονιάς κέρδη 47,3% και ένα από τα καλύτερο στον κόσμο φέτος, αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

  Σε αυτή την επίδοση οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες είχαν την μεγαλύτερη συνεισφορά καθώς ο τραπεζικός κλάδος δεν είχε ομοιόμορφη κατανομή αποδόσεων επηρεασμένος από το δύσκολο ξεκίνημα της χρονιάς σε ότι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις που καταγράφηκαν στους ισολογισμούς, σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ.

  Αν και η συνέχεια είναι πιο δύσκολη από πλευράς εντοπισμού των προφανών φθηνών αποτιμήσεων το οικονομικό περιβάλλον έχει κάποια εχέγγυα για να διατηρηθεί η θετική ψυχολογία με σημείο αιχμής την συνεπή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ολοκλήρωση της λίστας των προαπαιτούμενων στην οποία εμπλέκονται και εισηγμένες εταιρίες (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Lamda, Τράπεζες κλπ), σημειώνει ο αναλυτής.

  Το σβήσιμο των συναλλακτικών τζίρων που παρατηρήθηκε στο τέλος του μήνα είχε ως φυσικό επακόλουθο η αγορά να κατεβάσει ταχύτητα και να κινηθεί στην ευθεία.

  Οι ενδείξεις όλες συντείνουν ότι το χρονικό διάστημα που ακολουθεί θα είναι μια επανάληψη του περυσινού καλοκαιριού με την αγορά να κινείται πλάγια σε καθεστώς χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, τονίζει ο κ.Χατζηδάκης.

  Η ατζέντα του Ιουλίου σε ότι αφορά τα γεγονότα εσωτερικού ενδιαφέροντος είναι αραιογραμμένη με κυριότερες ημερομηνίες την 18η Ιουλίου όπου η Fitch θα εκδώσει την ετυμηγορία της για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας ενώ στις 24 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για το 66% της ΔΕΣΦΑ.

  Στο εξωτερικό η έναρξη των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων β’ τρίμηνου μετά το α’ δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται να οδηγήσει σε κάποιες επιλεκτικές κινήσεις με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές για την αναχρηματοδότηση της τριετίας ύψους 2 δις ευρώ που λήγει στις 17 Ιουλίου το οποίο στην παρούσα φάση έχει μάλλον χαρακτήρα επιθυμίας παρά πατάει στην υλοποίηση ενός  ρεαλιστικού σεναρίου.

  Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ισορρόπησε στην περιοχή των υψηλών διετίας απορροφώντας τις πιέσεις μιας αναμενόμενης κατοχύρωσης κερδών μετά το ράλι των 5 μηνών που έχει προηγηθεί. Οι προδιαγραφές της ανόδου και δεν έχουν αλλάξει ωστόσο η μείωση της δυναμικής των συναλλαγών πιθανότατα να βάλει την αγορά σε αναμονή.

  Τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης παραμένουν στα γνωστά νούμερα των 790 και 850 μονάδων, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης. Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί μερικώς μεγαλώνοντας βραχυπρόθεσμα το ανοδικό περιθώριο ενώ η επιτόπια κίνηση στο στενό εβδομαδιαίο εύρος (μόλις 14 μονάδες) ενεργοποίησε εκ νέου σήμα πώλησης από τον MACD χωρίς όμως να αποκτά κάποια απόσταση ασφαλείας  από το σημείο καμπής που θα έθετε σε δοκιμασία την τάση.

  Ως εκ τούτου το "επιτόπιο" τροχάδην φαίνεται επικρατέστερο για την συνέχεια αναμένοντας τον επόμενο βραχυπρόθεσμο καταλύτη που θα θέσει τα αντανακλαστικά της αγοράς σε ετοιμότητα.

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη που έφτασαν το 3,86%, με τις Eurobank, Εθνική και ΔΕΗ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Στο +1,90% έκλεισε η Folli Follie, στο +1,50% η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΟΤΕ, Φουρλής και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή η Ελλάκτωρ και Jumbo. 

  Στον αντίποδα, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Λάμδα και Βιοχαλκο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ μικρότερη του 1% ήταν η πτώση σε Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, Grivalia, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ και Motor Oil. 

  Στον Mid Cap για ακόμη μία ημέρα οι μετοχές των MIG και Attica Bank εμφάνισαν έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, με την πρώτη να κλείνει με άνοδο 4,17%, ανακάμπτοντας από το χθεσινό -11,66%, και τη δεύτερη με κέρδη 5,31%. Άλμα 8,22% σημείωσε και η Profile, ενώ στον αντίποδα η Ικτίνος έκλεισε με απώλειες 7,35%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ