BofA: Γιατί οι fund managers "ψηφίζουν" Ευρώπη
Πέμπτη, 20-Απρ-2017 11:48
Στη μεγάλη φυγή των επενδυτών από τις αμερικανικές μετοχές και την στροφή τους προς την Ευρώπη, αναφέρεται έκθεση της Bank of America Merrill Lynch που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και αναφέρει πως οι τοποθετήσεις των fund managers στη Wall Street έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Marketwatch, οι θέσεις των fund managers σε αμερικανικές μετοχές έχουν υποχωρήσει σε ένα καθαρό 20% underweight έναντι 1% overweight που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι θέσεις σε αμερικανικούς τίτλους βρίσκονται κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Καταλύτης στην φυγή των επενδυτών από τις αμερικανικές μετοχές ήταν η ακρίβειά τους, καθώς και οι καθυστερήσεις στην πολυαναμενόμενη μείωση των φόρων που είχε υποσχεθεί ο Τραμπ.
"Το 83% των επενδυτών θεωρεί ότι οι ΗΠΑ είναι η πιο υπερτιμημένη περιοχή, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ", αναφέρουν σε note τους οι Michael Hartnett και Jared Woodard, στρατηγικοί αναλυτές της BAML.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2008, ο S&P βρισκόταν σε τροχιά για τεράστιες απώλειες στο έτος. Τελικά, ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης έπιασε πάτο τον Μάρτιο του 2009, οπότε εκτιμάται ότι ξεκίνησε η τρέχουσα bull market στην Wall Street.
Τι προτιμούν λοιπόν αυτή την περίοδο οι fund managers;
Η αγάπη των fund managers για την ευρωζώνη έχει δυναμώσει παρά την αβεβαιότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, σημειώνουν οι αναλυτές. Η στροφή του προηγούμενου μήνα από τις αμερικανικές μετοχές σε μετοχές της ευρωζώνης, ήταν η Πέμπτη μεγαλύτερη από το 1999.
Οι μετέχοντες στην έκθεση "βλέπουν" μια πτώση 5-10% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε περίπτωση εκλογής Λε Πεν, ωστόσο οι φόβοι τους για πιθανή διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Σημειώνεται ότι ο S&P σημειώνει κέρδη κοντά στο 5% μέχρι στιγμής φέτος.