Τι έρχεται στο Χ.Α. μετά το 6x6
Δευτέρα, 09-Ιαν-2017 08:42
Κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα σύγκρουσης με το ΔΝΤ και των καθυστερήσεων στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, συνεχίζει να κινείται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Παρότι το Χ.Α. κινείται σχεδόν αποκλειστικά με γνώμονα το αν και το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση, από τις 29/12/ έχει πετύχει ένα σερί έξι ανοδικών συνεδριάσεων, προσεγγίζοντας υψηλά 13 μηνών. Με δεδομένη τη σταδιακή αύξηση του όγκου των συναλλαγών, ενδεχομένως η ανοδική αυτή κίνηση μπορεί να αποδοθεί σε τοποθετήσεις που παραδοσιακά πραγματοποιούνται στην αρχή του χρόνου από θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα θετικά κλεισίματα για τον Γενικό Δείκτη είχαν τεχνικό χαρακτήρα και διαμορφώθηκαν στο τέλος των συνεδριάσεων. Η διάθεση των συμμετεχόντων στην αγορά, έτσι, μπορεί να χαρακτηριστεί θετική για τη συνέχεια, ωστόσο σε επίπεδο δεικτών βρίσκονται κοντά πολλά κρίσιμα επίπεδα που θα καθορίσουν τη συνέχεια, βραχυπρόθεσμα.
Οι αναλυτές αναφέρουν πως ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να απεικονίζει την υψηλή μεταβλητότητα που υπάρχει στο ταμπλό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι μετοχές του κλάδου αποτελούν το στοίχημα του 2017, αφού το 2016 οι προσδοκίες όσων είχαν ποντάρει σε αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν. Το ρίσκο, φυσικά, παραμένει υψηλό αφού οι δεσμεύσεις για τα NPLs και NPEs πρέπει να υλοποιηθούν, η απομόχλευση και η πώληση Non-core assets να συνεχιστεί και όλα αυτά ενώ το θεσμικό πλαίσιο και οι διατάξεις για το ακαταδίωκτο ακόμη αναμένονται.
Τραπεζικός δείκτης σε ετήσια βάση
Ήδη η Alpha Bank βρίσκεται μια ανάσα από την κορυφή των 2 ευρώ και τα υψηλά 18 μηνών, η ΕΤΕ στα 0,255 ευρώ, η Πειραιώς στα 0,216 ευρώ και η Eurobank στα 0,667 ευρώ, επίσης σε υψηλά 18μήνου. Σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων ήδη η Alpha Bank έχει σταθεροποιηθεί στην τρίτη θέση μεταξύ συνολικά των μετοχών του Χ.Α., με αποτίμηση 3 δισ. ευρώ, πίσω από τις Coca Cola HBC AG (7,5 δισ.) και τον ΟΤΕ (4,4 δισ.). Ακολουθούν η ΕΤΕ με 2,3 δισ. ευρώ, πίσω από τον ΟΠΑΠ (2,7 δισ.), η Πειραιώς με 1,8 δισ., πίσω από τη Jumbo (με 2 δισ.) και η Eurobank me 1,45 δισ. ευρω, πίσω από Τιτάν και ΜΟΗ (1,7 και 1,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα).
Η συνέχεια
Τεχνικά, τα επίπεδα των 666 μονάδων είναι σημαντικά για τη συνέχεια ώστε να δοθεί κίνηση προς τις 680 μονάδες. Οι επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να είναι καθοριστικές για τη διαμόρφωση της βραχυχρόνιας τάσης λόγω του EwG και θα φανεί εάν η αγορά μπορεί να κινηθεί προς τις 680 μονάδες ή θα πραγματοποιήσει συσσώρευση εκ νέου χαμηλότερα.
Μέχρι στιγμής φαίνεται πως εάν συνεχιστεί η αύξηση της αξίας των συναλλαγών, σε συνδυασμό με μια θετική εξέλιξη – κάτι που προσώρας δεν προκύπτει – για το κλείσιμο της αξιολόγησης, μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια περαιτέρω ανοδικής κίνησης. Σε επίπεδο μετοχών, από τις πρώτες συνεδριάσεις του 2017, φαίνεται να ξεχωρίζει η διατήρηση της καλής πορείας της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+55,92% σε διάστημα έτους), του Μυτιληναίου (+1,94% στο έτος και +75% στο έτος) της Τιτάν (+ 1,86% στο 7ήμερο και +23,69% στο έτος)), της Grivalia (+5.26% στο 7ήμερο και +5,82% στο έτος), της ΜΟΗ (+3,34% στο 7ήμερο και +36,2% στο έτος) και της Folli Follie (+1,42% στο 7ήμερο και 20,50% στο έτος).