Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Νοε-2016 00:17

  Ο "αόρατος" κίνδυνος του σκιώδους τραπεζικού συστήματος απειλεί οικονομία και αγορές

  Ο "αόρατος" κίνδυνος του σκιώδους τραπεζικού συστήματος απειλεί οικονομία και αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι offshore εταιρείες καθώς και η αγορά παραγώγων, θεωρούνται από πολλούς ως ένα από τα μεγαλύτερα "δηλητήρια" της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών, αγνοώντας ίσως τις καταστροφικές συνέπειες μίας άλλης χρόνιας απειλής, αυτής που ονομάζεται σκιώδες τραπεζικό σύστημα ή shadow banking.

  Οκτώ χρόνια μετά την κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι ειδικές μορφές nonbank πίστωσης που εφαρμόστηκαν στην κρίση έχουν μειωθεί μετά και τις αυστηρότερες ρυθμίσεις, αλλά η συνεχιζόμενη αύξηση του παγκόσμιου χρέους και των νέων μορφών πιστωτικής επέκτασης καθώς και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών, δημιουργούν νέους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που μπορεί να είναι το ίδιο δηλητηριώδεις με εκείνους που εμφανίστηκαν πριν από την κρίση, σύμφωνα με έκθεση του G30.

  Το G30, ένα φόρουμ των ηγετών του διεθνούς χρηματοοικονομικού κλάδου, μετά από διετή μελέτη δημοσιοποίησε την έκθεση για το παγκόσμιο σκιώδες τραπεζικό σύστημα, ένα φαινόμενο που ορίζεται από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) ως "το σύστημα πιστωτικής διαμεσολάβησης που περιλαμβάνει οντότητες και δραστηριότητες εκτός του κανονικού τραπεζικού συστήματος, αλλά συμπεριλαμβάνουν τα ειδικά χαρακτηριστικά των τραπεζών, όπως η μόχλευση".

  "Ενώ η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι ρυθμιστικές δράσεις που αναλαμβάνονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έχουν μειώσει τους κινδύνους σε ορισμένους βασικούς τομείς του σκιώδους τραπεζικού συστήματος και της τιτλοποίηση, οι κίνδυνοι της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παραμένουν υψηλοί σε ορισμένες αγορές – συμπεριλαμβανομένης της Κίνας  - καθώς οι κεφαλαιαγορές αλλάζουν και τα συνολικά παγκόσμια επίπεδα χρέους αυξάνονται ", όπως τονίζει ο Jean-Claude Trichet, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νυν επικεφαλής του G30. "Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. Οι φορείς χάραξης πολιτικής και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να παρακολουθούν τη συνεχώς εξελισσόμενη φύση των χρηματοπιστωτικών αγορών και να εντοπίζουν τους κινδύνους που δημιουργούνται από τις νέες μορφές της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης.".

  Ο κίνδυνος που ονομάζεται Κίνα  

  Η έκθεση εξετάζει την σκιώδη τραπεζική στην Κίνα, όπου περίπου το 30% των πιστώσεων παρέχεται μέσω ανεξέλεγκτων ή ατελώς ρυθμιζόμενων σκιωδών τραπεζικών δραστηριοτήτων, φορείς και δομές, μερικές από τις οποίες είναι παρόμοιες με εκείνες που πολλαπλασιάστηκαν στην παγκόσμια οικονομία πριν από την κρίση του 2007-08.

  Όπως σημειώνει ο Adair Turner, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στο Ινστιτούτο για τη Νέα Οικονομική Σκέψη, πρώην Πρόεδρος της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, και πρόεδρος της επιτροπής της ομάδας εργασίας του G30 για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, "προειδοποιούμε ότι καθώς το συνολικό επίπεδο της μόχλευσης στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, οι οικονομικοί και μακροοικονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται ακόμη και αν το σύστημα χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης έχει γίνει πιο ανθεκτικό. Συνολικά, οι κίνδυνοι που προκύπτουν από το συνδυασμό της υψηλής μόχλευσης και τους ιδιαίτερους τρόπους με τους οποίους παρέχεται η πίστωση, μπορεί να είναι τόσο μεγάλοι όσο αυτοί που δημιούργησαν την οικονομική κρίση του 2007-08, ακόμα και αν στις ανεπτυγμένες οικονομίες το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι λιγότερο ευαίσθητο στο είδος των αυτοτροφοδοτούμενων σοκ που χτύπησαν στην κρίση".

  Μήνυμα για τις μικρομεσαίες

  Η μελέτη του G30 σχολιάζει επίσης την κοινή διαπίστωση ότι η τιτλοποίηση θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο - κυρίως στην Ευρώπη - στην παροχή πιστώσεων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες συχνά πιστεύεται ότι δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από το τραπεζικό σύστημα. "Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύεται, το χρέος των ΜΜΕ παρέχεται κυρίως από τις τράπεζες και όχι από τους μηχανισμούς της αγοράς, σε όλες τις οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών", όπως σημειώνεται. "Οι διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων αγορών, αντίθετα, βρίσκονται κυρίως στους τομείς της χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων και της ιδιωτικής τοποθέτησης χρέους. Προτείνουμε, λοιπόν, ότι οι πολιτικές σε ότι αφορά τις ΜΜΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν στον εντοπισμό και την άρση των εμποδίων στην αποτελεσματικότητα των αγορών αυτών, αντί για την μάλλον αδύνατη απελευθέρωση των αγορών τιτλοποιήσεων των ΜΜΕ. Τα περισσότερα δανειακά κεφάλαια για τις ΜΜΕ πρέπει να εξακολουθήσουν να βασίζονται στην τραπεζική χρηματοδότηση. Αλλά η πίστωση μπορεί, σε ορισμένες περιοχές, να παρεμποδίζεται από τη χαμηλή κερδοφορία του τραπεζικού τομέα λόγω και του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων".

  Ευθείες βολές προς την πολιτική των κεντρικών τραπεζών

  Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες για τις δραστηριότητες του σκιώδους τραπεζικού συστήματος και να οδηγήσει σε νέα αύξηση του χρέους. "Οι μακροοικονομικές ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν λόγω των συνεπειών της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και αυτός είναι άλλος ένας λόγος για επαγρύπνησης. Χρειάζεται μια πιο ευρεία συζήτηση στις θεμελιώδεις κινητήριες δυνάμεις της ταχείας αύξησης του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν κατά πόσον η ταχεία αύξηση του χρέους είναι προϊόν της νομισματικής πολιτικής. Περαιτέρω εξέταση πρέπει να δοθεί στο εάν η μόχλευση πέρα από κάποιο επίπεδο είναι βέβαιο ότι θα συμπιέσει την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει αστάθεια, και αν ναι, πώς θα πρέπει να τροποποιηθεί το καθεστώς της νομισματικής πολιτικής".

  Ελευθερία Κούρταλη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ