Στα top picks της Alpha Finance οι Eurobank, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος

Τετάρτη, 22-Ιουν-2016 10:57

Στα top picks της Alpha Finance οι Eurobank, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της Alpha Finance, οι οποίοι τονίζουν ότι η Ελλάδα, μετά από δύο εκλογικές διαδικασίες, ένα δημοψήφισμα και capital controls φαίνεται ότι επιστρέφει στην ομαλότητα, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Η αγορά έχει ανακάμψει κατά 40% περίπου, ενώ ακόμη διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο, αλλά και εκείνο των όμοιων αγορών.
 
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν εξελίξεις που ευνοούν την περαιτέρω ανάκαμψη, η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τους κινδύνους. Η Alpha Finance αναμένει ότι η περαιτέρω λιτότητα και η αύξηση της φορολογίας που φέρνει το τρίτο μνημόνιο θα επηρεάσει την οικονομία, ενώ και η πολιτική αβεβαιότητα "πληγώνει" την οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, οι αναβολές στην κατεύθυνση μιας γενναίας ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και οι διαφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για τον τρόπο που αυτή θα γίνει, δεν ευνοούν τις επενδύσεις.
 
Παρ' όλα αυτά η μείωση του ρίσκου χώρας μπορεί να οδηγήσει την αγορά υψηλότερα. Όπως επισημαίνει η Alpha Finance, οι επενδυτές πρέπει να αποφεύγουν τίτλους/εισηγμένες που έχουν μεγάλη έκθεση στην εγχώρια κατανάλωση, αλλά να προτιμήσουν εκείνους που διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς και καλή "ορατότητα" κερδοφορίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση προτιμά τις μετοχές Eurobank, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.
 
Eurobank
 
Η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 1,45 ευρώ, αντανακλώντας την εκτίμηση για σταδιακή ανάκαμψη. Εκτιμάται ότι τα προ προβλέψεων έσοδα (PPI) θα διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ με καθαρά έσοδα υψηλότερα των 700 εκατ. ευρώ έως το 2018, σε δείκτες ROE μεγαλύτερο του 8% και CET 1 (Βασιλεία 3) στο 13%. Στα αρνητικά εντάσσει την υψηλή κεφαλαιακή εξάρτηση από τα DTC (69%) και τα 0,95 δισ. ευρώ σε προνομιούχες.
 
Ελλάκτωρ
 
Όλα τα project του ομίλου έχουν αρχίσει και αποδίδουν πλέον (ελληνικοί δρόμοι και ΜΕΤΡΟ στη Ντόχα), ενώ θετικά θα συμβάλει και η συμμετοχή στο έργο του TAP. Λαμβάνοντας υπόψιν κόστος κεφαλαίου στο 10%, η αποτίμηση του ομίλου είναι κατά 30% υψηλότερη από την κεφαλαιοποίησή του. Επίσης, εκτιμάται μείωση του καθαρού δανεισμού το 2016. Η τιμή-στόχος είναι στα 2,7 ευρώ.
 
Μυτιληναίος

 
Η Alpha Finance θεωρεί τη μετοχή του ομίλου υποτιμημένη, αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψιν του α) τις επιδόσεις στην αγορά αλουμινίου, β) τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, γ) την είσοδο στην αγορά ηλεκτρισμού και δ) τις επιδόσεις της ΜΕΤΚΑ. Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι το πρόγραμμα προσαρμογής προβλέπει τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ κάτω από το 50% έως το 2020, ο όμιλος Μυτιληναίος σταδιακά θα καταστεί ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους στην ελληνική αγορά. Η τιμή-στόχος είναι στα 6 ευρώ.