Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Μαϊ-2016 17:41

  Χ.Α.: Μπαράζ πωλητών στο φίνις στέρησε τις 640 μονάδες

  Χ.Α.: Μπαράζ πωλητών στο φίνις στέρησε τις 640 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μετά από μια συνεδρίαση που οι συναλλαγές και οι διακυμάνσεις καθηλώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με σημαντικές απώλειες, οι οποίες διευρύνθηκαν στην τελευταία ώρα της διαπραγμάτευσης, εξαιτίας του κύματος των εντολών πώλησης που δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,33% στις 636,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 636,55 μονάδων (-1,37%) και 648,59 μον. (+0,49%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,83 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 98,89 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 8,29 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,21%, στις 176,75 μονάδες, ενώ στο +0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 769,14 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,32% στις 54,93 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,41%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,98%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 6,76%. 

  Αν και η σημερινή συνεδρίαση έδειχνε ότι θα κλείσει ουδέτερα, τελικά η αρνητική έκπληξη έγινε στην τελευταία ώρα, με τον FTSE 25 μάλιστα να χάνει τις 180 μονάδες, στις οποίες εκινείτο τις τελευταίες ημέρες. Όμως κατάφερε να μην απειλήσει τις 175 μονάδες, οι οποίες όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΕΠΕΥ, το κλειδί για τη συνέχιση της ανοδικής τάσης στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι η παραμονή του πάνω από τις 175 μονάδες. Από αυτό το επίπεδο περνά η ανοδική γραμμή τάσης που ενώνει το πολυετές χαμηλό του Φεβρουαρίου και το χαμηλό του Απριλίου, καθώς και ο κινητός μέσος όρος των 20  τελευταίων συνεδριάσεων.

  Από τη μεριά του, ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκης, αναφέρει ότι οι επενδυτές πούλησαν την "είδηση" της συμφωνίας κλείνοντας ένα κύκλο προσδοκιών που ξεκίνησε από το Μάρτιο. Πλέον ο οδικός χάρτης των "μεγάλων νέων" αφορά την αποκατάσταση της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων, ενδεχόμενων πιστοληπτικών αναβαθμίσεων εντός του καλοκαιριού, της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και της συζήτησης για το χρέος. 

  Αυτή είναι η νέα ατζέντα της ελληνικής αγοράς η οποία εκτός από την εκτέλεση των συμφωνηθέντων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έχει διαφοροποιηθεί αισθητά ως προς το προφίλ ρίσκου που είχε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα: Απευθύνεται σε μια διαφορετική ομάδα επενδυτών, περισσότερο προσανατολισμένων στα νέα και λιγότερο στην προσδοκία. Η αλλαγή σκυτάλης στην ελληνική αγορά θα γίνει με πιο αργό ρυθμό καθώς το κομμάτι των επενδυτών στο οποίο απευθύνεται είναι πιο μακροπρόθεσμο, περισσότερο εκπαιδευμένο στους αριθμούς και λιγότερο επιρρεπές στην "δυναμική".

  Κατά τα λοιπά α αποτελέσματα όσων εταιριών ανακοίνωσαν πρώτο τρίμηνο συντήρησαν το ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά μετά την συμφωνία του Eurogroup. Οι τράπεζες δείχνουν μετά από σημαντικό διάστημα αντιστροφή των βασικών τάσεων στα μεγέθη της οργανικής κερδοφορίας, περιορισμού του οργανικού κόστους λειτουργίας αλλά και του χρηματοδοτοτικού κόστους καθώς και μείωση του ρυθμού καταγραφής στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στις όσες εταιρίες δημοσίευσαν αποτελέσματα ανώτερα των εκτιμήσεων μεγέθη εμφάνισαν οι Motor oil, FF Group, Σαράντης και ∆ΕΗ δίνοντας αφορμές επαναπροσδιορισμού των εκτιμήσεων κερδοφορίας για την τρέχουσα χρήση.

  Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέο υψηλό έτους στην συνεδρίαση της Τετάρτης ενώ από το Πάσχα και μετά μετράει μόλις δύο αρνητικά εβδομαδιαία πρόσημα στα επτά. Η κόπωση που υπάρχει στα επίπεδα των 650 μονάδων ήταν εμφανής και δικαιολογείται και από την είσοδο των ταλαντωτών σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Ωστόσο η εναλλαγές των ημερήσιων πρωταγωνιστών στην διαμόρφωση της τελικής εικόνας περιόρισαν το εύρος της διόρθωσης και διατήρησαν το Γενικό ∆είκτη σε επαφή με τα ετήσια υψηλά έτους. 

  Πλέον ο Γενικός Δείκτης διέσπασε και τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών ο οποίος κινείται οριζόντια στην περιοχή των 630 μονάδων και αποτελεί το πρώτο επίπεδο στήριξης. Η ήπια κίνηση της αγοράς την εβδομάδα που πέρασε έφερε πιο κοντά την πλαγιονανοδική γραμμή στήριξης η οποία βρίσκεται στις 625 μονάδες ανεβαίνοντας μία μονάδα σε κάθε συνεδρίαση. Οι συναλλακτικοί όγκοι την εβδομάδα που πέρασε ήταν από τους καλύτερους φετινούς ως προς την κατανομή τους στις συνεδριάσεις αλλά και την διάχυση του σε μετοχές με φθίνουσα πορεία. 

  Αυτή η παράμετρος αποτελεί ενδεχομένως και απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε ανοδική συνέχεια. Λόγω των ισχυρών χρηματιστηριακών κερδών που έχουν καταγραφεί μεσοπρόθεσμα το ενδεχόμενο διόρθωσης αρχίζει πλέον και αποκτά προβάδισμα για την συνέχεια. Η μείωση των τζίρων προς το τέλος της εβδομάδας ίσως να δίνει μια πρώτη ένδειξη τοπικής κορύφωσης.

  Στο ταμπλό τώρα, το δίδυμο της Πειραιώς και της Eurobank έκλεψε αρνητικά τη σημερινή παράσταση, καθώς έκλεισε με απώλειες 5,76% και 6,48% αντίστοιχα, τις οποίες μάλιστα διεύρυναν απότομα μετά τς 16:00. Μέχρι εκείνη την ώρα ο αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο ΟΤΕ, ο οποίος έκλεισε τελικά με απώλειες 4,11%, χάνοντας και πάλι τα 9 ευρώ. Ακολούθησαν Εθνική και Alpha Bank, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες 3,01% και 3,17% αντίστοιχα, ενώ στο -2,66% έκλεισε η Aegean και στο -2,09% η Μυτιληναίος. 

  Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ και Βιοχαλκο, ενώ υπό έλεγχο έθεσαν τις πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές των ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Folli Follie, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και ΟΠΑΠ, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες μικρότερες του 1%. 

  Σε θετικό έδαφος, με κέρδη όμως μικρότερα του 1% έκλεισαν και οι Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, ενώ η Jumbo ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 1,12%, ενώ η Ελλάκτωρ, αν και βρέθηκε ακόμη και στο +5,33% περιόρισε τελικά στο +2%.

  Στον Mid Cap τώρα η σημερινή συνεδρίαση ήταν "αφιερωμένη" στη μετοχή της MIG, η οποία διακινώντας 7,7 εκατ. τεμάχια κατέγραψε άλμα 10,53%, μετά τα στοιχεία που έδωσε για τις επιδόσεις του Ομίλου και των θυγατρικών του στο α΄ 3μηνο του 2016. Ακολούθησε και η μετοχή του Υγεία, με κέρδη 5,11%, ενώ στο +4,83% έκλεισε η Άνεμος και στο +3,12% η Kleeman. Στον αντίποδα, το Ιατρικό έκλεισε με απώλειες 8,44%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ