Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαϊ-2016 17:45

  Χ.Α.: Με άλμα 2,76% "έπιασε" τις 640 μονάδες

  Χ.Α.: Με άλμα 2,76% "έπιασε" τις 640 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Έντονα ανοδικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας τελικά θετικά την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, με αφορμή την βελτίωση της ορατότητας στο ζήτημα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,76% στις 639,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 624-639,79 μονάδων ή από το +0,38% έως το +2,81%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 141,47 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 228 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 32,92 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών (κυρίως στην Εθνική).

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 3,87%, στις 182,18 μονάδες, ενώ στο 3,49% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 765,36 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,50% στις 58,91 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,69%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 4,63%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 8,25%. 

  Το σημερινό είναι το δεύτερο κλείσιμο του γενικού δείκτη πάνω από τις 630 μονάδες μέσα στο Μάιο, το οποίο μάλιστα συνοδεύτηκε με αυξημένο όγκο. Αν και από τις αρχές του μήνα έχει καταγράψει μόλις τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τρεις εξ αυτών η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ σε όλες τις θετικές συνεδριάσεις (πλην μίας), ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε σε τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων.

  Σχολιάζοντας αυτήν την εικόνα, χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι το sentiment της αγοράς δεν είναι αρνητικό. Αντιθέτως, αυτό που καθηλώνει τον γενικό δείκτη, και αρκετές μετοχές του FTSE 25, είναι το "κακό ιστορικό" της ελληνικής συνέπειας και της ευρωπαϊκής ασυμφωνίας. Εάν η αγορά δεν έχει απτά στοιχεία στα χέρια της για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν θα μπορεί να ξεφύγει από την παλίνδρομη διαπραγμάτευση των 620-630 μονάδων.

  Πάντως, όπως αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, μόνο σε περίπτωση που έχουμε κάποια εξέλιξη σε σχέση με το χρέος μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να κάνει τη μεγάλη διαφορά, εφιστώντας στους επενδυτές την προσοχή στην ανακοίνωση των νέων. Η αγορά συνεχίζει την πολιορκία των επιπέδων αντίστασης, προσθέτει, εκτιμώντας ότι η ζώνη των 640 μονάδων θέλει την προσοχή της. Από την στιγμή που έχουμε νέο την Τετάρτη λογικά δεν θα έχουμε ιδιαίτερες πιέσεις.

  Επίσης, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, ένα βήμα πιο κοντά –και ίσως το τελευταίο σε αυτή την φάση- αναμένεται να έρθει η Ελληνική πλευρά με το κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup  της προσεχούς Τρίτης. Με την ψήφιση των 18 προαπαιτούμενων και τα εφεδρικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ουσιαστικά η χώρα ξαναμπαίνει σε πρόγραμμα, αναμένει άμεσες εισροές από την δανειακή σύμβαση και επιστρέφει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΚΤ. 

  Μέχρι την επόμενη αξιολόγηση δημιουργείται ωφέλιμος χρόνος περίπου 5 μηνών όπου η οικονομία θα μπορούσε να λειτουργήσει με λιγότερο στρες ως προς τις αβεβαιότητες που δημιουργούν στην ψυχολογία οι καθυστερήσεις όταν μάλιστα ο χρόνος αρχίζει και στενεύει επικίνδυνα ως προς την πληρωμή σημαντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
   
  Υπάρχει ωστόσο και ένα σημαντικό τίμημα το οποίο θα κληθεί η οικονομία να αντιμετωπίσει με την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων. Είναι σχεδόν καθολική η πίεση που δέχονται οι οικονομικοί κλάδοι καθώς το διαθέσιμο εισόδημα θα συμπιεστεί ενώ τα περιθώρια κέρδους θα υποχωρήσουν απορροφώντας μέρος των ειδικών φόρων για να  κρατήσουν τα επίπεδα τζίρου σε κάποια ικανοποιητικά επίπεδα. Η επίσπευση ενός αναπτυξιακού πλάνου με προσέλκυση επενδύσεων είναι πλέον το επόμενο στάδιο στο οποίο θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η Αγορά καθώς η συζήτηση για το χρέος φαίνεται να μετατίθεται για τον Φθινόπωρό.
   
  Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μετά από μια συσσώρευση σε περιορισμένο σχετικά εύρος τιμών έβγαλε νέο υψηλό έτους διατηρώντας τις συναλλαγές σε αξιοπρεπή επίπεδα (τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με μέσο ημερήσιο τζίρο άνω των 80 εκατ. ευρώ). Κατά την διάρκεια της διόρθωσης στο μέσον της εβδομάδας οι ταλαντωτές αποφορτίσθηκαν αισθητά έχοντας πλέον ικανοποιητικό περιθώριο ανόδου μέχρι τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών χωρίς να διαταραχθούν οι γεωμετρίες της πλαγιοανοδικής τάσης η οποία εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στον Γενικό Δείκτη. 

  Στις μονάδες που διαπραγματεύεται ο Γενικός Δείκτης  εφάπτεται και ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών. Οι δύο μακροπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν διαμορφώσει πλέον ένα πολύ σφιχτό εύρος διακύμανσης στο οποίο εξελίσσεται η συσσώρευση με τις πιθανότητες πλέον για ανοδική εκτόνωση να έχουν γείρει υπέρ των αγοραστών. Η επόμενη αντίσταση μετά την μετά την κατοχύρωση των 630 μονάδων βρίσκεται στις 670 μονάδες όπου και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ο Γενικός Δείκτης θα έχει κλείσει ένα κύκλο ανόδου από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου. Αυτό το σενάριο έχει και τις περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης στο επόμενο δεκαήμερο καθώς η ανοδική τάση είναι μεν επικρατούσα, ο ρυθμός της ωστόσο έχει μειωθεί αισθητά.

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank οδήγησε την ισχυρή άνοδο της αγοράς, καταγράφοντας κέρδη 7,14%, ενώ η Eurobank ακολούθησε με το +5,77%, ποσοστό που αποτελεί και την επίδοσή της από την αρχή του 2016, καθώς σήμερα "γύρισε" θετική. Κέρδη 5,38% σημείωσε η Ελλάκτωρ, στο +5,27% ο ΟΤΕ, ενώ άνω του 4% ήταν τα κέρδη σε Βιοχαλκο, ΕΕΕ και Εθνική. Η τελευταία μάλιστα, διακίνησε 123,96 εκατ. τεμάχια, ήτοι πάνω από το 50% του συνολικού συναλλακτικού όγκου της αγοράς. 

  Με κέρδη που ξεπέρασαν το 3% έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Folli Follie, ενώ Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα έκλεισαν στο +2% αντίστοιχα. Με το "πενιχρό" +0,68% έκλεισε η ΔΕΗ, στο +1,27% τα Ελληνικά Πετρέλαια και στο +0,58% η Motor Oil. 

  Μόλις δύο μετοχές του FTSE 25 με αρνητικό πρόσημο, η Τιτάν και η Grivalia, οι οποίες έκλεισαν στο -1,06% και -0,81% αντίστοιχα, ενώ Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα δεν κατάφεραν να κλείσουν με κάποιο πρόσημο. 

  Στον Mid Cap, η MIG έκλεισε με κέρδη που έφτασαν στο 16,56%, διευρύνοντας στο +157,7% τα κέρδη της από την αρχή του έτους, ενώ και η μετοχή του Υγεία την ακολούθησε, καθώς έκλεισε στο +9,49%. Κέρδη 7,03% για την Αττικής, μία ανάσα από τα 0,20 ευρώ, στο +5,26% η Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Ιντρακατ, Ελληνικά Καλώδια και Πλαίσιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ