Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαϊ-2016 13:16

  Διορθώνουν τα blue chips, κάτω από τις 630 μονάδες και πάλι το Χ.Α.

  Διορθώνουν τα blue chips, κάτω από τις 630 μονάδες και πάλι το Χ.Α.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διευρύνεται σταδιακά η διόρθωση στο Χ.Α., το οποίο μετά την αναρρίχησή του πάνω από τις 631 μονάδες, κινείται στην κατεύθυνση της αφομοίωσης των επιπέδων και στη διόρθωση αρκετών υπερβολών του προηγούμενου διαστήματος.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,12% στις 625,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 175,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,20% στις 55,37 μονάδες.
   
  Το Χ.Α. σήμερα έχει πολύ συγκεκριμένα "βαρίδια" και δεν είναι άλλα από την ΕΕΕ και ορισμένα blue chips, τα οποία καταγράφουν απώλειες επηρεάζοντας σημαντικά τη διαμόρφωση τόσο του γενικού δείκτη όσο και του FTSE 25. Την ίδια ώρα, σε ειδικότερο επίπεδο, η αγορά σήμερα δείχνει να κάνει κινήσεις αφομοίωσης των επιπέδων, χωρίς να λαμβάνει στρατηγικές θέσεις, αναμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης.
   
  Άλλωστε, όπως σημειώνει σήμερα το Capital.gr, στις Βρυξέλλες λαμβάνουν χώρα δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις, εκ των οποίων η πρώτη είναι κοντά στο "νήμα" και η δεύτερη απέχει  ακόμη… μίλια και επιχειρείται  λύση έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
   
  Το πρώτο είναι η συμφωνία επί της αρχής  για τα μέτρα των 5,8 δισ. ευρώ και για τον προληπτικό "κόφτη" δαπανών, ενώ το δεύτερο, για το οποίο η συμφωνία ακόμη είναι αβέβαιη, είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με νέο μνημόνιο (MEFP) αλλά και για  το χρέος. 
   
  Ένα από τα "κλειδιά” στην τελική μορφή που θα πάρει –εκτός απροόπτου– η συμφωνία είναι αφενός η δήλωση για την "on track” εφαρμογή του τρίτου προγράμματος και αφετέρου ένα μεταβατικό μοντέλο αναδιάρθρωσης του χρέους, τέτοιο που να μη χρειασθεί να περάσει από τα κοινοβούλια, έχοντας ως βραχυμεσοπρόθεσμη "εγγύηση”, την ενεργοποίηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Πρόκειται για την ελάχιστη "εγγύηση” που χρειάζεται το ΔΝΤ για να δώσει το πιστοποιητικό (βραχυμεσοπρόθεσμης) βιωσιμότητας...
   
  Στο ταμπλό τώρα μία από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της ημέρας είναι η Aegean, η οποία υποχωρεί κατά 6,30%, καθώς πλέον διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα ύψους 0,70 ευρώ (απόδοση 7,7%). Χωρίς το μέρισμα ύψους 0,12 ευρώ και η ΜΕΤΚΑ σήμερα, η οποία κινείται με απώλειες 0,97%.
   
  Απώλειες που φτάνουν το 4,18% καταγράφει η ΕΕΕ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου τα οποία έδειξαν μείωση των εσόδων του ομίλου. Στο -5,23% και η Βιοχαλκο, διορθώνοντας κάτω από τα 1,50 ευρώ το πρόσφατο ράλι της, ενώ άνω του 2% είναι και οι απώλειες σε Jumbo και Folli Follie.
   
  Απώλειες άνω του 1% καταγράφουν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ κάτω του 1% είναι οι απώλειες σε ΟΤΕ, Alpha Bank, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ.
   
  Στον αντίποδα, με κέρδη αρκετές μετοχές του FTSE 25, μεταξύ των οποίων οι Alpha Bank, Jumbo, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Τιτάν, χωρίς όμως κάποια να κινείται πάνω από το +1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ