Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Φεβ-2016 12:01

  "Διάλυση τιμών" στο Χ.Α.

  "Διάλυση τιμών" στο Χ.Α.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:10

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε απόλυτη αδυναμία να ελέγξει το κύμα των ρευστοποιήσεων βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις εντολές πώλησης να "συνωστίζονται" στα τερματικά  και τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει διψήφια ποσοστά πτώσης.
   
  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,70% στις 484,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 25 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 60 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 5,01% καταγράφει ο FTSE 25, στις 128,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 12,40% στις 27,69 μονάδες.
   
  Το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων καταρρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη σήμερα, με την εγχώρια αγορά να βαδίζει στα επικίνδυνα μονοπάτια των χαμηλών του 2012. Οι πωλήσεις πραγματοποιούνται λες και "δεν υπάρχει αύριο", σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η διάλυση των αποτιμήσεων θα θέσει την αγορά σε νέες ιστορικές δοκιμασίες.
   
  Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, η αγορά πλέον δοκιμάζει τα επίπεδα του 2012 και οις τράπεζες έχουν φτάσει P/BV στο 0,19 προεξοφλώντας ότι θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια όσο η κατάσταση συνεχίζεται με αυτούς τους ρυθμούς.
   
  Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα ως προς τις άμεσες οικονομικές εξελίξεις ορίζουν πλέον κάθε επενδυτική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς καθημερινά η εικόνα φορτίζεται από καθυστερήσεις και παλινωδίες σε σχέση με τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης.
   
  Όπως αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, κύριος αποδέκτης αυτών των καθυστερήσεων είναι ο τραπεζικός κλάδος. Όχι τυχαία. Οι τράπεζες αποτελούν το βασικό εκφραστή της μακροοικονομικής ανάκαμψης καθώς ο βαθμός ευαισθησίας στην εξυπηρέτηση των δανείων, η επιστροφή των καταθέσεων στα γκισέ, η δυνατότητα προσέγγισης επενδυτών για την ολοκλήρωση των κεφαλαιακών δράσεων ενίσχυσης σε ικανοποιητικά τιμήματα αλλά και η μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου στις αποτιμήσεις τους εξαρτώνται από την ταχύτητα με την οποία κλείνουν τα ανοικτά θέματα.
   
  Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο εξακολουθούν να προκαλούν τριγμούς σε ολόκληρη την αγορά, με τη Eurobank να είναι στο -13,14%, την Εθνική στο -14,29%, την Πειραιώς στο -11,76% και την Alpha Bank στο -8,82%. Σχεδόν το ήμισυ των νέων κεφαλαίων που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες έχει σχεδόν εξαϋλωθεί.
   
  Επίσης, απώλειες 6,92% καταγράφει η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 5% είναι η πτώση για τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, και άνω του 4% για τις ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχαλκο. Μόλις λίγο πάνω από το 2% έχουν ελέγξει την πτώση τους οι μετοχές των Aegean, Folli Follie, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ