(Ξανά)δοκιμάζει τα χαμηλά του 2015 το Χ.Α.
Παρασκευή, 15-Ιαν-2016 17:58
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Δίχως τέλος είναι η ελεύθερη πτώση που καταγράφει στην αρχή του... δίσεκτου 2016 το Χρηματιστήριο Αθηνών, φτάνοντας μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου έτους στα χαμηλά που δοκιμάστηκαν στο 2015.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,70%, στα χαμηλά ημέρας των 558,45 μονάδων, μία "ανάσα" από τα χαμηλά των 557 μονάδων του προηγούμενου έτους. Το Χ.Α. έκλεισε τη δεύτερη πτωτική εβδομάδα του έτους με απώλειες 4,70%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,23 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 98,9 εκατ. τεμάχια, με μόλις 3,13 εκατ. τεμάχια να διακινούνται μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,61% στις 157,98 μονάδες, επίσης στα χαμηλά ημέρας, ενώ εκείνος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε στις 761,75 μονάδες και στο -2,03%. Ο τραπεζικός δείκτης έχασε και τις 50 μονάδες, κλείνοντας στο -6,08% και στις 48,47 μονάδες.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του... δίσεκτου 2016 βρίσκει το Χ.Α. στο -11,55% με το διεθνές κλίμα να τροφοδοτεί το πτωτικό σπιράλ και την εσωτερική αβεβαιότητα να ροκανίζει κάθε διάθεση επενδυτικής κινητοποίησης. Μάλιστα, στις εγχώριες εξελίξεις, εκτός από την ψήφιση του Ασφαλιστικού, την αβεβαιότητα εντείνει και η διάσταση απόψεων που καταγράφεται μεταξύ κυβερνητικών και Ευρωπαίων αξιωματούχων για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε τελικό στάδιο (ΟΛΠ, ΔΕΣΦΑ) καθώς και οι εξελίξεις με την επένδυση στις Σκουριές επανέφεραν τον σκεπτικισμό αναφορικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο επικεφαλής της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκης, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε πλέον λίγες μονάδες υψηλότερα από την περιοχή των περυσινών χαμηλών (557 μονάδες) έχοντας όλους τους τεχνικούς δείκτες σε θέση πώλησης. Η γρήγορη κίνηση προς τις 560 μονάδες πίεσε τους ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται στο όριο της υποτιμημένης ζώνης. Επισημαίνεται ότι στα ωριαία διαγράμματα ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες και πως στο παρελθόν η σύγκλιση των ωριαίων και ημερήσιων ταλαντωτών στις ακραίες τιμές τους προοιώνιζε μια τοπική αντιστροφή τάσης.
Η συναλλακτική δραστηριότητα δεν δείχνει σημάδια κόπωσης, γεγονός που διατηρεί σε καθημερινή βάση την εικόνα φθοράς με εξαίρεση τη συνεδρίαση της Παρασκευής όπου η συρρίκνωση των συναλλαγών ήταν πιο εμφανής. Από την άλλη πλευρά ο βαθμός πίεσης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο σε μια σειρά από δεικτοβαρείς μετοχές έχει αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας αντίδρασης με ικανοποιητικό ανοδικό περιθώριο. Ενδεχομένως αυτή η αντίδραση θα έχει εύρος 35 μονάδων πηγαίνοντας προς το μέσον της κίνησης μεταξύ 631 και 557 μονάδων. Από την ταχύτητα και την δομή της ανοδικής αντίδρασης θα εξαχθούν συμπεράσματα για το αν ο Γενικός Δείκτης έχει δυνατότητες να δει κάτι καλύτερο από τις 600 μονάδες σε αυτή την φάση.
Στο ταμπλό τώρα η Πειραιώς για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση βρέθηκε στη δίνη των πωλητών, κλείνοντας σήμερα στο -13,77% και στα 0,2130 ευρώ, κατάτι υψηλότερα από τα ιστορικά χαμηλά των 0,2050 ευρώ που βρέθηκε κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι διοικητικές αλλαγές που προωθούνται, με την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου, εντείνουν την αβεβαιότητα με την αγορά να αποτυπώνει τις ανησυχίες της στο ταμπλό.
Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και η Εθνική, η οποία έκλεισε στο -6,60% έχοντας μάλιστα διακινήσει σχεδόν το 40% του συνολικού όγκου της αγοράς, ενώ η Alpha Bank διεύρυνε στο στο τελευταίο ημίωρο τις απώλειες της, οι οποίες έφτασαν στο 4,19%. Η Eurobank έκλεισε με απώλειες 2,11%.
Διευρυμένες στο τέλος και οι απώλειες της ΔΕΗ, αν και η μετοχή στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε πέριξ των επιπέδων των 3,65 ευρώ. Στις δημοπρασίες οι εντολές πώλησης οδήγησαν τη μετοχή στα 3,53 ευρώ, χάνοντας τη στήριξη των 3,60 ευρώ.
Στα επίπεδα των 3 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Μυτιληναίος, μετά και το σημερινό -3,54%, η Folli Follie κατέγραψε την ένατη στη σειρά πτωτική της συνεδρίαση, πέφτοντας στα 13,40 ευρώ, από τα 17,30 ευρώ που ξεκίνησε το έτος, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε ΕΕΕ, ΟΛΠ και ΟΤΕ.
Στον αντίποδα, η Motor Oil έδειξε αξιοσημείωτες αντοχές για μία ακόμη συνεδρίαση, κλείνοντας στο +0,87%, ενώ δεν πέρασε ούτε λεπτό σε αρνητικό έδαφος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Σημαντικές και οι αντοχές της Aegean, η οποία με το σημερινό +0,14%, επιβεβαίωσε ότι μπορεί να είναι από τις λίγες μετοχές που μπορεί να επωφεληθεί από την πτώση του πετρελαίου, η οποία θα της βελτιώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος.
Στον Mid Cap, η Frigoglass συνέχισε και σήμερα την αντοδική της αντίδραση, κλείνοντας στο +4,27%, ενώ η Autohellas ήταν η αρνητική πρωταγωνίστρια, κλείνοντας με απώλειες 9,59%, η Χαλκορ ολοκλήρωσε τις δικαιοπραξίες της στο -8,42%, ενώ άνω του 4% ήταν οι απώλειες σε MIG, Kleeman και Σαράντης.