Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Νοε-2015 17:53

  Το "rebalancing" του MSCI λύγισε το Χ.Α

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Γεώργα

  Συνεδρίαση ειδικών συνθηκών ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με την αγορά να χάνει τη στήριξη των 640 μονάδων και να βυθίζεται σε απώλειες 2,3% στον απόηχο των κινήσεων που έλαβαν χώρα από επενδυτικά funds λόγω της αναθεώρησης των δεικτών της MSCI International. 

  Από την αναδιάρθρωση δεν επηρεάστηκε μόνο η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ που ήταν οι άμεσοι πρωταγωνιστές (σ.σ η πρώτη εισήλθε στον MSCI Standard και η δεύτερη διεγράφη από τον MSCI Small Cap), αλλά και αρκετές άλλες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που κατά το διάστημα των δημοπρασιών, πραγματοποίησαν μεγάλους όγκους συναλλαγών ενώ η τιμή τους πιέστηκε αισθητά. 

  Ως αποτέλεσμα των αγοραπωλησιών που έγιναν -κυρίως μετά το πέρας των συναλλαγών- ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,4 εκατ. ευρώ ενώ ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,3% και διαμορφώθηκε στις 634,82 μονάδες. Με την στήριξη των 640 μονάδων να δέχεται το πρώτο πλήγμα από τους πωλητές έπειτα από πέντε συνεδριάσεις που παρέμενε αλώβητη, η προσοχή πολλών αναλυτών που εκτιμούν ότι η διόρθωση βαίνει προς ολοκλήρωση, εστιάζεται στη ζώνη των 600-630 μονάδων.

  Πρωταγωνιστικό ρόλο από πλευράς όγκου συναλλαγών είχε η ΔΕΗ η οποία με τη διαγραφή της από τον MSCI Small Cap και την είσοδό της στον MSCI Standard, πραγματοποίησε όγκο 5,908 εκατ., τεμαχίων και συναλλαγές αξίας 31 εκατ. ευρώ. Η μετοχή κατέγραφε κέρδη καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης φτάνοντας ως και τα 5,51 ευρώ, ωστόσο στις δημοπρασίες βρέθηκε να χάνει 1,70% κλείνοντας στα 5,19 ευρώ. 

  Ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν και με επίκεντρο τον ΟΤΕ, η μετοχή του οποίου έκλεισε με πτώση 2,35% στα 9,16 ευρώ διακινώντας 1,582 εκατ. τεμάχια αξίας 14,5 εκατ. ευρώ. 

  Αντίστοιχα στον ΟΠΑΠ άλλαξαν χέρια 1,294 εκατ. τεμάχια αξίας 8,420 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή της εταιρείας να καταγράφει μεγάλες απώλειες (-5,88% στα 6,40 ευρώ) επηρεασμένη σε σημαντικό βαθμό και από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των πρακτόρων στον απόηχο της απόφασης πρόσθετης φορολόγησης των παιχνιδιών. 

  Στα ΕΛΠΕ οι συναλλαγές διπλασιάστηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με τη μετοχή να διακινεί περί τα 481 χιλ. τεμάχια. Η μετοχή υποχώρησε 1,16% στα 4,25 ευρώ. 

  Με σημαντικές απώλειες και αυξημένες συναλλαγές λόγω των αναδιαρθρώσεων έκλεισαν επίσης η μετοχή της ΕΧΑΕ που υποχώρησε κατά 6,19% στα 5 ευρώ με όγκο 180,2 χιλ. τεμαχίων, ο Τιτάνας που διακίνησε υπερτριπλάσιο όγκο από τον συνήθη (οι συναλλαγές έφτασαν τα 158,5 χιλ. τεμάχια και η μετοχή έκλεισε με απώλειες 5% στα 17 ευρώ), η Jumbo (-1,53% στα 9,65 ευρώ) η οποία διακίνησε πάνω από 404 χιλ. τεμάχια, κ.α. Στο κόκκινο έκλεισαν επίσης με απώλειες 2,8 έως 3% η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η Ελλάκτωρ, και με πτώση άνω του 4% η Μυτιληναίος στα 4,17 ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 4 Αυγούστου, η Motor Oil στα 10,52 ευρώ η Grivalia κ.α

  Θετική διαφοροποίηση από τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης υπήρξε μόνο από την ΕΥΔΑΠ η οποία κατέγραψε άνοδο 3,70% και έκλεισε στα 5,60 ευρώ, καθώς και η Αεροπορία Αιγαίου η οποία σημείωσε κέρδη 0,83% στα 7,25 ευρώ. 

  Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ήταν εκτός συναλλαγών λόγω της διαδικασίας των reverse splits, με την Alpha Bank, την Πειραιώς και τη Eurobank να επανέρχονται την Τετάρτη, και την Εθνική την Πέμπτη. 

  Καλύτερη ήταν η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου αρκετές μετοχές κατάφεραν να διατηρήσουν τα κέρδη τους. Ανάμεσά τους η Κυριακίδης Μάρμαρα που έκλεισε με άνοδο 4,65%, η Intralot που σημείωσε άνοδο 3%, η Intracom που ενισχύθηκε 1,7% κ.ά. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Αττικής (-9,09% στα 0,01 ευρώ), η Σωληνουργεία Κορίνθου (-6,61% στα 1,13 ευρώ), η Kleeman, ο Ικτίνος κ.ά. 

  Στο σύνολο της αγοράς, 48 μετοχές κατέγραψαν πτώση έναντι 32 που ενισχύθηκαν. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ