Τραπεζικό δράμα στη Λ. Αθηνών

Δευτέρα, 28-Σεπ-2015 17:52

Τραπεζικό δράμα στη Λ. Αθηνών

της Εφης Γκικοπούλου

Τραγική τροπή πήρε η σημερινή συνεδρίαση για τον τραπεζικό κλάδο, με τον κλαδικό δείκτη να δέχεται απώλειες έως και 15,86% υπό το φόβο ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα διαμορφωθούν στο άνω εύρος των εκτιμήσεων, περί τα 17 δισ. ευρώ, υποβάλλοντας τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων σε ισχυρή αραίωση (dilution).

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα επιχειρηματικά σχέδια που είχαν καταθέσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων, ίσως να μην γίνουν αποδεκτά από τις ευρωπαϊκές αρχές,  επιβάρυναν το κλίμα καθώς... φουσκώνει τον εκτιμώμενο αρχικώς λογαριασμό.

Στο ταμπλό αυτό αποτυπώθηκε από τον τραπεζικό δείκτη που διέσπασε πτωτικά τις 200 μονάδες κλείνοντας κοντά στο χαμηλό ημέρας, στις 195,95 μονάδες. Η μετοχή της Eurobank ειδικότερα σημείωσε  άλλο ένα ιστορικό χαμηλό στα 0,023 ευρώ. Ακολούθησαν οι Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς με απώλειες 16,3% και 15,96% αντίστοιχα ενώ η ΕΤΕ υποχώρησε 12,88% κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας, στα 0,453 ευρώ.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΗSBC οι μετοχές των Eurobank και Τρ. Πειραιώς αναμένεται να διαγραφούν από το δείκτη MSCI Emerging Markets κατά της αναθεώρηση της 12ης Νοεμβρίου.

Ο όρος "εξαΰλωση" θα μπορούσε να περιγράψει την εικόνα των πάλαι ποτέ γλυκαντικών μέσων ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, των warrants, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 20%. Το ΕΤΕΤΠ έκλεισε στα 0,038 ευρώ, το ΑΛΦΑΤΠ έφτασε στα 0,018 ευρώ και το ΠΕΙΡΤΠ υποχώρησε στα 0,008 ευρώ.

Ωστόσο οι ρευστοποιήσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στον τραπεζικό κλάδο αλλά εξαπλώθηκαν σε όλο το φάσμα της αγοράς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει απώλειες έως και 3,03% κλείνοντας στο τοπικό χαμηλό των 654,7 μονάδων. Μόνο στον ΟΠΑΠ υπερτέρησαν οι αγοραστές με τη μετοχή να κλείνει 0,76% υψηλότερα στα 7,98 ευρώ.

Στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Βιοχάλκο (-6,05%), ΔΕΗ (-5,59%), Μυτιληναίος (-4,28%), ΜΠΕΛΑ (-4,21%) και ακολούθησαν ενδεικτικά οι Ελλάκτωρ (-3,92%), Lamda Development (-3.71%), EXAE (-3.65%), OTE (-2.26%) και ΟΛΠ (-1,99%).

Τις... μεγάλες τράπεζες ακολούθησε και η Τρ. Αττικής η οποία απώλεσε 16,67% κλείνοντας στα 0,03 ευρώ, ο Φουρλής έχασε 5,11%, η ΜΙΓ (-3,9%) και η Τεχνική Ολυμπιακή έχασε 3,74%.

Στον αντίποδα βρέθηκε η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης (+4,93%) στην οποία πραγματοποιήθηκαν 1,99 εκατ. ευρώ "πακέτα" για τη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης και αφορούσε 1,33 εκατ. τεμάχια στην τιμή των 1,5 ευρώ ήτοι το 4,83% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Κινητικότητα και στα παράγωγα, με την Αlpha Bank να σημειώνει 22.019 ΣΜΕ και να ακολουθεί η Τρ. Πειραιώς με 13.765 συμβόλαια, ενώ το future της μεγάλης κεφαλαιοποίησης πέρασε σε μικρό Premium έναντι του υποκείμενου δείκτη.

Από τα 18,85 εκατ. ευρώ τζίρο στην αγορά, το 39,68% διακινήθηκε στους τέσσερις τραπεζικούς τίτλους.