Goldman Sachs: Πιθανή τιμή για το πετρέλαιο τα 20 δολάρια

Παρασκευή, 11-Σεπ-2015 11:16

Goldman Sachs: Πιθανή τιμή για το πετρέλαιο τα 20 δολάρια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:00

Σε νέα μείωση των εκτιμήσεών της για την τιμή του αργού πετρελαίου προχώρησε η Goldman Sachs Group, προβλέποντας πως το πλεόνασμα του πετρελαίου παγκοσμίως θα οδηγήσει σε νέα "βουτιά" τις τιμές ακόμα και έως τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Ενώ δεν είναι το βασικό σενάριο, εάν δεν επιτευχθούν οι προσπάθειες για ταχεία μείωση της παραγωγής οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν σε αυτό το επίπεδο για να μειώσουν την υπερπροσφορά, αναφέρει η Goldman, η οποία μείωσε τις εκτιμήσεις για το Brent και για το WTI έως το 2016.

"Η αγορά πετρελαίου εμφανίζει ακόμη περισσότερη υπερπροσφορά από εκείνη που περιμέναμε και πλέον πιστεύουμε ότι αυτή θα διατηρηθεί και το 2016", αναφέρει ο Damien Courvalin της Goldman Sachs στη σχετική έκθεση. "Συνεχίζουμε να θεωρούμε πως η παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ θα λειτουργήσει ως πιθανή πηγή βραχυπρόθεσμης προσαρμογής της προσφοράς".

Για το πετρέλαιο τύπου West Texas Intermediate (WTI) η Goldman εκτιμά ότι θα κινηθεί στα 45 δολάρια το βαρέλι το 2016, από τα 57 δολ. που ανέφερε στις εκτιμήσεις του Μαΐου, ενώ το Brent θα μειωθεί στα 49,50 δολάρια το βαρέλι το 2016, από τα 62 δολ. της προηγούμενης εκτίμησης.

Σημειώνεται πως το συμβόλαιο του WTI παραδόσεως Οκτωβρίου οδηγείται σε εβδομαδιαίες απώλειες, ενώ το Brent έχει χάσει μόνο αυτή την εβδομάδα 1,7%.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το πετρέλαιο έχει χάσει πάνω από το 25% από την κορυφή του Ιουνίου, εν μέσω των ενδείξεων πως το πλεόνασμα προσφοράς θα επιμείνει. Τα ηγετικά μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) διατηρούν την παραγωγή τους, ενώ το Ιράν επιδιώκει την αύξηση της προσφοράς όταν αρθούν οι κυρώσεις. Παράλληλα, τα αμερικανικά αποθέματα παραμένουν περίπου 100 εκατ. βαρέλια υψηλότερα από τον εποχιακό μέσο όρο πενταετίας.

"Η αγορά απαιτεί η παραγωγή των μη μελών του OPEC να μετατοπιστεί από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για μέτρια ανάπτυξης σε μεγάλες μειώσεις το 2016", σημειώνει η Goldman.

Και ενώ η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργεια (Energy Information Administration - EIA) μείωσε αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις της για την παραγωγή των ΗΠΑ το 2015 κατά 1,5% στα 9,22 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η παραγωγή αυτού του έτους εκτιμάται ακόμα ότι θα είναι η μεγαλύτερη από το 1972.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο OPEC, ο οποίος εξοπλίζει με πετρέλαιο το 40% παγκοσμίως, παρήγαγε πάνω από το επίπεδο των 30 εκατ. βαρελιών ημερησίως τους τελευταίους 15 μήνες.

IEA: Έρχεται κατάρρευση της παραγωγής λόγω των χαμηλών τιμών

Η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να υποχρεώσει τους παραγωγούς στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες εκτός του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή τους με το μεγαλύτερο ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Στη μηνιαία της έκθεση, η Υπηρεσία σημειώνει ότι η τελευταία βουτιά των τιμών αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής -στις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ- κατά σχεδόν μισό εκατ. βαρέλια την ημέρα καθώς οι παραγωγοί σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία μειώνουν τις δαπάνες τους.

Μέχρι το τέλος του 2016, οι περικοπές αυτές αναμένεται να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από την πτώση της Σοβιετικές Ένωσης, προσθέτει η IEA.

Ένα μεγάλο μέρος της μείωσης της παραγωγής θα προέλθει από τις ΗΠΑ, με την ΙΕΑ να προβλέπει πτώση της παραγωγής κατά σχεδόν 400.000 βαρέλια την ημέρα, το επόμενο έτος.

Οι προβλέψεις της IEA φαίνεται να δικαιώνουν τη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας η οποία επέλεξε να μην μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να στηρίξει τις τιμές. Στο παρελθόν, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ μείωναν την παραγωγή τους σε περιόδους αναστάτωσης της αγοράς με την ελπίδα η μειωμένη προσφορά να οδηγήσει και πάλι σε ανοδικό έδαφος τις τιμές.

Η IEA αναφέρει επίσης ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης αναμένεται να σκαρφαλώσει σε υψηλό  πέντε ετών στα 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2015. Η υπηρεσία αύξησε τις προβλέψεις της για την κατανάλωση αργού κατά περίπου 200.000 βαρέλια την ημέρα αυτό το έτος και το επόμενο.

Πτώση σήμερα για το αργό 

Με μεγάλες απώλειες συνεχίζει το αργό στις συναλλαγές της Παρασκευής στον απόηχο της είδησης ότι η Σαουδική Αραβία δεν υποστηρίζει την πρόταση για τη διενέργεια έκτακτης συνόδου του ΟΠΕΚ και μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων για τις τιμές από τους αναλυτές της Goldman Sachs.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου χάνει 1,06$ ή 2,35% στα 44,84 δολ. το βαρέλι, ενώ Το αργό Brent χάνει 1,02$ ή 2,12% στα 47,86 δολ. το βαρέλι.

Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας εκτιμούν ότι μια συνεδρίαση του ΟΠΕΚ δεν θα οδηγήσει σε κάποια συμφωνία στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των τιμών του πετρελαίου, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Η Βενεζουέλα έχει ζητήσει μια τέτοια συνάντηση. Η είδηση για την άρνηση της Σαουδικής Αραβίας ακολούθησε την εξέταση του αιτήματος της Βενεζουέλας από τους Άραβες υπουργούς Πετρελαίου στο Κατάρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της Goldman Sachs έκοψαν τις εκτιμήσεις τους για το Brent το 2016 στα 49,50 δολ. το βαρέλι από 62 δολ. προηγουμένως.

"Η παραγωγή του ΟΠΕΚ αιφνιδίασε έντονα ανοδικά και το Ιράν  έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει [την παραγωγή του] το 2016", αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman.

Ωστόσο, οι αναλυτές περιμένουν οι τιμές να βρουν τα χαμηλά τους σε έξι με εννέα μήνες "καθώς η αμερικανική παραγωγή αναμένεται να υποχωρήσει για να ξεκινήσει η επανεξισορρόπηση της αγοράς".

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν ράλι χθες μετά τα αντιφατικά στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική παραγωγή υποχώρησε κατά 83.000 βαρέλια ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα, στα 9,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Ωστόσο τα αποθέματα συνέχισαν να αυξάνονται και να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.