Ράλι 7,7% στο Τόκιο

Τετάρτη, 09-Σεπ-2015 09:00

Ράλι 7,7% στο Τόκιο

Επανέρχονται τα χαμόγελα στις ασιατικές αγορές, με το χρηματιστήριο στο Τόκιο να καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Ο δείκτης  Νikkei έκλεισε με κέρδη της τάξης άνω του  7%, περνώντας πάλι σε θετικό έδαφος για το έτος. Υπενθυμίζεται ότι οι πιέσεις που δέχτηκαν χτες οι ιαπωνικές μετοχές, διέγραψαν όλα τα ετήσια κέρδη για το δείκτη αναφοράς. Ο ευρύτερος Topix κατέγραψε κέρδη άνω του 6 % στις 1.497 μονάδες.

Από τις μετοχές ξεχώρισαν η  εταιρεία ηλεκτρονικών, Murata Manufacturing Co. Ltd. σημειώνοντας άνοδο έως και 9,6% , και η φαρμακευτική  Terumo Corp. ενισχύθηκε άνω του 9%.

Οι μετοχές και τα νομίσματα της ευρύτερης περιοχής διαπραγματεύονταν υψηλότερα, αντιδρώντας από τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν χτες, απόρροια των στοιχείων για το εμπορικό ισοζύγιο στην Κίνα.

Όμως το χτεσινό ράλι στη Wall Street σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομίας της Κίνας, επέδρασαν θετικά στις σημερινές συναλλαγές. Ο τελευταίος διαβεβαίωσε ότι θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος, θα ενισχύσει τις δαπάνες για τις υποδομές και θα διευκολύνει τη χρήση του μοντέλου συνεργασίας δημοσίου-ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Στον απόηχο, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα σημειώνει κέρδη 2,3% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύεται 3,15%. Το αγοραστικό ενδιαφέρον στηρίζεται και από αγορές που κάνει το ίδιο το Πεκίνο, σύμφωνα με αναλυτές.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα ενισχύεται 2,83%, ο Sensex στην Ινδία σημειώνει άνοδο 1,21% και ο TWII στην Ταΐλάνδη έκλεισε με κέρδη της τάξης του 3,5%.

Θετικά κινήθηκε και το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ. Ο δείκτης ASX 200 κατέγραψε άνοδο 1,8% ενώ θετικά επέδρασαν και οι διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, RBA, Philip Lowe. Ο τελευταίος μιλώντας σε κοινό στη Μελβούρνη ανέφερε ότι τα χαμηλά επιτόκια σε συνδυασμό με ένα αδύναμο αυστραλιανό δολάριο, θα βοηθήσουν να κρατήσουν την οικονομία σε  ένα μέτριο ρυθμό ανάπτυξης.

Τέλος ανέφερε ότι αυτό που λείπει από το να ανακάμψει η οικονομία της χώρας είναι οι επενδύσει στο μη-μεταλουργικό κλάδο, παραμένοντας ωστόσο αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί σύντομα.