Η "χρυσή ενδεκάδα" του ΧΑ

Πέμπτη, 13-Αυγ-2015 09:37

Θετικό πρόσημο μεσούσης της χρηματιστηριακής λαίλαπας που ακολούθησε τα capital controls εχει καταφέρει να διατηρήσει μια ενδεκάδα μεγάλων ελληνικών ομίλων που στηρίχτηκαν από τα επιμέρους story τους όπως η προοπτική ιδιωτικοποίησης τους, αναδιάρθρωσής τους και βέβαια στην εξωστρέφειά τους και την μικρή, συγκριτικά, έκθεσή τους στην ελληνική οικονομία.

Παίρνοντας ως ημερομηνίες σύγκρισης την 26η Ιουνίου και την μεταβολή έως την 11η Αυγούστου αναδεικνύονται αυτοί που άντεξαν στην κρίση.

Πρώτος με κέρδη της τάξης του 13% εμφανίζεται ο ΟΛΠ, η ιδιωτικοποίηση του οποίου αναμένεται να κλείσει το Φθινόπωρο.

Ακολουθεί η Aegean Airlines με κέρδη στο ίδιο διάστημα 11,65% οι επιδόσεις της οποίας εξέπληξαν θετικά.

Στην τρίτη θέση με τα μεγαλύτερα κέρδη σε αυτή την κρίσιμη περίοδο βρίσκεται η Coca Cola HBC (+9,95%).

Έπεται η Grivalia Properties το ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων αλλά και τα υψηλά ταμειακά της διαθέσιμα την βοήθησαν σε άνοδο 8,7%.

Με κέρδη 6,68% ακολουθεί η ΕΧΑΕ και 5,31% η ΕΥΔΑΠ στην αναδιάρθρωση της οποίας φέρονται να ποντάρουν οι ξένοι μέτοχοί της.

Άνοδο 3,70% έχει εμφανίζει η Lamda Development σε μια συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται γι αυτήν από την προοπτική ξεκλειδώματος της επένδυσής της στο Ελληνικό ενώ ακολουθεί η καθαρόαιμα εξαγωγική βιομηχανία Motor Oil η μετοχή της οποίας έχει ενισχυθεί κατά 3,53%.

Ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Τιτάν με κέρδη 2,43%, 1,91% και 1,40% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα αυτό που οι παραπάνω μετοχές ενισχύθηκαν, ο γενικός δείκτης εμφάνισε πτώση 11,60% και ο τραπεζικός δείκτης πτώση 53,26%.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως η "χρυσή ενδεκάδα" του ΧΑ δεν απέφυγε τις διακυμάνσεις κατά τις πρώτες συνεδριάσεις μετά την επανέναρξη της λειτουργίας της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΟΛΠ από τις 3 Αυγούστου έως και τις 8 Αυγούστου υποχώρησε κατά 30% ενώ άλλες εννέα εισηγμένες εμφάνισαν επίσης απώλειες στο ίδιο διάστημα από 15% έως και 29% ενώ η Coca Cola HBC που πιέστηκε κατά 9,45%.