Τι αποφάσισαν οι Αρχές για το Χρηματιστήριο
Δευτέρα, 29-Ιουν-2015 01:24
Του Βασίλη Γεώργα
Σε "αναγκαστική αργία", τουλάχιστον μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα και για όσο καιρό θα παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες, τίθεται από το πρωί το ελληνικό χρηματιστήριο, με το "πάγωμα" των συναλλαγών να λειτουργεί προσωρινά σαν προστατευτική ασπίδα απέναντι στην καταιγίδα που πολλοί προβλέπουν ότι θα ξεσπάσει στις διεθνείς αγορές.
Την απόφαση για αναστολή συναλλαγών σε μετοχές και παράγωγα, θα λάβει τυπικά νωρίς το πρωί με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου. Αν και επί της ουσίας οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί από χθες, έχει προγραμματιστεί για σήμερα πριν το άνοιγμα της αγοράς έκτακτη συνεδρίαση.
Η αναστολή διενέργειας συναλλαγών στην ελληνική κεφαλαιαγορά είναι απότοκος της αδυναμίας μεταφοράς κεφαλαίων από και προς το τραπεζικό σύστημα και εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συναλλαγών από τη στιγμή που δεν θα λειτουργεί το σύστημα διακανονισμού Target. Στο σημερινό Δ.Σ θα εξεταστούν επίσης και μια σειρά από άλλα θέματα, με κυριότερο αυτό του χρόνου εκκαθάρισης στο πλαίσιο του Τ+2 των συναλλαγών της περασμένης Τετάρτης που έπρεπε κανονικά να διακανονιστούν σήμερα, καθώς και των επόμενων ημερών. Το πιθανότερο είναι ότι η εκκαθάριση θα ανασταλεί και θα γίνει με την επαναλειτουργία του Target, αν και εξετάζονται παράλληλα και άλλες λύσεις.
Οι αρχές αποφάσισαν το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου με... βαριά καρδιά αλλά και με κάποια ανακούφιση. Στην πρώτη περίπτωση επειδή είναι αδιανόητο μια κατεξοχήν ελεύθερη αγορά διακίνησης κεφαλαίων να κατεβάζει ρολά ναρκοθετώντας την αξιοπιστία της, και στη δεύτερη επειδή όλοι ευελπιστούν πως η αναστολή συναλλαγών θα κρατήσει εκτός νυμφώνα τις ελληνικές αξίες μέχρι τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και όταν θα επανεκκινήσουν οι συναλλαγές, αυτό θα γίνει με καλύτερες προϋποθέσεις και υπό συνθήκες μεγαλύτερης ψυχραιμίας.
Είναι ίσως ενδεικτικό το σχόλιο υψηλόβαθμου παράγοντα του ελληνικού Χρηματιστηρίου που είπε στο Capital.gr ότι "ζητούμενο είναι να μην πληγεί η αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή άντλησης κεφαλαίων για πολύ καιρό μετά από αυτά τα γεγονότα".
Αναστολή διαπραγμάτευσης αναμένεται να αποφασιστεί από τους εκδότες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και για το ADR της Εθνικής Τράπεζας στη Νέα Υόρκη, το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) της Global X για τον FTSE Large Cap, και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα με αναφορά στα ελληνικά assets που είναι διαπραγματεύσιμα σε ξένες αγορές.
Για την "επόμενη ημέρα" επανέναρξης των συναλλαγών, έχουν εξεταστεί αρκετά ακόμη σενάρια τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την επιβολή περιορισμών στα όρια διακύμανσης, τα margins στα παράγωγα κλπ. Πρόκειται ωστόσο για μέτρα τα οποία θα ενεργοποιηθούν ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη την περίοδο.
Η απόφαση για κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ισοδυναμεί ουσιαστικά με "εγκλωβισμό" κεφαλαίων ύψους 48 δισ. ευρώ στο εγχώριο χρηματιστηριακό σύστημα. Όση δηλαδή είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής και μετά την άνοδο του Χρηματιστηρίου κατά 16% την εβδομάδα που πέρασε υπό την προσδοκία επίτευξης συμφωνίας που δημιούργησαν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και αξιωματούχων της Ε.Ε. Από τα κεφάλαια αυτά, περίπου 24 δισ. ευρώ ανήκουν σε ξένους επενδυτές, άλλα 14 δισ. ευρώ σε εγχώρια χαρτοφυλάκια (ιδιώτες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κλπ) και περίπου 10 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Διαβάστε ακόμη:
*Ε.Κ.: Κλειστό το χρηματιστήριο σε όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας