Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Μαϊ-2007 18:11

  Άνοδος με διφορούμενα μηνύματα στη Σοφοκλέους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Γεώργα

  Γλυκόπικρη γεύση άφησε η σημερινή προσπάθεια θετικής αυτονόμησης στη Σοφοκλέους που συνοδεύτηκε από αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Η Eurobank και η μικρή κεφαλαιοποίηση έκαναν ράλι, όμως οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών, του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ προβλημάτισαν με την αδυναμία τους να ακολουθήσουν. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τη Fitch και το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης στις ξένες αγορές αποτελούν εστίες ανησυχίας.

  Το μήνυμα που εξέπεμψε η εικόνα της αγοράς σήμερα ήταν διττό και δεν επιτρέπει εύκολα συμπεράσματα. Πολύ δε περισσότερο αν δεν ξεκαθαρίσει η τάση που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα τα κεντρικά χρηματιστήρια τα οποία θα αναζητήσουν κατεύθυνση ζυγίζοντας τις εταιρικές εξελίξεις (deals και αποτελέσματα), τις υψηλές αποδόσεις και τα μηνύματα που εξέπεμψαν για την πορεία των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη οι κεντρικές τράπεζες.

  Στη Σοφοκλέους που εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, η αδυναμία αναρρίχησης πάνω από την αντίσταση των 4.802 μονάδων και πολύ περισσότερο η πλαγιοκαθοδική στη συνέχεια κίνηση που ακολούθησε ο Γενικός Δείκτης για να κλείσει στα χαμηλά ημέρας (+0,49% στις 4.767 μονάδες) σίγουρα δεν αποτελούν θετική ένδειξη.

  Πολύ περισσότερο όταν το κλίμα που δημιούργησε η εντυπωσιακή άνοδος της Eurobank (κέρδη 4,73% στα 31 ευρώ με συναλλαγές 2,47 εκατ. τεμαχίων) στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου, θα μπορούσε να υποστηρίξει μια καλύτερη συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου συνολικά. Κύπρου, Τ.Τ και λιγότερο η Πειραιώς διαμορφώθηκαν υψηλότερα.

  Η φαρέτρα των πωλητών, όμως, φαίνεται πως έχει ακόμη αποθέματα για τις περιπτώσεις της Εθνικής και της Alpha οι μετοχές των οποίων παραμένουν εξαιρετικά αδύναμες. Στην περίπτωση της Εθνικής που απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο σήμερα από τη στήριξη των 41 ευρώ (στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε να χάνει πάνω από 1% για να διαμορφωθεί τελικά στα 40,82 ευρώ), ο λόγος της αδυναμίας θα πρέπει να αναζητηθεί στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τη Fitch.

  Στην Alpha η τεχνική εικόνα παραμένει εξίσου προβληματική. Έκλεισε για 3η συνεχόμενη μέρα χαμηλότερα (-0,46% στα 21,84 ευρώ) με συναλλαγές που προσέγγισαν τα 3 εκατ. τεμάχια διευρύνοντας την απόσταση από την κεφαλαιοποίηση της Eurobank στα 3 δισ. ευρώ.

  Σε μια συνεδρίαση επίσης που οι τιμές ξεκινούν από ψηλά και διαμορφώνονται στα χαμηλά ημέρας, αρνητική ένδειξη αποτελεί και ο αυξημένος τζίρος που μαζί με τα πακέτα των 53,6 εκατ. ευρώ προσέγγισε τα 470 εκατ. ευρώ. Από αυτά η Εθνική είχε συμμετοχή κατά 39,6 εκατ. ευρώ και η Alpha κατά 53 εκατ. ευρώ.

  Το μεγαλύτερο μερίδιο είχε η Eurobank με 66,6 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε ο ΟΠΑΠ, η συμπεριφορά του οποίου δημιούργησε ερωτήματα καθώς επίκεινται ανακοινώσεις για τον διαγωνισμό για την τεχνολογική αναβάθμιση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδριάσεις βρισκόταν σε θετικό πεδίο με κέρδη μέχρι και 1,5%, ωστόσο λίγο πριν το καμπανάκι της λήξης βρέθηκε σε αρνητικό πρόσημο ενώ μετά το κλείσιμο άλλαξαν χέρια στο "μείον" περίπου 1 εκατ. τεμάχια, ήτοι το 50% του συνολικού όγκου συναλλαγών. Στα 27,80 ευρώ που είναι η τιμή κλεισίματος διακινήθηκαν περίπου 990 χιλ. μετοχές. Πτώση κατέγραψε και η μετοχή της Intralot κατά 2,47% στα 22,14 ευρώ.

  Εξίσου "προβληματική" και η εικόνα στη μετοχή του ΟΤΕ που έκλεισε με απώλειες περίπου 2% στα χαμηλά ημέρας των 21,38 ευρώ. Οι πιέσεις αποδίδονται εν μέρει στα σενάρια για placement μέχρι το καλοκαίρι.

  Αντίθετη η εικόνα για την Cosmote που ενισχύθηκε 1,4%, ενώ με αξιόλογα κέρδη αντέδρασε από τα χαμηλά των τελευταίων ημερών η ΕΛΤΕΧ κλείνοντας πάνω από τα 10 ευρώ καθώς και η ΔΕH που διαμορφώθηκε στα 20,10 ευρώ.

  Οι αντίρροπες τάσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του FTSE 20 στα επίπεδα των 2.526 μονάδων (+0,5%), λίγο υψηλότερα της στήριξης των 2.513 μονάδων.

  Σε αντίθεση με την αδύναμη εικόνα της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης, στα χαμηλότερα στρώματα της αγοράς το πάρτι δείχνει να ανάβει για τα καλά. Η επίδοση του δείκτη των 80 μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης που έκλεισε με κέρδη 1,21% στις 978 μονάδες (αντιστοιχούν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000), είναι ενδεικτική του κερδοσκοπικού κλίματος που καλλιεργείται.

  Το ταμπλό σήμερα περίπου 180 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη –έναντι 87 που υποχώρησαν- ενώ περίπου 50 μετοχές κατέγραψαν αποδόσεις μεταξύ 3% ως 20%.

  Έντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα δικαιώματα και τις μετοχές της ΑΝΕΚ, ενώ σημαντικά κέρδη με αυξημένες συναλλαγές κατέγραψαν μεταξύ άλλων τίτλοι όπως οι MLS, Κρέκα, Κορδέλου, Lavipharm, Fintexport, Ελμέκ, Ακρίτας, ΕΒΖ, Κλουκίνας, Info-Quest, Αττικάτ, Spider, Βαλκάν, Καλπίνης, κ.α ενώ στη μεσαία κεφαλαιοποίηση που κατέγραψε κέρδη 0,62%, διακρίθηκαν μεταξύ άλλων οι Τέρνα, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα, κ.α

  Οι υψηλές θερμοκρασίες για τις μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης ίσως αποτελέσουν βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, ανεξάρτητα της πορείας που θα ακολουθήσει ο βασικός κορμός της Σοφοκλέους.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ