Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Φεβ-2007 10:54

  Κοκκίνισε το χρηματιστηριακό σύμπαν!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11.50

  Με πτώση 1,5%, η οποία στη συνέχεια διευρύνθηκε στο -2,16%, ξεκίνησε το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι αγοραστές "εξαφανίστηκαν" στα χθεσινά επίπεδα και τοποθετήθηκαν αρκετά χαμηλότερα, με αποτέλεσμα ορισμένες μετοχές να παρουσιάσουν πτώση μεγαλύτερη από 5%.

  Το κόκκινο χρώμα κυριαρχούσε σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (-1% στο άνοιγμα ο δείκτης DJ-Stoxx 600) μετά την μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση των κινεζικών αγορών (τα τελευταία 10 χρόνια), όπου οι επενδυτές ξεπούλησαν τις μετοχές τους ανησυχώντας για τα μέτρα της κυβέρνησης κατά των παράνομων επενδύσεων.

  Τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη παρουσιάζουν οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών, που βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς είχαν προγηγουμένως ευνοηθεί από την ανάπτυξη των πωλήσεων και των κερδών τους προς την αναπτυσσόμενη Κινα.

  Στην Ευρώπη τη μεγαλύτερη πτώση άνω του 2% παρουσιάζουν το Χρηματιστήριο της Βιέννης και της Κωνσταντινούπολης.

  Την πρώτη μισή ώρα στη Σοφοκλέους μεταξύ των μετοχών που είχαν τις υψηλότερες συναλλαγές, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραφαν οι μετοχές των Μυτιληναίου -2,58%, Τράπεζα Κύρπου -2,47%, Τράπεζα Πειραιώς -2%, Motor Oil -2,83%, ΕΛΒΑΛ -3,18%.

  "Μουδιασμένη" η Ευρώπη ακολουθεί την ασιατική βουτιά

  Έντονα πτωτικά κινούνται οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών – δύσκολα συναντάται δείκτης με απώλειες μικρότερες του 1% - με το αρνητικό κλίμα να διαμορφώνει η "βουτιά" στο χρηματιστήριο της Κίνας, όπου οι δείκτες υποχρεώθηκαν στις οξύτερες απώλειες των τελευταίων δέκα ετών.

  Αυτήν την ώρα, ο Dow Jones Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,07% στις 378,09 μονάδες, ο Stoxx 50 υποχωρεί κατά 1,03%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των 13 χωρών – μελών της ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί κατά 1,04%.

  Σε επίπεδο τοπικών αγορών, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,83%, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 1,03%, ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 1,09%, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατά 1,10%, ενώ ο MIB30 στο Μιλάνο κατά 0,90%. Το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ υποχωρεί κατά 1%.

  Δείτε ζωντανά τη διακύμανση των σημαντικότερων διεθνών δεικτών

  Στην πτώση πρωτοστατούν οι μετοχές των BHP Billiton (-2,5%) και Rio Tinto Group (-1,8%), καθώς οι πωλήσεις τους εξαρτώνται άμεσα από την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη. Η μετοχή της Xstrata Plc καταγράφει απώλειες 3,6%.

  Στα ταμπλό, η μετοχή της πετρελαϊκής Repsol YPF SA υποχωρεί κατά 1,9%, μετά τη γνωστοποίηση ότι τα κέρδη της επιχείρησης υποχώρησαν στο τέταρτο τρίμηνο κατά 14% στα 473 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης της παραγωγής και της συρρίκνωσης των περιθωρίων διύλισης. Οι αναλυτές από την πλευρά τους ανέμεναν κέρδη 611 εκατ. ευρώ.

  Η μετοχή της Volkswagen AG υποχωρεί κατά 0,7%, με τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης να γνωστοποιεί ότι θα προχωρήσει στην ανάκληση περαιτέρω 929.000 αυτοκινήτων στη Β. Αμερική λόγω προβλήματος στους φανούς πέδησης.

  Σημαντική πτώση στην Ασία - βουτιά 9,2% στις αγορές της Κίνας

  Η ραγδαία κάμψη στα χρηματιστήρια της Κίνας, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα νευρικοί μετά τα υψηλά κέρδη της τελευταίας περιόδου και να εκτιμούν ότι οι τιμές δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να διατηρούνται στα τρέχοντα επίπεδα, παρέσυρε το σύνολο των ασιατικών αγορών σε πτώση, με αποτέλεσμα οι δείκτες νααπομακρυνθούν από τα ιστορικά υψηλά που είχαν βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες. Το αρνητικό κλίμα, πάντως, διαμόρφωσε η γνωστοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης της χώρας να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την καταστολή της δραστηριότητας των παράνομων επενδύσεων, οι οποίες ευθύνονται σε αρκετά μεγάλο βαθμό για τα υπέρογκα κέρδη στη χρηματιστηριακή αγορά.

  O γενικός ασιατικός δείκτης MSCI Asia - Pacific υποχωρούσε λίγο πριν το τέλος της ημέρας κατά 0,5% στις 147,73 μονάδες, απομακρυνόμενος από το χθεσινό ιστορικά υψηλό κλείσιμο των 148,51 μονάδων.


  Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 υπέκυψε στις συνολικές πιέσεις τις Ασιατικής περιφέρειας σημειώνοντας απώλειες 0,5%. Όλες οι αγορές της περιοχής κινήθηκαν πτωτικά, πλην εκείνης της Ταϊβάν.

  Στα χρηματιστήρια της Κίνας, oι τιμές των μετοχών υποχρεώθηκαν στις οξύτερες απώλειες των τελευταίων δέκα ετών, καθώς η πλειοψηφία των επενδυτών προχώρησε σε κατοχύρωση των υπερβολικών κερδών της τελευταίας περιόδου.

  Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη καθώς οι τιμές διαπραγματεύονται σε επίπεδα πλησίον των ιστορικών υψηλών και αρκετές μετοχές θεωρούνται υπερτιμημένες. Οι επενδυτές από την πλευρά τους αισθάνονται κάποια νευρικότητα μετά την ταχύτατη τελευταία άνοδο και έχουν πάψει πλέον να θεωρούν ότι οι τιμές είναι δυνατό να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα.

  Ο Shanghai και Shenzhen 300 Index υποχώρησε 250,18 μονάδες, ή 9,2% για να κλείσει στις 2.457,49 μονάδες. Ο δείκτης, ο οποίος κατάφερε στις προηγούμενες έξι συνεδριάσεις συνολική άνοδο 13%, έκλεισε χθες σε νέο ιστορικό υψηλό στις 2.707,68 μονάδες.

  Ο Γενικός Δείκτης της Σαγκάης έκλεισε με σημαντικές απώλειες 8,8% στις 2.771,79 μονάδες. Η σημερινή πτώση ήταν η οξύτερη που καταγράφεται από τις 18 Φεβρουαρίου του 1997. Ο Ο Γενικός Δείκτης Σεντσεν υποχώρησε 8,5% στις 709,81 μονάδες. Επισημαίνεται ότι ο δείκτης έχει ήδη καταγράψει φέτος άνοδο 29%.

  Μετά τη σημερινή κάμψη, η χρηματιστηριακή αξία της κινεζικής αγοράς μειώθηκε κατά 107,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Στα ταμπλό, η Citic Securities Co., η μεγαλύτερη εισηγμένη χρηματιστηριακή εταιρεία της Κίνας, όπως επίσηςκαι η Wuliangye Yibin Co, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο ποτών, στη χώρα, σημείωσαν απώλειες που άγγιξαν το limit down του -10%. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν, επίσης, η China Mobile Ltd - λόγω ανησυχίας ότι οι ροή χρημάτων στα ασύρματα δίκτυα υψηλής ταχύτητας θα υπερβεί τις εκτιμήσεις των επενδυτών - και η Sumitomo Mitsui Financial Group, καθώςοι επενδυτές εκτιμούνότι η αύξηση των επιτοκίων από την τράπεζα της Ιαπωνίας δεν είναι αρκετή για να αυξηθούν τα κέρδη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ