Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 16:10

  Σε... δίλημμα οι επενδυτές ομολόγων μετά τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος μετά το εξάμηνο ράλι που οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης στον… πάτο, καθώς σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, αναρωτιούνται κατά πόσο τα κέρδη αυτά μπορούν να διευρυνθούν περαιτέρω κατά το β’ εξάμηνο του έτους. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα τα περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα, «οδεύοντας» προς το μεγαλύτερο μηνιαίο ράλι από τα τέλη του 2012, μετά το ιστορικό πακέτο μέτρων νομισματικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας. Μετά την εν λόγω απόφαση ακολούθησε ράλι στις αγορές ομολόγων οδηγώντας σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων από το Βέλγιο μέχρι και την Ιρλανδία. 

  Όπως εξηγούν στρατηγικοί αναλυτές του χώρου, τώρα δεν είναι κατάλληλη στιγμή ούτε για πώληση, αλλά ούτε και για αγορά ομολόγων. Οι καθοδικοί κίνδυνοι στις τιμές του κρατικού χρέους είναι περιορισμένοι, σύμφωνα με τους ίδιους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω. 

  Σημειώνεται ότι η μέση απόδοση στα ομόλογα της ευρωζώνης υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 1,32% χθες, σύμφωνα με τον δείκτη Euro Government Index της Bank of America Merill Lynch. 

  Σταθεροποιητικά κινούνται την Πέμπτη οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας. Συγκεκριμένα, η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς υποχωρεί κατά 1 μονάδα βάσης στο 2,35% σήμερα, μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 2,346%. Η απόδοση στα αντίστοιχα ομόλογα Βελγίου υποχώρησαν στο χαμηλό ρεκόρ του 1,707% αυτό το μήνα πριν ανακάμψουν στο 1,73%. Νέα ιστορικά χαμηλά γνώρισαν επίσης και τα ομόλογα Γαλλίας και Ισπανίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. 

  Με ήπιες μεταβολές και σε μικρή ακτίνα από το ιστορικό χαμηλό του 1,127% κινείται η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου βάσης bund. Το γερμανικό χρέος θεωρείται το πιο ασφαλές στην Ευρώπη και ως εκ τούτου δέχεται ώθηση το τελευταίο διάστημα από τις αναταραχές σε Ιράκ και Ουκρανία που στέφουν το επενδυτικό ενδιαφέρον προς πιο… ασφαλή καταφύγια.

  Σταθεροποιητικά και κάτω από το ψυχολογικό όριο του 6% κινείται η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων (στο 5,86% αυτή τη στιγμή).

  *Διαβάστε ακόμη:
  - "Ευκαιρία για τους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων