Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 11:57

  Οι τράπεζες οδηγούν το Γενικό Δείκτη προς τις 1.220 μονάδες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14.50

  Της ΄Εφης Γκικοπούλου 

  Ύστερα από δύο δυνατές μέρες πτωτικών συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε σωρευτικά 4,76% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής, η αγορά συνεχίζει την κάθοδο προς την επόμενη στήριξη των 1.220 μονάδων.

  Στις ξένες αγορές, οι ανησυχίες για την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στο Ιράκ αποτέλεσε τη αφορμή για τους επενδυτές να προχωρήσουν σε αποκόμιση κερδών μετά το τελευταίο ράλι. Ο γαλλικός CAC χάνει 1,13%, ο αγγλικός FTSE 100 βρίσκεται 0,82% χαμηλότερα και ο γερμανικός DAX χάνει 0,70%.

  Η πρόσφατη αδυναμία των τραπεζικών μετοχών σίγουρα επιβαρύνει την όλη πορεία της αγοράς καθώς πλέον έχουν μεγάλη βαρύτητα. Η έκθεση της Fitch περί τεχνικών αστοχιών στα επερχόμενα τεστ ακραίων καταστάσεων ειδικότερα για τις τράπεζες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές επηρεάζει αρνητικά. 

  Αν και οι ελληνικές τράπεζες προσφάτως οχυρώθηκαν με επιπλέον κεφάλαια, σίγουρα έστω και μια μικρή πιθανότητα για το αντίθετο, επηρεάζει αν μη τι άλλο ψυχολογικά. Ο κ. Ζαμάνης από την Beta Χρηματιστηριακή πιστεύει ότι ίσως στα πρόσφατα επίπεδα η αγορά να είχε προεξοφλήσει κάτι παραπάνω από αυτό που ήρθε και έτσι κινείται λίγο αμυντικά και σε κατοχύρωση κερδών μέχρι να βρεθεί ο επόμενος καταλύτης. Ο μειούμενος όγκος συναλλαγών στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις δεν δείχνει δείγματα «sell off» ή αποχώρηση μεγάλων "παικτών" από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
   
  Στην αγορά τώρα οι πιέσεις συνεχίζονται με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 2,22% καθώς οι πιέσεις συνεχίζονται και στις τέσσερεις συστημικές με την Eurobank να υποχωρεί 1,82%, την ΕΤΕ (-3,27%), την Τρ. Πειραιώς (-2,41%) και ακολουθεί η Alpha Bank με πτώση 1%. 

  Η μετοχή του Τιτάνα περιόρισε τις πρωινές απώλειες του στο -0,45%, ενώ από σήμερα τόσο η κοινή μετοχή όσο και το προνόμιο είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,10359 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από τη διανομή έκτακτων αποθεματικών, από από το οποίο θα παρακρατηθεί 10% αναλογούν φόρος. 

  Ηπιότερες πτωτικές τάσεις για ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και  όπου σήμερα στην τελευταία αναμένονται -σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr- μα εγκριθεί από το Δ.Σ η shortlist του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ.  

  Η πρόκριση της εθνική ομάδας ποδοσφαίρου στους 16 του παγκόσμιου κυπέλλου, ίσως επιδράσει θετικά για τη μετοχή του ΟΠΑΠ βραχυπρόθεσμα καθώς αναμένεται να τραβήξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο «Στοίχημα» εκτιμούν αναλυτές της αγοράς. 

  Με μικρές απώλειες και η μετοχή της ΦΦΓΚΡΠ (-0,23%) μετά τη χτεσινή ταλαιπωρία της μετοχής. 

  Υπεραποδίδει η μεσαία κεφαλαιοποίηση, με οριακά κέρδη, με τη ΧΑΚΟΡ να κερδίζει 3,03%, τον ΙΚΤΙΝΟ (+1,95%), τη Lamda Development (+1.86%) και τον ΟΛΘ (+1,63%).

  Πιέσεις δέχεται η μετοχή των ΕΛΚΑ, ΣΩΛΚ και ΣΙΔΕΝΟΡ υποχωρώντας από 2% η καθεμία.

  Μικρός ο όγκος συμβολαιών στα παράγωγα με το συμβόλαιο του 25αρη να βρίσκεται κοντά στη θεωρητική του τιμή έχοντας κάνει 3.476 συμβόλαια.

  Η συναλλακτική δραστηριότητα περιορίστηκε από τις 12.00 και μετά και διαμορφώνεται στα 65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,3 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων