Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 08:41

  Τι χαλάει το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Γεώργα

  Βροχή πέφτουν τις τελευταίες ώρες οι προειδοποιητικές βολές από τον διεθνή Τύπο, τους οίκους αξιολόγησης και τους επενδυτές για τον κίνδυνο να «ξεφύγει» το ελληνικό πρόγραμμα από την πεπατημένη της τρόικας και η πολιτική χαλάρωση να οδηγήσει σε «αστοχίες». Ο προβληματισμός είναι πλέον έκδηλος και διατυπώνεται ηχηρά και συντονισμένα για πρώτη φορά μετά τον ανασχηματισμό, προκαλώντας αναταράξεις στο χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά όχι όμως και στο κόστος δανεισμού του δημοσίου που συνεχίζει να αποκλιμακώνεται κάτω από τα επίπεδα του 6%. 

  Από την S&P που έβαλε στον «πάγο» την προοπτική άμεσης νέας αναβάθμισης, μέχρι την RBS που αμφισβήτησε ευθέως τη βιωσιμότητα του χρέους μόνο με μια συμφωνία της Ελλάδας με τον «επίσημο τομέα» (ΕΚΤ) και από τον καταιγισμό διεθνών δημοσιευμάτων (Bloomberg, New Yorker, κ.α) μέχρι τις παρεμβάσεις εγχώριων επιχειρηματιών όπως του Δ. Δασκαλόπουλου που είπε πως οι εκλογές το Φθινόπωρο θα μπορούσαν να είναι «υγιέστερη λύση», όλα συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως λίγο πριν την έλευση της τρόικας, αλλά και το άνοιγμα της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, ασκείται από διάφορα κέντρα ισχυρή πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να αγνοήσει το πολιτικό κόστος και να μη σταματήσει τη λήψη των μέτρων που επιβάλει το μνημόνιο, ιδίως στο κομμάτι των «μεταρρυθμίσεων». 

  Το παζλ έρχονται να συμπληρώσουν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα τόσο στο σκέλος της προετοιμασίας μιας δεύτερης «εξόδου» της χώρας στην αγορά ομολόγων για δανεισμό, όσο όμως και στο τραπεζικό μέτωπο με άξονα τα επερχόμενα ευρωπαϊκά stress test,  τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες που αυτά θα αναδείξουν σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές «παραινέσεις» για γρήγορη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, και την χρήση του αποθεματικού των 11 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το ΤΧΣ.  

  Ο αντίκτυπος στο Χρηματιστήριο είναι πλέον εμφανής και ειδικά στις τράπεζες οι οποίες στις τελευταίες συνεδριάσεις "σφυροκοπούνται" με αυξημένες συναλλαγές. Οι απώλειες για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών ξεπερνούν πλέον το 12%-27% σε σχέση με το τελευταίο υψηλό του τραπεζικού δείκτη στις 197 μονάδες (10 Ιουνίου) ενώ ο κλάδος βρίσκεται πλέον στο κόκκινο για το 2014 με πτώση 3,3% από τις αρχές του έτους. 

  Στον αντίποδα η συμπεριφορά των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE Large cap 25 αποδεικνύεται για την ώρα περισσότερο αμυντική,  παρότι θα πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός. Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να παραμένει πάνω από τις 1.300 μονάδες και η δοκιμασία των στηρίξεων στις 1.245-1.250 μονάδες για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας, αποτελούν ενδείξεις πως η διόρθωση δεν έχει ολοκληρωθεί και το κλίμα βραχυπρόθεσμα ευνοεί την περαιτέρω διολίσθηση. 

  Επιμέρους επιχειρηματικές διεργασίες, όπως συμβαίνει στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με την πολύφερνη νύφη Forthnet, δίνουν ένα στίγμα των ανακατατάξεων που επίκεινται στην αγορά, δεν είναι όμως τέτοιου βεληνεκούς ούτε έχουν την απαιτούμενη «μάζα» ώστε να διαμορφώσουν κλίμα.

  Το σήμα «εξόδου» που έδωσε χθες η αγορά με την καθοδική διασταύρωση των κινητών μέσω όρων (MACD) δεν ευνοεί τους αγοραστές, ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια, καθώς αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές βρίσκονται πλέον κοντά σε ισχυρές στηρίξεις που δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν ανασχετικά στην περαιτέρω υποχώρησή τους.  

  Στο σενάριο που η αγορά παραδοθεί τελικά στους πωλητές αποτυγχάνοντας να βρει ερείσματα παραμονής πάνω από τις στηρίξεις της, οι αναλυτές θεωρούν πιθανή την υποχώρηση προς τις 1.200 μονάδες όπου εντοπίζεται η κάτω ζώνη των Bollinger και το 50% επίπεδο διόρθωσης του τελευταίου ανοδικού κύματος από τις 1.062 έως τις 1.328 μονάδες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων