Στον αστερισμό των μερισμάτων ξανά το Χρηματιστήριο

Σάββατο, 28-Δεκ-2013 00:05


Η βελτίωση της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών το 2013 δεν αλλάζει σημαντικά την εικόνα των φτωχών μερισματικών αποδόσεων στην αγορά και, παρότι από το 2014 η φορολογία των μερισμάτων μειώνεται δραστικά από το 25% στο 10%, οι μέτοχοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναμένεται να δουν θεαματική βελτίωση στο εισόδημά τους από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.

Εξαίρεση αναμένεται φέτος να αποτελέσουν αρκετά από τα λεγόμενα «κρατικόχαρτα», όπου υπάρχουν προϋποθέσεις υψηλότερων επιστροφών προς όφελος κυρίως του δημόσιου κορβανά, αλλά και εταιρείες της πραγματικής οικονομίας με ισχυρή κερδοφορία και «τακτοποιημένα» οικονομικά.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι μερισματικές αποδόσεις που παρουσιάζουν σήμερα αρκετές εισηγμένες εταιρείες είναι ιδιαίτερα θελκτικές, καθώς κυμαίνονται μεταξύ 4%-5% και ξεπερνούν πλέον σημαντικά τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.

Η μείωση της φορολογίας αποτελεί μεν ένα σημαντικό κίνητρο ειδικά για τους μεγαλομετόχους των εισηγμένων να ενισχύσουν την πολιτική διανομής κερδών των εταιρειών τους, ωστόσο η πραγματικότητα παραμένει δύσκολη, ακόμα και για τις περισσότερες από τις περίπου 80 κερδοφόρες επιχειρήσεις στο Χ.Α που θα μπορούσαν να ανταμείψουν φέτος λίγο καλύτερα τους μετόχους τους.

Η περιορισμένη ρευστότητα, η ανάγκη εξυπηρέτησης του υψηλού δανεισμού και χρηματοδότησης των λειτουργικών εξόδων αλλά και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών (από 20% σε 26%) περιορίζουν τις δυνατότητες γαλαντόμων επιστροφών για την πλειονότητα των εταιρειών.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως, στην καλύτερη περίπτωση, το συνολικό ποσό των διανεμόμενων κερδών θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2012, δηλαδή όχι πολύ μεγαλύτερο των 500 εκατ. ευρώ, ενώ και ο αριθμός των εισηγμένων που θα διανείμουν μερίσματα ή θα κάνουν επιστροφές κεφαλαίου δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 30-40, δηλαδή λιγότερες και πάλι από τις μισές εταιρείες που αναμένεται να κλείσουν με κέρδη τη χρήση του 2013.

Φέτος αναμένεται ότι θα «λείψουν» μερίσματα από μεγάλες εταιρείες στην αγορά, όπως, λ.χ., από τα ΕΛΠΕ, που κλείνουν τη χρονιά με ζημίες, ενώ άλλες εταιρείες, παρά τα υψηλά τους κέρδη, όπως, λ.χ, η Folli Follie, η Jumbo (σ.σ.: η διοίκηση έχει αναφέρει πως θα ξαναδώσει υψηλό μέρισμα από το 2014) και η Μυτιληναίος (επίσης αναμένεται μέρισμα ξανά από το 2014), δεν προβλέπεται να διανείμουν μερίσματα ούτε για τη χρήση 2013.

Motor Oil

Η Motor Oil παραδοσιακά πραγματοποιεί μεγάλες επιστροφές στους μετόχους και ο συνδυασμός υψηλής μερισματικής απόδοσης (5%-6%) και χαμηλότερα αποτίμησή σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό την καθιστά μια από τις κορυφαίες επιλογές των θεσμικών επενδυτών. Ωστόσο, η σημαντική μείωση της κερδοφορίας της φέτος περιορίζει τις πιθανότητες να επαναληφθεί η περσινή επίδοση (για το 2012 έκανε επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ και έδωσε μέρισμα 30 λεπτών). Από την άλλη, οι θετικές ταμειακές ροές των 67 εκατ. ευρώ στο 9μηνο και το ισχυρό ταμείο των 193 εκατ. ευρώ αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο επιστροφής στους μετόχους.

ΜΕΤΚΑ

Η μετοχή της ΜΕΤΚΑ παρουσιάζει μια από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις στο Χ.Α., με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτή θα παραμείνει στο 4%-5% για τα επόμενα χρόνια. Για το 2012 η εταιρεία διένειμε 25 λεπτά ανά μετοχή, ενώ για φέτος οι αναλυτές προβλέπουν έως και διπλασιασμό του μερίσματος.

ΕΥΔΑΠ

Η αποπληρωμή ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η εταιρεία να κάνει την έκπληξη για το 2013-2014, αποζημιώνοντας γενναία τους μετόχους τους, κυρίως δηλαδή το Δημόσιο, που θα θελήσει να πάρει πίσω αυτά που έδωσε. Σε πρόσφατο report η Eurobank Sec. εκτίμησε ότι η εταιρεία θα βρεθεί με καθαρό ταμείο 335 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου-μαμούθ μέχρι και 200 εκατ. ευρώ (απόδοση 24%), με αποδέκτες το Δημόσιο (61%), την τράπεζα Πειραιώς (1 1,7%) και τους μετόχους μειοψηφίας (26,9%). Για τη χρήση 2012 η ΕΥ-ΔΑΠ είχε δώσει μέρισμα 0,1 5 ευρώ ανά μετοχή ή 1 5,975 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2013 η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας (+57% στα 75,3 εκατ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μέρισμα τουλάχιστον 0,25 ευρώ.

Coca-Cola

Η ισχυρή κερδοφορία του ομίλου της Coca-Cola (212,8 εκατ. ευρώ στο 9μηνο) εξασφαλίζει ότι και φέτος οι μέτοχοι θα απολαύσουν συνολικά ένα από τα υψηλότερα μερίσματα στην αγορά. Πέρυσι η εταιρεία είχε διανείμει 124,6 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της, ενώ και για το 2013 το προς διανομή ποσό αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα των 0,34 ευρώ ανά μετοχή, διαμορφώνοντας τη μερισματική απόδοση γύρω στο 1,8%.

ΔΕΗ

Η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για την τιμολόγηση του ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος κόστισε στη ΔΕΗ 109 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2013 (κέρδη μόλΐ5 6,6 εκατ. ευρώ) και «θόλωσε» την εικόνα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της εταιρείας να δώσει υψηλότερο μέρισμα για το 2013. Από την άλλη, στην αγορά καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες για το αποτέλεσμα της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (δίκτυο μεταφοράς) μέσα στο 2014. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι τα συνολικά έσοδα από την πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ και του 30% της παραγωγικής υποδομής, του συστήματος διανομής και του πελατολογίου της, αντιστοιχούν σε μέρισμα περίπου 3 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο το ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος της ΔΕΗ θα θελήσει να εισπράξει, ενδεχομένου και εντός του 2014, με τη μορφή προμερίσματος ή επιστροφής κεφαλαίου. Στην ανάλυσή της, η Goldman προσδιορίζει σε 5,2 ευρώ ανά μετοχή τη συμμετοχή της δραστηριότητας της μεταφοράς στην τιμή της μετοχής.

Καρέλιας

Η καπνοβιομηχανία Καρέλια δίνει παραδοσιακά ένα από τα υψηλότερα μερίσματα στο Χ.Α. Το 2012 διένειμε στους μετόχους της 8,52 ευρώ ανά μετοχή ή 23,5 εκατ. ευρώ, ενώ και φέτος, με το ταμείο να ξεπερνά τα 243 εκατ. ευρώ και την κερδοφορία 9μήνου στα 35,1 εκατ. ευρώ, αναμένεται ανάλογη μερισματική πολιτική. Τις υψηλές αποδόσεις ωστόσο, γεύονται λίγοι εκτός των βασικών μετόχων, καθώς οι μέτοχοι μειοψηφίας δεν έχουν πάνω από 5,5%.

ΟΛΠ-ΟΛΘ

Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας αναμένεται ότι θα ανταμείψουν και φέτος τους μετόχους τους, και κυρίως το ελληνικό Δημόσιο, που λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από την κερδοφορία τους. Τα αυξημένα κέρδη του ΟΛΠ (8,1 εκατ. ευρώ στο 9μηνο) και η κερδοφορία του ΟΛΘ (13,6 εκατ. ευρώ) δημιουργούν προσδοκίε5 για υψηλότερα μερίσματα.

Aegean

H επιστροφή του ομίλου Aegean Airlines στην κερδοφορία το 2013 (κέρδη 59,1 εκατ. ευρώ στο 9μηνο) και το ισχυρό ταμείο των 21 1 εκατ. ευρώ ενισχύσουν τις προσδοκίες για διανομή μερίσματος μέσα στο 2014.

0ΠΑΠ

Η φετινή χρονιά είναι μεταβατική για τον 0ΠΑΠ. Η φορολόγηση του 30% των κερδών του υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της πώλησης του οργανισμού στην Emma Delta, θα έχει σημαντική επίπτωση στη μερισματική απόδοση που θα έχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι. Με τα καθαρά κέρδη της χρήσης 2013 να προσδιορίζονται γύρω στα 140-160 εκατ. ευρώ, το φετινό μέρισμα, όπως και αυτό της χρήσης του 2014 θα είναι το χαμηλότερο εδώ και πολλά χρόνια για τον οργανισμό, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως δεν θα ξεπεράσει τα 0,40 ευρώ (έναντι 0,57 ευρώ το 2012), ενώ άλλοι εκτιμούν πως θα είναι ακόμα χαμηλότερο. Η Emma Delta έχει ωστόσο, κάθε συμφέρον να αυξήσει το ποσοστό των διανεμόμενων κερδών ακόμα και στο 85-90%, προκειμένου να χρηματοδοτεί τον δανεισμό που έλαβε για την υλοποίηση της εξαγοράς.

ΕΧΑΕ

Η ΕΧΑΕ θα προχωρήσει και φέτος σε επιστροφή κεφαλαίου και διανομή μερίσματος, συνεχίζοντα5 την πολιτική που ακολουθεί εδώ και μία δεκαετία. Το 2013 αναμένεται να κλείσει με μεγάλη αύξηση κερδών για τον όμιλο, λόγω της ανακεφαλαιοποίησης και της σημαντικής ανόδου των συναλλαγών (+360%, στα 40,4 εκατ. ευρώ στο 9μηνο), ενώ τα διαθέσιμα ήδη ξεπερνούν τα 1 62 εκατ. ευρώ ή περίπου 2,4 ευρώ ανά μετοχή.

Πλαίσιο

Πέρυσι η εταιρεία διένειμε 0,1 2 ευρώ ανά μετοχή, ενώ φέτος η κερδοφορία της τρέχει με +75% και στο 9μηνο ξεπερνούσε τα 8,7 εκατ. ευρώ. Η ρευστότητα διατηρείται κοντά στα 40 εκατ. ευρώ και, σε συνδυασμό με τη γενναία μερισματική πολιτική της εταιρείας, φέτος οι μέτοχοι θα ανταμειφθούν ακόμα περισσότερο.

ΕΛΠΕ

Και στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, οι προσδοκίες για μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου αναβάλλονται για το 2014-2015. Η εταιρεία ολοκληρώνει με ζημίες τη χρήση του 201 3 (-171 εκατ. ευρώ στο 9μηνο), ενώ η είσπραξη του τιμή-ματο5 των 212 εκατ. ευρώ, εφόσον προχωρήσει η πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ στη S0CAR, δεν αναμένεται νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, οπότε και θα ανοίξει ο δρόμος για πιθανή επιστροφή κεφαλαίου.

ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ έχει να δώσει μέρισμα στους μετόχους του από το 2010 και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα διανείμει ούτε για το 2013, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το κόστος της εθελούσιας εξόδου περίπου 1.100 εργαζομένων. Οι αναλυτές θεωρούν, ωστόσο, σίγουρο πλέον πως από την επόμενη χρήση ο οργανισμός θα επιστρέψει ξανά στην πολιτική διανομής μερισμάτων, αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Έτσι, για παράδειγμα, η J.P. Morgan προβλέπει ότι το 2014 το μέρισμα θα είναι περίπου 0,40 ευρώ, ενώ άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα ξεπεράσει τα 20-25 λεπτά.





Με την αγορά και τις μετοχές να «αφομοιώνουν» την ανοδική κίνηση του 2013, που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 1.200 μονάδων (δηλαδή σε τιμές 201 1), τα reports των ξένων οίκων και των εγχώριων ΑΧΕ επικεντρώνονται τώρα στις εταιρείες που μπορούν να διατηρήσουν θετική τάση μεσοπρόθεσμα. Πρόκειται για εταιρείες που «βλέπουν» στον ορίζοντα θετικούς καταλύτες, ήτοι επιχειρηματικές εξελίξεις και σημάδια βελτίωσης του ισολογισμού τους που να δικαιολογούν την αναβάθμιση της τιμής-στόχου ή των συστάσεων από τους αναλυτές.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Τιτάνας, για τον οποίο η Goldman Sachs, σε πρόσφατο report της, έδωσε σύσταση «Αγορά» και τιμή-στόχο τα 21,80 ευρώ (τρέχουσα τιμή τα 19,70 ευρώ). Ο οίκος αιτιολογεί την απόφασή του λέγοντας πως η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα στις νοτιοδυτικές πολιτείες, όπου έχει σημαντική παρουσία η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, μπορεί να μεταβάλει το outlook για τον όμιλο.

Αντίστοιχα, για τον ΟΤΕ η J.P Morgan ανεβάζει τον πήχη στα 1 1 ευρώ (τρέχοντα επίπεδα στα 9,34 ευρώ) και δίνει σύσταση «Αύξηση θέσεων», με τους αναλυτές του οίκου να επιχειρηματολογούν υπέρ των ωφελειών της νέας εθελουσίας εξόδου, των κινήσεων μείωσης του δανεισμού και των επενδύσεων σε VDSL και payTV, που σταδιακά θα αρχίζουν να αποτυπώνονται θετικά στον ισολογισμό. Ο ΟΤΕ συνεχίζει να συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές των περισσότερων ΑΧΕ και για το 2014.

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη ΔΕΗ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Pantelakis, ανεβάζοντας τον πήχη στα 13,4 ευρώ (από 9 ευρώ προηγουμένως). Η ΑΧΕ τονίζει ότι οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας, η αναδιάρθρωση σε επίπεδο ομίλου και η σχεδιαζόμενη αποκρατικοποίηση θα αποτελέσουν τους καταλύτες για την εταιρεία. Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή τής ΔΕΗ, στα 10 από 5 ευρώ, δίνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της όπου δίνει σύσταση «Ηold» για τον τίτλο. Η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται στα 10,65 ευρώ.

Η Eurobank Equities επανένταξε τη μετοχή του ΟΠΑΠ στη λίστα με τις κορυφαίες επενδυτικές της επιλογές. Η χρηματιστηριακή δίνει νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή, στα 10,9 ευρώ, από 8,3 ευρώ προηγουμένως, και σύσταση «Αγορά» για τον τίτλο. Και η HSBC ξεκίνησε να καλύπτει εκ νέου τον ΟΠΑΠ με σύσταση «Ουδέτερη» και τιμή-στόχο τα 10,30 ευρώ, αναφέροντας σε πρόσφατο report πως ο ΟΠΑΠ προσφέρει ένα εντυπωσιακό turnaround story.

Με σύσταση «Buy» και τιμή-στόχο 10 ευρώ ανά μετοχή (τρέχουσα τιμή στα 8,50 ευρώ), ξεκινά κάλυψη της Motor Oil η Eurobank Equities, με έκθεσή της στις 1 3/1 2. Η χρηματιστηριακή εστιάζει στο ότι ο όμιλος προσφέρει παραδοσιακά στους μετόχους της μερισματικές αποδόσεις υψηλότερες του μέσου όρου.

Ακόμα υψηλότερα «βλέπει» η Euroxx τη μετοχή της Μυτιληναίος. Η ΑΧΕ ξεκινά εκ νέου την κάλυψη της εταιρείας με σύσταση «Αύξηση θέσεων» και τιμή-στόχο τα 7,50 ευρώ και προβλέπει σημαντικό upside στον τομέα της μεταλλουργίας λόγω του περιορισμού του κόστους, της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και της αναμενόμενης αύξησης των τιμών αλουμινίου. Σύμφωνα με την ΑΧΕ, η δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών (άνω των 1 50 εκατ. ευρώ ετησίως) καθιστά ελκυστική την τρέχουσα αποτίμηση.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 21ης Δεκεμβρίου