Μετοχές με... λευκούς ιππότες και υποσχέσεις για αποδόσεις
Σάββατο, 21-Δεκ-2013 00:02
Από τον Βασίλη Γεώργα
Με σύμμαχο μεγάλα ξένα funds που παίρνουν το ρίσκο να επενδύσουν σε εταιρείες της πραγματικής οικονομίας πορεύονται πλέον στο «έτος μηδέν» της ύφεσης πολλές από τις καλύτερες ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις.
Η παρουσία ξένων στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων μέσα από επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, για την απόκτηση μειοψηφικής ή και πλειοψηφικής συμμετοχής, δεν σηματοδοτεί μόνο την αλλαγή στάσης των ξένων κεφαλαίων απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά, πολύ περισσότερο, δίνει βαθιά ανάσα στις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Η τοποθέτηση κεφαλαίων από «λευκούς ιππότες» που προχωρούν σε φιλικές εξαγορές μεριδίων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα παρέχει ρευστότητα και συμβάλλει στην αποκλιμάκωση του δανεισμού, ανοίγει τις πόρτες για φθηνότερη χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές και, παράλληλα, αποτελεί «εγγύηση» για τις ίδιες τις επιχειρήσεις ότι θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους, παρά τις αντιξοότητες του εγχώριου περιβάλλοντος, οι οποίες δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν αισθητά τα επόμενα χρόνια.
Τα deals της κρίσης ελληνικών εισηγμένων με ξένους επενδυτές έγιναν με επίκεντρο συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες διακρίνονται από εξωστρεφή προσανατολισμό, ισχυρά μερίδια στην αγορά και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας, που περιορίζουν τον όποιο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να προέρχεται από τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες ή τον υψηλό δανεισμό.
Ενέργεια και κατασκευές (ΓΕΚ Τέρνα - York Capital και Qatar Petroleum, Μυτιληναίος-Fairfax), αξιοποίηση ακινήτων (Eurobank Properties - Fairfax και Πανγαία - Invel), τρόφιμα (Κυλινδρόμυλοι Λούλη - Al Dahra Agriculture) και λιανεμπόριο (Folli Follie -Fosun) είναι οι κλάδοι στους οποίους επιλεκτικά διοχετεύουν κεφάλαια σε αυτήν τη φάση οι ξένοι, ποντάροντας στο νέο αναπτυξιακό story της ελληνικής οικονομίας.
Οι μετοχές των εταιρειών αυτών δείχνουν ικανές να ξεχωρίσουν και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Ήδη σε πολλές από αυτές η είδηση της εισόδου μεγάλων funds στο μετοχικό τους κεφάλαιο μεταφράστηκε σε νέα άνοδο στο ταμπλό του Χ.Α. Με ισχυρούς μετόχους στο μετοχικό τους κεφάλαιο, μειώνουν την εξάρτησή τους από τις τράπεζες και προχωρούν στην αξιοποίηση των συνεργιών που δημιουργούνται από τη σύμπραξη με αυτούς τους «ιππότες».
Η πορεία θα δείξει εάν οι μετοχές αυτές διαθέτουν και story, όμως οι μέχρι τώρα ενδείξεις συνηγορούν στο ότι θα συμπεριληφθούν στην κατηγορία εκείνη των μετοχών με σημαντικές προοπτικές μπροστά τους.
[[pagebreak]]
Υπό ξένο μάνατζερ και ιδιώτες μετόχους για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο ΟΠΑΠ έχει αρχίσει να ξαναμπαίνει στο στόχαστρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, εν όψει της υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών της Emma Delta από την επόμενη χρονιά.
To 2014 θα είναι κρίσιμη χρονιά για την εταιρεία, καθώς επίκειται η ενεργοποίηση της μεγάλης επένδυσης για τα 35.000 VLTs, με αρκετές όμως αλλαγές σε σχέση με το αρχικό μοντέλο, που προέβλεπε εκτεταμένη συμμετοχή του Οργανισμού στα έξοδα εγκατάστασης και ανάπτυξης του δικτύου των gaming halls. Παράλληλα με τα VLTs θα τρέξει και το project για τα Λαχεία (Κρατικά και Ξυστό), με την εταιρεία να εκτιμά πως θα μπορεί να βγει στην αγορά προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014, ώστε η απόδοση της συγκεκριμένης επένδυσης, για την οποία ο ΟΠΑΠ έχει επενδύσει αρκετά χρήματα, να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.
Ήδη ξένοι οίκοι και οι εγχώριες ΑΧΕ που παρακολουθούν επενδυτικά τον ΟΠΑΠ εμφανίζονται πλέον περισσότερο αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του Οργανισμού, ανεβάζοντας προς τα 1 1 ευρώ τις τιμές-στόχους για τη μετοχή, η οποία έχει επιστρέψει σε υψηλά 28 μηνών, με κεφαλαιοποίηση 3,1 δισ. ευρώ και απόδοση περίπου 85% από τις αρχές του έτους.
Η προοπτική βελτίωσης (έως και στο 90% των κερδών) της μερισματικής πολιτικής του Οργανισμού συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ τα καλύτερα των αναμενομένων κέρδη από τα αριθμολαχεία και το στοίχημα στο τρίτο τρίμηνο δημιουργούν προσδοκίες για υπέρβαση του ετήσιου στόχου κερδοφορίας του ομίλου, που για την ώρα τοποθετείται στα 1 16 εκατ. ευρώ.
Εδώ και λίγες ημέρες η μετοχή βρίσκεται ξανά στη λίστα με τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές της Eurobank Equities. Η χρηματιστηριακή τοποθετεί τον πήχη στα 10,90 ευρώ, αν και επισημαίνει ότι στα τρέχοντα επίπεδα η αποτίμηση δεν δείχνει ελκυστική (διαπραγματεύεται με premium έναντι του κλάδου), κάτι που αλλάζει από το 2014 και μετά, λόγω της βελτίωσης των μεγεθών.
Info
Επενδυτής: Emma Delta
Ποσό: 352εκατ. ευρώ
Ποσοστό: 33%
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στη Eurobank Properties για την απόκτηση συνολικά του 41 % της εταιρείας από τον Καναδικό όμιλο Fairfax. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 193 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας η Fairfax υπολογίζεται πως θα επενδύσει επιπλέον 160 εκατ. ευρώ στη θυγατρική εταιρεία ακινήτων της Eurobank, είναι ιδιαίτερα Κρίσιμη για τα επενδυτικά σχέδια της Eurobank Properties, η οποία ήδη Κινείται δυναμικά προς την κατεύθυνση διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου της.
Με την υλοποίηση της αύξησης, η εταιρεία θα βρεθεί με πολύτιμα Κεφάλαια άνω των 370 εκατ. ευρώ, σε μια περίοδο χαμηλών τιμών στα ακίνητα, Και θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες στην αγορά εμπορικών, επαγγελματικών, αλλά κυρίως τουριστικών ακινήτων.
Ήδη, λίγα 24ωρα αφότου έκλεισε χαμηλότοκο δάνειο 60 εκατ. ευρώ με την τράπεζα HSBC και με επιτόκιο κάτω του 5% (όταν ο μέσος όρος για όσες ελληνικές εταιρείες μπορούν να δανειστούν διαμορφώνεται άνω του 8%), η εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά, έναντι 50 εκατ. ευρώ, τεσσάρων κεντρικών καταστημάτων, δομημένης επιφάνειας 65.100 τ.μ., στην Αθήνα Και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία μισθώνουν σήμερα η Praktiker, η αλυσίδα Μαρινόπουλος Και η McDonald΄s.
Σημαντικά θα είναι τα οφέλη για την ΕΥΠΡΟ Και από την απόκτηση των 14 κρατικών ακινήτων που παραχωρήθηκαν μέσω ΤΑΙΠΕΔ έναντι 145,8 εκατ. ευρώ. Με την εν λόγω συμφωνία, η εταιρεία εξασφάλισε ετησίως, για τα επόμενα 20 χρόνια, έσοδα από μισθώματα ύψους 14 εκατ. ευρώ, απολαμβάνοντας μια απόδοση γύρω στο 9,5%.
Η μετοχή της Eurobank Properties έχει αποδειχθεί μια από τις πιο αποδοτικές επιλογές του ταμπλό φέτος, με κέρδη άνω του 73% από τις αρχές του έτους και συνολική άνοδο πάνω από 250% σε σχέση με τα περσινά χαμηλά της. Η μετοχή θεωρείται, πάντως, υποτιμημένη, Καθώς η χρηματιστηριακή της αξία, στα 517 εκατ. ευρώ, υπολείπεται άνω των 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την εσωτερική αξία (NAV) των 626 εκατ. ευρώ, μια «έκπτωση» η οποία αντικατοπτρίζει το ρίσκο νέων απογειώσεων που είναι πιθανό να πάρει στο μέλλον η εταιρεία ως προς την εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων.
Info
Επενδυτής: Fairfax
Ποσό: 225εκατ: (ευρώ συνολικά)
Ποσοστό: 19% (έπειτα από ΑΜΚ θα διαμορφωθεί στο 42%)
[[pagebreak]]
Με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που αγγίζει πλέον τα 3,9 δισ. ευρώ σε κατασκευές και ενεργειακές υποδομές, ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα επιχειρεί να γυρίσει σελίδα και να ξεφύγει από τη μέγκενη της κρίσης και των ζημιογόνων αποτελεσμάτων, χτίζοντας στενή στρατηγική συνεργασία με το αμερικανικό fund της York Capital Management.
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την άντληση πολύτιμης χρηματοδότησης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον από πλευράς ρευστότητας, θα διευκολύνει τη ΓΕΚ Τέρνα να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στα έργα παραχωρήσεων, στην ενέργεια και τις ΑΠΕ. Την περασμένη Τρίτη η ΓΕΚ Τέρνα πούλησε το 3% της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη York Capital προς 10,3 εκατ. ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα η αμερικανική εταιρεία θα εισφέρει 21,4 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ Τέρνα, με αντάλλαγμα το 9,9% των μετοχών της, και μέσω της York Global Finance Offshore θα εκδώσει πενταετές ομολογιακό 68,3 εκατ. ευρώ, το οποίο σταδιακά θα μετατρέπεται σε μετοχές των δύο εταιρειών. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση του δανεισμού, που, σε επίπεδο ομίλου, έφτανε στο εννεάμηνο τα 926 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 20 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου η εταιρεία έχει στόχο να ξεπεράσει τα 1.000 MW εγκατεστημένης ισχύος.
Ο όμιλος «τρέχει», παράλληλα, και τη στρατηγική συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με την εταιρεία Qatar Petroleum International (QPI), για την από κοινού υλοποίηση επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή. Σε πρώτη φάση, συμφωνήθηκε η απόκτηση από την QPI ποσοστού 25% στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο Ήρων ΙΙ έναντι 58 εκατ. δολαρίων, που σημαδοτότησε ουσιαστικά την πρώτη επένδυση του Κατάρ στην Ελλάδα.
Info
1.Επενδυτής: York Capital
Ποσό: 100 εκατ. ευρώ (συνολικά μέσω αμκ.....και ομολογιακού)
Ποσοστό: 10%
2.Επενδυτής: Qatar Petroieum(QPi)
Ποσό: 50 εκατ.ευρώ
Ποσοστό: 25% στην Ήρων ΙΙ
Η στρατηγική συνεργασία της Folli Follie με τον κινεζικό επενδυτικό όμιλο Fosun (έχει το 13,4%, ενώ κοντά στο 5% έχουν TPG και Fidelity) αποτελεί το «διαβατήριο» για την ταχεία επέκταση της ελληνικής εταιρείας στην Κίνα.
Παρότι οι επενδυτικές δαπάνες της εταιρείας έχουν περικοπεί τα τελευταία χρόνια, εντούτοις το μεγαλύτερο μέρος από τα 15-16 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν φέτος και προγραμματίζονται και για το 2014 από τη Folli Follie κατευθύνεται στη δημιουργία νέων καταστημάτων στην Κίνα, όπου στόχος του ομίλου είναι να φτάσει τα 250 καταστήματα, από 202 σήμερα (συνολικά διαθέτει 560 σημεία πώλησης παγκοσμίως). Στις προτεραιότητες της Folli Follie είναι πλέον και η Τουρκία, αλλά και η επέκταση και της έτερης εμπορικής αλυσίδας, Links of London, στην κινεζική και την αμερικανική αγορά.
Με απόδοση 700% για τη μετοχή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και με την αποτίμηση να προσεγγίζει επίπεδα τέλους 2007, τα funds που μετέχουν στη Folli Follie αποκομίζουν πολύ μεγάλες υπεραξίες, ενώ από τις προσδοκίες των αναλυτών προκύπτει ότι οι προοπτικές της εταιρείας παραμένουν ακόμη πολύ μεγάλες, λόγω της επέκτασης των διεθνών της δραστηριοτήτων. Αλλά και στην Ελλάδα αρχίζουν να διαφαίνονται οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, με τις επιδόσεις της Folli Follie να βελτιώνονται στο 9μηνο, έπειτα από μία πενταετία σταθερής υποχώρησης. Η πλήρης πώληση της συμμετοχής στα ΚΑΕ (αποκτήθηκε από την ελβετική Dufry) έδωσε βαθιά ανάσα στον όμιλο, καθώς το τίμημα κατευθύνθηκε στη μείωση του δανεισμού, δημιουργώντας έναν ισχυρό ισολογισμό σε περίοδο κρίσης. Η πώληση του 100% της δραστηριότητας στο ταξιδιωτικό retail γέμισε τα ταμεία του ελληνικού ομίλου με συνολικά κεφάλαια 863 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της FF Group βρίσκεται ήδη σε επίπεδα τιμών 2008. Σημειώνεται πως προ δεκαετίας η μετοχή είχε προσεγγίσει τα επίπεδα των 44 ευρώ, ωστόσο οι αναλυτές εστιάζουν στο ότι ο όμιλος «αποχωρίστηκε» ήδη μια από τις βασικές του δραστηριότητες, αυτήν του travel retail, κάτι που μπορεί να επιδρά θετικά στη μείωση του δανεισμού και την προσπάθεια απομόχλευσης, πλην μεταβάλλει ουσιαστικά τις πηγές εσόδων και κερδοφορίας για την FF Group.
Info
Επενδυτής:. Fosun
Ποσό:. 100εκαt.ευρώ
Ποσοστό: 13,40%
[[pagebreak]]
Η είσοδος της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Μυτιληναίου, ως τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος, με αρχικό ποσοστό 4,25%, το οποίο σήμερα έχει αυξηθεί σε πάνω από 5%, άνοιξε την πόρτα σε μια εν δυνάμει σημαντική στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών στο άμεσο μέλλον.
Το καναδικό fund συνηθίζει να αυξάνει σταδιακά τις θέσεις του στις συμμετοχές που αποκτά και όλοι περιμένουν να δουν πώς θα λειτουργήσει η μετοχική συνεργασία με τον όμιλο Μυτιληναίου, που ήδη σε όρους αποτίμησης έχει αποφέρει υπεραξίες περίπου 10 εκατ. ευρώ στη Fairfax.
Στην πραγματικότητα, όμως, οι προοπτικές που διανοίγονται για τον όμιλο Μυτιληναίου από τη συνεργασία είναι πολύ σημαντικότερες και τουλάχιστον η πλευρά της ελληνικής εταιρείας δεν κρύβει τις προσδοκίες της πως σύντομα θα αρχίσουν να αναδεικνύονται τα στρατηγικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας, η οποία αναμένεται ότι θα ενισχύσει την πρόσβαση του ομίλου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων της ΜΕΤΚΑ, της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της Μυτιληναίος στους τομείς της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, των έργων EPC και της μεταλλουργίας.
Στην πραγματικότητα, η Fairfax έχει καταφέρει να αποκτήσει «προτεραιότητα» στις μελλοντικές αποδόσεις της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα, καταβάλλοντας ένα σχετικά μικρό αντίτιμο (25,5 εκατ. ευρώ). Η παραγωγή των 1.200 MW, οι δραστηριότητες στην εμπορία φυσικού αερίου (M+M), οι ιδιαίτερα αποδοτικές δουλειές στην κατασκευή ενεργειακών έργων (ΜΕΤΚΑ) και η μεταλλουργία αποτελούν το υπόστρωμα της Fairfax για να επενδύσει σημαντικά υψηλότερα κεφάλαια στον όμιλο Μυτιληναίου, που χρειάζεται φρέσκο χρήμα, ώστε από τη μια να εξυπηρετεί τις τραπεζικές υποχρεώσεις του, που φτάνουν τα 775 εκατ. ευρώ, και από την άλλη να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις του με άξονα την αγορά ενέργειας.
Info
Επενδυτής:.Fairfax
Ποσό: 25,5 εκατ. ευρώ
Ποσοστό: 5%
Με τους Άραβες της Al Dahra, της κρατικής εταιρείας των ΗΑΕ για τον αγροτικό τομέα, να ελέγχουν πλέον το 20% του μετοχικού κεφαλαίου των Κυλινδρόμυλων Λούλη, έχοντας τοποθετήσει 14 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, και τα πρώτα συμβόλαια για εξαγωγές στο Αμπού Ντάμπι να «τρέχουν», η αγορά περιμένει τώρα να δει την επόμενη κίνηση, που πιθανότατα θα σχετίζεται με την κοινή επένδυση (joint venture) νέας μονάδας παραγωγής αλεύρων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα deals μεταξύ ελληνικής, ιδιωτικών συμφερόντων εταιρείας και αραβικών κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια, συνεργασία που προβλέπει την παραγωγική επέκταση της Μύλοι Λούλη στα ΗΑΕ, στην Αιθιοπία και μακροπρόθεσμα στην Ινδία.
Παράλληλα, η λειτουργία του νέου εργοστασίου της Μύλοι Λούλη στη βιομηχανική μονάδα του Κερατσινίου έχει ήδη συμβάλει στη σημαντική αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών της εταιρείας, που αναμένεται να κλείσει τη φετινή χρήση με πωλήσεις 90 εκατ. ευρώ και ζημιογόνο αποτέλεσμα, λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Σήμερα η Λούλης κατέχει κυρίαρχη θέση στον κλάδο της αλευροβιομηχανίας, με μερίδιο αγοράς κοντά στο 20% και κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ. Αν και πραγματοποιεί εξαγωγές κυρίως στη Ρωσία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Αλβανία, το ποσοστό τους επί του συνολικού κύκλου εργασιών παραμένει χαμηλό και στόχος της διοίκησης είναι η σημαντική αύξησή τους. Η επαναλειτουργία του νέου πλέον εργοστασίου στο Κερατσίνι, σύμφωνα με την εταιρεία, αναμένεται να συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς θα βελτιώσει τα περιθώρια καθαρού κέρδους, λόγω του μειωμένου μεταφορικού κόστους και της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας.
Info
Επενδυτής: Al Dahra
Ποσό:. 20.εκαι. ευρώ
Ποσοστό: 20%
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 14ης Δεκεμβρίου