ΕΛΠΕ: Βασικός καταλύτης το διυλιστήριο της Ελευσίνας εκτιμά η Marfin Analysis

Δευτέρα, 19-Μαρ-2012 17:05

Σε αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της Ελληνικά Πετρέλαια σε «accumulate» από «hold» προχώρησε η Marfin Analysis, ενώ παράλληλα διατήρησε την τιμή της μετοχής στα 6,30 ευρώ, σε έκθεσή της με ημερομηνία 19 Μαρτίου.

Το διυλιστήριο της Ελευσίνας, το οποίο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη δραστηριοποίηση στο τρίτο τρίμηνο του 2012, παραμένει ο βασικός καταλύτης για τη μετοχή, καθώς κατά την άποψη της χρηματιστηριακής θα βελτιώσει σημαντικά τις ταμειακές ροές.

Παράλληλα, η επιτυχής ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ αναμένεται να ενδυναμώσει τον ισολογισμό της εταιρείας σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Δεδομένου ότι το Ιράν προμηθεύει το 30% του μίγματος αργού των ΕΛΠΕ, το ιρανικό εμπάργκο θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοοικονομική απόδοση της εταιρείας καθώς οι νέες πηγές πετρελαίου ενδέχεται να είναι πιο ακριβές και οι όροι πληρωμής λιγότερο ευνοϊκοί, σχολιάζει ξεχωριστά η χρηματιστηριακή, η οποία αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το κόστος του ομίλου κατά περίπου 0,50 δολ. το βαρέλι αλλά και για τις απαιτήσεις κεφαλαίου κίνησης.

Η Marfin Analysis υποβαθμίζει επίσης τις εκτιμήσεις για τα «καθαρά» EBITDA των ΕΛΠΕ τη χρήση 2012 κατά 13%, στα 380 εκατ. ευρώ, με την υπόθεση ότι το διυλιστήριο της Ελευσίνας θα λειτουργήσει πλήρως στο γ’ τρίμηνο του 2012 και όχι το β’ τρίμηνο του 2012 που αναμενόταν αρχικά, συνεισφέροντας στα EBITDA της τρέχουσας χρήσης κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ.