Fitch: Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook για τον ΟΤΕ
Πέμπτη, 10-Μαρ-2011 17:40
Στην υποβάθμιση του outlook για τον ΟΤΕ προχώρησε σήμερα ο οίκος Fitch, σε «negative» από «stable», ενώ παράλληλα διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρείας σε «ΒΒΒ-».
Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, η αναθεώρηση του outlook αντανακλά τους πιθανούς πτωτικούς κινδύνους από την επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Ενώ η Fitch δεν υπολογίζει την όποια συσχέτιση μεταξύ της κρατικής αξιολόγησης και αυτής του ΟΤΕ, καθώς εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία. Η Fitch θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος περαιτέρω έκτακτων φόρων που θα επηρεάσουν τον επιχειρηματικό κλάδο και ιδιαίτερα τον ΟΤΕ.
Επίσης, το αρνητικό outlook αντανακλά το συνεχιζόμενο κίνδυνο αναχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει ο ΟΤΕ το 2012 και το 2013, όπου ενδέχεται να χρειαστεί τη στήριξη της Deutsche Telekom. Παράλληλα αντικατοπτρίζει την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις προθέσεις του ΟΤΕ για την εξαγορά της Romtelecom. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλή υποβάθμιση της αξιολόγησης του ΟΤΕ, σημειώνει η Fitch.
Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί πως το πιστωτικό προφίλ του ΟΤΕ παραμένει συμβατό με την κατηγορία investment. Η Fitch σημειώνει πως ο ΟΤΕ έχει στην ιδιοκτησία του κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και πως η παραγωγή προ - μερισματικών ταμειακών ροών και οι δείκτες καθαρής μόχλευσης αναμένεται να παραμείνουν σε ανάλογο επίπεδο με τους ανταγωνιστές της εταιρείας στην Ευρώπη.
Η Fitch προσθέτει επίσης πως ο ΟΤΕ έχει ορισμένες επιλογές για να περιορίσει τις άσχημες οικονομικές και ανταγωνιστικές συνθήκες. Η εταιρεία μπορεί να μειώσει τις κεφαλαιακές της δαπάνες για δύο χρόνια χωρίς να πλήξει τις δραστηριότητες της, να πουλήσει μη βασικά περιουσιακά στοιχεία ή να αναζητήσει στήριξη από την Deutsche Telekom.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες στηρίζουν την άποψη της Fitch πως ο ΟΤΕ θα μπορέσει να διατηρήσει την αξιολόγηση στην κατηγορία investment.