Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2011 16:40

  Ώθηση στην Wall από την καταναλωτική εμπιστοσύνη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:15

  Διεύρυναν τα κέρδη τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο. 

  Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης που καταρτίζει το Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan σκαρφάλωσε σε υψηλά τριών ετών και συγκεκριμένα στις 77,5 μονάδες από 74,2 μονάδες τον Ιανουάριο. Η ενδιάμεση μέτρηση του δείκτη για τον Φεβρουάριο ήταν στις 75,1 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 75,1 μονάδες.

  Οι δείκτες κατέγραφαν κέρδη από την έναρξη των συναλλαγών παρά την προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο καθώς οι τιμές του αργού κινούνται σταθεροποιητικά στη Νέα Υόρκη

  Ειδικότερα, το αργό κινείται κάτω από 100 δολ. το βαρέλι μετά τις διαβεβαιώσεις από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) και από τα μέλη του OPEC για κάλυψη των ενδεχόμενων ελλείψεων που θα παρατηρηθούν στην αγορά. Η IEA ανακοίνωσε την Πέμπτη πως είναι σε θέση να καλύψει μια πιθανή έλλειψη από διακοπή της προσφοράς πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι διαθέτει έκτακτα αποθέματα για να καλύψει έως 145 ημέρες εισαγωγών από τα μέλη της. Παράλληλα, η Σ. Αραβία και άλλα κράτη-μέλη του OPEC, μεταξύ των οποίων και αυτά της Δυτικής Αφρικής, δηλώνουν πρόθυμα και ικανά να αντικαταστήσουν όποιες ελλείψεις παρατηρηθούν από την παραγωγή της Λιβύης, μόλις τους το ζητήσουν οι εταιρείες.

  Στις ΗΠΑ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας επιτάχυνε ελαφρώς στα τέλη του 2010, ωστόσο ήταν χαμηλότερος των αρχικών προβλέψεων, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες δεν ήταν όσο ισχυρές εκτιμήθηκε αρχικά, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

  Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,8% το δ΄ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου στο πλαίσιο της δεύτερης αναθεώρησης των στοιχείων για το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Το αμερικανικό ΑΕΠ είχε σημειώσει άνοδο 2,6% το γ΄ τρίμηνο και 1,7% το β΄ τρίμηνο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 3,3% το δ΄ τρίμηνο. Σημειώνεται ότι στην αρχική κυβερνητική εκτίμηση είχε αναφερθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%.

  Οι καταναλωτικές δαπάνες για το τρίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου ήταν ισχυρές, ωστόσο δεν επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις. Η καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ οφείλεται επίσης στην υποχώρηση των κυβερνητικών δαπανών. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 4,1% το δ΄ τρίμηνο που αποτελεί το υψηλότερο μέγεθος σε διάστημα τεσσάρων ετών. Τα προηγούμενα στοιχεία είχαν δείξει άνοδο 4,4%. Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικές δαπάνες υποχώρησαν 0,2% το δ΄ τρίμηνο επιβαρύνοντας την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα.

  Δείκτες – Στατιστικά

  Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 63.69 μονάδες (0.53%) και βρίσκεται στις 12132.19 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 31.84 μονάδων (1.16%) φτάνοντας 2769.74 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 11.15 μονάδων (0.85%) και βρίσκεται στις 1317.25 μονάδες.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 22 κινούνται με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Boeing καθώς διαπραγματεύεται στα 72,86 δολ. με άνοδο 2,10 δολλάρια ή σε ποσοστό 2,97%. Ακολουθούν η Intel με κέρδη 2,14% στα 21,7401 δολ. και η Bank of America στα 14,26 δολ. με άνοδο 2,08%.

  Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Wal-Mart Stores (-0,67%), η Exxon Mobil (-0,38%) και η Chevron (-0,22%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

  Από το χώρο των επιχειρήσεων, η Boeing έλαβε συμβόλαιο από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για το πρόγραμμα κατασκευής 179 νέων πετρελαιοφόρων, έναντι 35 δισ. δολαρίων, αντί της EADS. Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια της εταιρείας για την επίτευξη του deal, από το 2011 όταν η Πολεμική Αεροπορία και το Κογκρέσο πρότειναν το πρόγραμμα αντικατάστασης των πετρελαιοφόρων. Αναλυτές του κλάδου σχολιάζουν πως η «νίκη» της Boeing ήταν μεγάλη έκπληξη, και σε καμία περίπτωση αυτό που περίμεναν. Η Boeing αναμένεται να κατασκευάσει τα βασικά μοντέλα 767 και θα τα μετατρέψει σε tanker, στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας αντικατάστασης του στόλου της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που διαρκεί χρόνια. Το αρχικό συμβόλαιο για τη φάση ανάπτυξης, έκανε λόγο για 3,5 δισ. δολάρια. Τις μηχανές θα παράγει η United Technologies Corp.

  Κέρδη 11,2 δισ. δολ. ανακοίνωσε η American International Group Inc. (AIG) για το τέταρτο τρίμηνο καθώς ο ασφαλιστικός κολοσσός κατέγραψε έσοδα 17,6 δισ. δολ. από πωλήσεις θυγατρικών και δραστηριοτήτων. Την ίδια στιγμή η εταιρεία κατέγραψε επιβαρύνσεις 4,2 δισ. δολ. για την ενίσχυση των αποθεματικών της θυγατρικής Chartis. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου η AIG ολοκλήρωσε την πώληση της MetLife Inc. και τη συμφωνία για την αποεπένδυση του μεγαλύτερου μέρους των δραστηριοτήτων καταναλωτικής πίστης, ενώ πούλησε το πλειοψηφικό μερίδιο της AIA Group Ltd. μέσω δημόσιας προσφοράς στο Χονγκ Κονγκ. Ειδικότερα, η AIG ανακοίνωσε κέρδη 11,18 δισ. δολ. ή 16,60 δολ. ανά μετοχή από ζημιές 8,87 δισ. δολ. ή 65,51 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

  Αύξηση κερδών 36% ανακοίνωσε η αλυσίδα καταστημάτων J.C. Penney Co. για το δ΄ τρίμηνο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 271 εκατ. δολ. ή 1,13 δολ. ανά μετοχή από 200 εκατ. δολ. ή 84 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 2,8% στα 5,7 δισ. δολ. ενώ οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 4,5%. Χωρίς να περιλαμβάνονται έκτακτα στοιχεία τα κέρδη ανήλθαν σε 1,23 δολ. ανά μετοχή. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 1,11 δολ. ανά μετοχή. Η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών έως 900 εκατ. δολ. Για το τρέχον τρίμηνο η εταιρεία εκτιμά ότι τα κέρδη θα διαμορφωθούν από 2 δολ. έως 2,10 δολ. ανά μετοχή χωρίς να περιλαμβάνεται ο αντίκτυπος από την αγορά ιδίων μετοχών. Οι αναλυτές τοποθετούσαν τα κέρδη στα 1,82 δολ. ανά μετοχή.

  Αύξηση κερδών κατά 23% ανακοίνωσε η Autodesk Inc. για το δ΄ τρίμηνο μετά την ισχυρή αύξηση των πωλήσεων. Ειδικότερα, για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου η Autodesk ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 61,6 εκατ. δολ. ή 26 cents ανά μετοχή από κέρδη 50,1 εκατ. δολ. ή 21 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Σε non-GAAP βάση, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 35 cents ανά μετοχή. Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 16% και διαμορφώθηκαν σε 527,7 εκατ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 33 cents ανά μετοχή με πωλήσεις 514,7 εκατ. δολ.

  Μεγάλη αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Applied Materials για το πρώτο τρίμηνο χρήσης ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 506 εκατ. δολ. ή 38 cents ανά μετοχή από 83 εκατ. δολ. ή 6 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 36 cents ανά μετοχή. Τα έσοδα ανήλθαν σε 2,69 δισ. δολ. από 1,85 δισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 33 cents ανά μετοχή με έσοδα ύψους 2,58 δισ. δολ. Για το τρέχον τρίμηνο η Applied ανακοίνωσε ότι περιμένει τα προσαρμοσμένα κέρδη να διαμορφωθούν από 34 cents έως 38 cents ανά μετοχή. Οι εκτιμήσεις των επενδυτών τοποθετούσαν τα κέρδη στα 31 cents ανά μετοχή.

  Αύξηση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε η Gap Inc. για το δ΄ τρίμηνο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 365 εκατ. δολ. ή 60 cents ανά μετοχή από 352 εκατ. δολ. ή 51 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 4,36 δισ. δολ. από 4,24 δισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 57 cents ανά μετοχή με πωλήσεις 4,36 δισ. δολ. Η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα ότι ενέκρινε την επέκταση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών κατά 2 δισ. δολ. ενώ σχεδιάζει να αυξήσει το ετήσιο μέρισμα από τα 40 cents ανά μετοχή το 2010 στα 45 cents ανά μετοχή το 2011.

  Υψηλότερα κατά 45% ήταν τα κέρδη της Interpublic στο δ΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 197,9 εκατ. δολάρια ή 36 σεντς ανά μετοχή, από τα 136,4 εκατ. ευρώ ή 24 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα του τριμήνου αυξήθηκαν 12% στα 2,01 δισ. δολάρια. Ακόμη, ο διαφημιστικός όμιλος ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. αποφάσισε τη διανομή μερίσματος για το τρίμηνο ύψους 6 σεντς ανά μετοχή, ενώ ενέκρινε και την αγορά ιδίων μετοχών 300 εκατ. δολαρίων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research ανέμεναν κέρδη 31 σεντς ανά μετοχή και πωλήσεις 1,92 δισ. δολάρια.

  Τη σύσταση για τη μετοχή της Wells Fargo αναβάθμισε η Goldman Sachs σε «conviction buy» από «neutral», ενώ ταυτόχρονα υποβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της Citigroup σε «conviction buy» από «neutral». Όσον αφορά την αναβάθμιση της Wells Fargo, οι αναλυτές της Goldman Sachs επικαλούνται την ισχυρή θετική τάση των προ προβλέψεων λειτουργικών κερδών από βασικές δραστηριότητες, την βελτιούμενη πίστη, την πιθανή μερισματική αύξηση και τις επαναγορές μετοχών, αλλά και την αντίδραση στην πρόσφατη αποχώρηση του οικονομικού διευθυντή της τράπεζας.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων