Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2011 15:46

  Διατηρούν τα κέρδη τους τα futures της Wall μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Διατηρούν τα κέρδη τους τα futures της Wall Street παρά την προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο καθώς οι τιμές του αργού κινούνται σταθεροποιητικά στη Νέα Υόρκη και κάτω από τα 100 δολ. μετά τις διαβεβαιώσεις από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) και από τα μέλη του OPEC για κάλυψη των ενδεχόμενων ελλείψεων που θα παρατηρηθούν στην αγορά.

  Ειδικότερα, η IEA ανακοίνωσε την Πέμπτη πως είναι σε θέση να καλύψει μια πιθανή έλλειψη από διακοπή της προσφοράς πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι διαθέτει έκτακτα αποθέματα για να καλύψει έως 145 ημέρες εισαγωγών από τα μέλη της.

  Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη-μέλη του OPEC, μεταξύ των οποίων και αυτά της Δυτικής Αφρικής, δηλώνουν πρόθυμα και ικανά να αντικαταστήσουν όποιες ελλείψεις παρατηρηθούν από την παραγωγή της Λιβύης, μόλις τους το ζητήσουν οι εταιρείες.

  Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επιτάχυνε ελαφρώς στα τέλη του 2010, ωστόσο η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη των αρχικών προβλέψεων, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες δεν ήταν όσο ισχυρές εκτιμήθηκε αρχικά, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

  Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,8% το δ΄ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου στο πλαίσιο της δεύτερης αναθεώρησης των στοιχείων για το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Το αμερικανικό ΑΕΠ είχε σημειώσει άνοδο 2,6% το γ΄ τρίμηνο και 1,7% το β΄ τρίμηνο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 3,3% το δ΄ τρίμηνο. Σημειώνεται ότι στην αρχική κυβερνητική εκτίμηση είχε αναφερθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%.

  Οι καταναλωτικές δαπάνες για το τρίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου ήταν ισχυρές, ωστόσο δεν επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις. Η καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ οφείλεται επίσης στην υποχώρηση των κυβερνητικών δαπανών. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 4,1% το δ΄ τρίμηνο που αποτελεί το υψηλότερο μέγεθος σε διάστημα τεσσάρων ετών. Τα προηγούμενα στοιχεία είχαν δείξει άνοδο 4,4%. Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικές δαπάνες υποχώρησαν 0,2% το δ΄ τρίμηνο επιβαρύνοντας την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα.

  Αυτήν την ώρα τα futures του Dow ενισχύονται 67 μονάδες του Nasdaq κερδίζουν 19,75 μονάδες ενώ του S&P 500 καταγράφουν άνοδο 8,2 μονάδων.

  Την Πέμπτη ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 37,28 μονάδες (-0,31%) κλείνοντας στις 12.068,50 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 14,91 μονάδων (0,55%) και έκλεισε στις 2.737,90 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 1,30 μονάδων (-0,10%) κλείνοντας στις 1.306,10 μονάδες.

  Από το χώρο των επιχειρήσεων, η Boeing έλαβε συμβόλαιο από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για το πρόγραμμα κατασκευής 179 νέων πετρελαιοφόρων, έναντι 35 δισ. δολαρίων, αντί της EADS. Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια της εταιρείας για την επίτευξη του deal, από το 2011 όταν η Πολεμική Αεροπορία και το Κογκρέσο πρότειναν το πρόγραμμα αντικατάστασης των πετρελαιοφόρων. Αναλυτές του κλάδου σχολιάζουν πως η «νίκη» της Boeing ήταν μεγάλη έκπληξη, και σε καμία περίπτωση αυτό που περίμεναν. Η Boeing αναμένεται να κατασκευάσει τα βασικά μοντέλα 767 και θα τα μετατρέψει σε tanker, στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας αντικατάστασης του στόλου της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που διαρκεί χρόνια. Το αρχικό συμβόλαιο για τη φάση ανάπτυξης, έκανε λόγο για 3,5 δισ. δολάρια. Τις μηχανές θα παράγει η United Technologies Corp.

  Κέρδη 11,2 δισ. δολ. ανακοίνωσε η American International Group Inc. (AIG) για το τέταρτο τρίμηνο καθώς ο ασφαλιστικός κολοσσός κατέγραψε έσοδα 17,6 δισ. δολ. από πωλήσεις θυγατρικών και δραστηριοτήτων. Την ίδια στιγμή η εταιρεία κατέγραψε επιβαρύνσεις 4,2 δισ. δολ. για την ενίσχυση των αποθεματικών της θυγατρικής Chartis. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου η AIG ολοκλήρωσε την πώληση της MetLife Inc. και τη συμφωνία για την αποεπένδυση του μεγαλύτερου μέρους των δραστηριοτήτων καταναλωτικής πίστης, ενώ πούλησε το πλειοψηφικό μερίδιο της AIA Group Ltd. μέσω δημόσιας προσφοράς στο Χονγκ Κονγκ. Ειδικότερα, η AIG ανακοίνωσε κέρδη 11,18 δισ. δολ. ή 16,60 δολ. ανά μετοχή από ζημιές 8,87 δισ. δολ. ή 65,51 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

  Αύξηση κερδών 36% ανακοίνωσε η αλυσίδα καταστημάτων J.C. Penney Co. για το δ΄ τρίμηνο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 271 εκατ. δολ. ή 1,13 δολ. ανά μετοχή από 200 εκατ. δολ. ή 84 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 2,8% στα 5,7 δισ. δολ. ενώ οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 4,5%. Χωρίς να περιλαμβάνονται έκτακτα στοιχεία τα κέρδη ανήλθαν σε 1,23 δολ. ανά μετοχή. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 1,11 δολ. ανά μετοχή. Η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών έως 900 εκατ. δολ. Για το τρέχον τρίμηνο η εταιρεία εκτιμά ότι τα κέρδη θα διαμορφωθούν από 2 δολ. έως 2,10 δολ. ανά μετοχή χωρίς να περιλαμβάνεται ο αντίκτυπος από την αγορά ιδίων μετοχών. Οι αναλυτές τοποθετούσαν τα κέρδη στα 1,82 δολ. ανά μετοχή.

  Καλύτερα των εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα κέρδη της AIA Group Ltd. για το έτος χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου. Ο ασφαλιστικός κολοσσός ανακοίνωσε αύξηση κερδών 54% στα 2,7 δισ. δολ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 2,1 δισ. δολ. σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters. Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι ο όγκος των νέων εργασιών αναπτύχθηκε κατά 22% στα 667 εκατ. δολ. Η εταιρεία, η οποία ανήκει κατά 33% στην American International Group Inc. (AIG) δεν ανακοίνωσε μέρισμα ωστόσο διευκρίνισε ότι θα εξετάσει την πληρωμή εξαμηνιαίου μερίσματος για τη μεταβατική περίοδο που λήγει στις 31 Μαΐου "εάν οι συνθήκες παραμείνουν όπως και σήμερα". Η AIG άντλησε 20,5 δισ. δολ. από την εισαγωγή της AIA στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

  Μεγάλη αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Applied Materials για το πρώτο τρίμηνο χρήσης ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 506 εκατ. δολ. ή 38 cents ανά μετοχή από 83 εκατ. δολ. ή 6 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 36 cents ανά μετοχή. Τα έσοδα ανήλθαν σε 2,69 δισ. δολ. από 1,85 δισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 33 cents ανά μετοχή με έσοδα ύψους 2,58 δισ. δολ. Για το τρέχον τρίμηνο η Applied ανακοίνωσε ότι περιμένει τα προσαρμοσμένα κέρδη να διαμορφωθούν από 34 cents έως 38 cents ανά μετοχή. Οι εκτιμήσεις των επενδυτών τοποθετούσαν τα κέρδη στα 31 cents ανά μετοχή.

  Αύξηση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε η Gap Inc. για το δ΄ τρίμηνο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 365 εκατ. δολ. ή 60 cents ανά μετοχή από 352 εκατ. δολ. ή 51 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 4,36 δισ. δολ. από 4,24 δισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 57 cents ανά μετοχή με πωλήσεις 4,36 δισ. δολ. Η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα ότι ενέκρινε την επέκταση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών κατά 2 δισ. δολ. ενώ σχεδιάζει να αυξήσει το ετήσιο μέρισμα από τα 40 cents ανά μετοχή το 2010 στα 45 cents ανά μετοχή το 2011.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων