Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2011 15:23

  Σταθεροποιητικά οι τιμές του πετρελαίου, κάτω από τα 100 δολάρια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σταθεροποιητικά κινούνται την Παρασκευή οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

  Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού στη Νέα Υόρκη, παραδόσεως Απριλίου, υποχωρεί σήμερα κατά 0,34 δολάρια στα 96,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Μαΐου και Ιουνίου με όγκο 11.000 και 8.400 τεμαχίων περίπου διαπραγματεύονται στα 98,77 και 99,52 δολάρια/ βαρέλι αντίστοιχα.

  Νωρίτερα το πιο ενεργό συμβόλαιο του Απριλίου είχε βρεθεί να διαπραγματεύεται έως και τα 99,20 δολάρια το βαρέλι.

  Κύρια πηγή ανησυχίας, όπως εξηγούν ξένοι αναλυτές, παραμένει το ενδεχόμενο διάχυσης των αναταραχών σε κρίσιμες για το επίπεδο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για τη μείωση που ήδη καταγράφεται στις εξαγωγές της Λιβύης.

  Συγκεκριμένα, οι πετρελαϊκές εξαγωγές της Λιβύης έχουν μειωθεί κατά 75% ή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όταν οι εξαγωγές του Ιανουαρίου διαμορφώνονταν σε 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής Eni, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα με παραγωγή 108.000 βαρελιών ημερησίως.

  Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών αυτών πραγματοποιείτο από τερματικούς σταθμούς στα ανατολικά της χώρας, οι οποίοι σήμερα ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς.

  Οι ξένες πετρελαϊκές με τη μεγαλύτερη παραγωγή στη Λιβύη, πέραν της Eni, είναι οι Wintershall (γερμανική – 100.000 βαρέλια ημερησίως), Total (γαλλική – 55.000 βαρέλια ημερησίως), Marathon (αμερικανική – 46.000 βαρέλια ημερησίως), ConocoPhillips (αμερικανική – 46.000 βαρέλια ημερησίως), Repsol (ισπανική – 34.777 βαρέλια ημερησίως), OMV (αυστριακή – 33.000 βαρέλια ημερησίως), Occidental (αμερικανική – 12.000 βαρέλια ημερησίως) και Statoil (νορβηγική – 4.200 βαρέλια ημερησίως).

  Με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου, οι κυριότεροι εξαγωγικοί πετρελαϊκοί τερματικοί σταθμοί της Λιβύης είναι οι Sidra, Zueitina, Zawiya, Rusa Lanuf, καθώς και οι Tobruk και Marsa El Brega. Από αυτούς, μόνο ο σταθμός της Zawiya (με εξαγωγές 199.000 βαρελιών ημερησίως τον Ιανουάριο επί συνόλου 1,5 εκατ. βαρελιών) ελέγχεται ακόμα από κυβερνητικές δυνάμεις.

  Σε δηλώσεις της από τη Σιγκαπούρη η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών σημείωσε σήμερα ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων είναι ένα θέμα που αφορά όλους και ότι οι αρχές διεθνώς θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο «μαζικών κινήσεων κερδοσκοπίας».

  Ανέφερε μάλιστα ότι σκοπεύει να έρθει σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ώστε να πληροφορηθεί για τα σχέδια που υπάρχουν, μετά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις από Σουδάραβες αξιωματούχους ότι η χώρα είναι έτοιμη να στηρίξει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, αυξάνοντας την παραγωγή της.

  Κρυφή αύξηση παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία;

  Η Σαουδική Αραβία αύξησε το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου σε περισσότερα από 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα προκειμένου να αντισταθμίσει τις ελλείψεις από την διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη, σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμης πηγής του κλάδου στο Reuters.

  «Έχουμε ξεκινήσει να παράγουμε περισσότερα από 9 εκατ. βαρέλια της ημέρα. Έχουμε μεγάλη παραγωγική δυναμικότητα», φέρεται να δήλωσε η πηγή, δεν ήταν ωστόσο σε θέση να πει πότε ακριβώς άλλαξε το επίπεδο παραγωγής. 

  Η τιμή του πετρελαίου Brent αναρριχήθηκε σε υψηλό 2,5 ετών την Πέμπτη, φτάνοντας σχεδόν στα 120 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών πως το κύμα αναταραχών που αυτή τη στιγμή χτυπά την 12η μεγαλύτερη εξαγωγό Λιβύη, μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλες μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής. 

  Δημοσίευμα από την Ουάσινγκτον ανέφερε χθες πως η Σαουδική Αραβία μετέβαλλε σιωπηρά το ύψος της παραγωγής, θέλοντας να αποφύγει τη δημιουργία τοπικών εντάσεων. 

  «Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν ανακοινώθηκε δημόσια, το πιθανότερο λόγω της πολιτικής ευαισθησίας στην περιοχή και της εσωτερικής δυναμικής του ΟΠΕΚ», ανέφερε η Energy Intelligence.

  Δημόσια η Σαουδική Αραβία (με διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα 4 εκατ. βαρελιών), ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει με όσο πετρέλαιο χρειάζονται οι πελάτες, ούτως ώστε να αντισταθμίσουν την έλλειψη από τη διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων