Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 19:36

  Διατηρεί επαφή με τα $100 το αργό στη Νέα Υόρκη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το ψυχολογικό επίπεδο των 100 δολ. το βαρέλι ξεπέρασε για δεύτερη διαδοχική ημέρα το αργό στη Νέα Υόρκη πριν περιορίσει τα κέρδη του καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

  Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου αυτή την ώρα κερδίζει 1,30 δολ. ή 1,3% στα 99,40 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

  Νωρίτερα αναρριχήθηκε έως τα 103,41 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2008.

  Το αργό τύπου Brent παραδόσεως Απριλίου κερδίζει 2,45 δολ. ή 2,2% στα 113,75 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου, ενώ στα υψηλά της ημέρας αναρριχήθηκε έως τα 119,79 δολ. το βαρέλι.

  Η μείωση των εξαγωγών από τη Λιβύη δημιουργεί σημαντικό ανοδικό ρίσκο στις τιμές, περιορίζοντας την ικανότητα του ΟΠΕΚ να αντισταθμίσει οποιαδήποτε κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, εκτιμά η Goldman Sachs.

  "Τα γεγονότα στη Λιβύη και στη Βόρεια Αφρική έχουν επαναφέρει το γεωπολιτικό ρίσκο", επισημαίνει εξάλλου σε ανάλυσή της η Deutsche Bank.

  Στο μεταξύ τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας για τα εμπορικά αποθέματα στις ΗΠΑ έδειξαν νέα άνοδο των αποθεμάτων αργού την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά με ρυθμό μικρότερο των εκτιμήσεων, ενώ τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν.

  Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 0, 822 εκατ. βαρέλια στα 346,739 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να κάνουν λόγο για άνοδο της τάξης των 1,1 εκατ. βαρελιών.

  Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,798 εκατ. βαρέλια στα 238,298 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,3 εκατ. βαρέλια. Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα υποχώρησαν κατά 1,333 εκατ. βαρέλια στα 159,937 εκατ. βαρέλια., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 1 εκατ. βαρέλια.

  Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας διαμορφώθηκε στο 79,4% από 81,2%, ενώ οι εκτιμήσεις την τοποθετούσαν στο 81,6%.

  "Θα καλύψουμε κάθε πιθανή έλλειψη στην αγορά πετρελαίου"

  Η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων και αυτά της Δυτικής Αφρικής, δηλώνουν πρόθυμα και ικανά να αντικαταστήσουν όποιες ελλείψεις παρατηρηθούν από την παραγωγή της Λιβύης, μόλις τους το ζητήσουν οι εταιρείες, αναφέρει πετρελαϊκός αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας.

  "Δεν υπάρχει λόγος για τις τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν, καθώς η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ δεν θα επιτρέψουν να εμφανιστούν ελλείψεις", επισήμανε σε τηλεφωνική επαφή του με το Bloomberg, ο αξιωματούχος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

  Όπως προβλέπεται στο καταστατικό του ΟΠΕΚ, είναι στην ευθύνη του Οργανισμού να διασφαλίσει πως η αγορά είναι σωστά ισορροπημένη και ότι δεν υπάρχει έλλειψη, δήλωσε ο αξιωματούχος.

  Πρόσθεσε ακόμη ότι το πετρέλαιο αρκετών χωρών της Δυτικής Αφρικής το οποίο κατευθύνεται σε ασιατικές αγορές, μπορεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη και το επιπλέον πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας να πάει στην Ασία και να αντικαταστήσει την προσφορά από τη δυτική Αφρική.

  Εξάλλου, οι Financial Times αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε «ενεργές συνομιλίες» με ευρωπαϊκές πετρελαϊκές για να καλύψει τη «χαμένη» παραγωγή της Λιβύης, σε μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι η κυρίαρχη στον ΟΠΕΚ χώρα πρόκειται να ενισχύσει την παροχή πετρελαίου για να σταματήσει την άνοδο των τιμών, οι οποίες έφτασαν κοντά στα 120 δολάρια την Πέμπτη.

  Το Ριάντ ρωτάει «τι ποσότητα και το ποιότητα πετρελαίου θέλουν τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος πετρελαίου, σύμφωνα με τους FT.

  Traders πετρελαίου αναφέρουν ότι οι συζητήσεις δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία κατανοεί ότι η πολιτική κρίση στη Λιβύη μετατρέπεται σε πετρελαϊκή κρίση και ότι το αραβικό βασίλειο πρέπει να δράσει άμεσα και αποφασιστικά για να σταματήσει τον «πόνο» που προκαλεί η άνοδος του μαύρου χρυσού στην παγκόσμια οικονομία.

  «Το μόνο που μπορεί κάποιος να περιμένει είναι η άνοδος των τιμών. Είναι ο φόβος για το άγνωστο που παίζει ρόλο. Οι κίνδυνοι είναι όλοι υπέρ της αύξησης των τιμών», τόνισε ο αξιωματούχος. «Η Σαουδική Αραβία πρέπει να ανταποκριθεί», πρόσθεσε.

  Η χώρα σκέφτεται δύο τρόπους αύξησης της παροχής πετρελαίου. Ο πρώτος είναι να αυξηθεί η παραγωγή και να στείλει περισσότερο αργό μέσω του αγωγού Ανατολής-Δύσης, που συνδέει την περιοχή του Κόλπου και την Κόκκινη Θάλασσα, για μεταφορά στην Ευρώπη.

  Η άλλη επιλογή, η οποία ωστόσο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, είναι μία συμφωνία ανταλλαγής, βάσει της οποίας πετρέλαιο από τη Δυτική Αφρική που προορίζεται για Ασιάτες αγοραστές να πάει στην Ευρώπη, με τη Σαουδική Αραβία να αναλαμβάνει την παροχή πετρελαίου στην Ασία.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων