Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 18:02

  "Εχασε" τις 1.600 ο Γενικός Δείκτης - "βαρίδι"οι τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Ζάντζα

  Κάτω από τις 1.600 μονάδες -για πρώτη φορά από τα τέλη Ιανουαρίου- και στο χαμηλό ημέρας που σημειώθηκε στις δημοπρασίες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. 

  Σε αρνητικό «πρωταγωνιστή» εξελίχθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση ο κλάδος των τραπεζών, με τον τραπεζικό δείκτη να «απορροφά» το 62% του συνολικού τζίρου και να κλείνει επίσης στο χαμηλό ημέρας, με το σύνολο μάλιστα των τίτλων του σε αρνητικό έδαφος.

  Αναλυτές αποδίδουν τις έντονα πτωτικές διαθέσεις των τραπεζών στις τελευταίες συνεδριάσεις στη διάψευση των προσδοκιών που δημιούργησε η πρόταση της ΕΤΕ προς την Alpha Bank, αλλά και στο γεγονός ότι η πρόταση αυτή προέκυψε σε μία στιγμή που οι τραπεζικοί τίτλοι είχαν απομακρυνθεί αισθητά από τα χαμηλά του Ιανουαρίου.

  Γεγονός, όπως εξηγούν, που έχει δώσει αυτή την εβδομάδα χώρο για εντονότερες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, σε ένα περιβάλλον από το οποίο εκλείπουν οι καταλύτες και το οποίο επηρεάζεται και από το αρνητικό διεθνές κλίμα με αφορμή τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. 

  «Η αγορά διέπεται από νευρικότητα, επηρεαζόμενη από την φημολογία γύρω από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο» σχολίαζε στο σημερινό της report η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, κάνοντας παράλληλα λόγο για «έξαρση φαινομένων που δεν συνάδουν ακόμα με την τρέχουσα ειδησεογραφία και χρήζουν προσοχής λόγω των αυξημένων κινδύνων που εσωκλείουν σε ενδεχόμενο γύρισμα της αγοράς».

  Η ειδησεογραφία παραμένει σε επίπεδο φημών, ανέφερε επίσης η χρηματιστηριακή, προσθέτοντας ότι «η γεωπολιτική αναταραχή δεν αποφορτίζεται τόσο γρήγορα, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η επιφυλακτικότητα των επενδυτικών κεφαλαίων και οι ρευστοποιήσεις να αποκτούν κυρίαρχη θέση στην διαμόρφωση των τάσεων».

  Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,83% στις 1.599,97 μονάδες, με όγκο 34,45 εκατ. τεμαχίων αξίας 125,76 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 13,31 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές). 

  Συνολικά 124 μετοχές υποχρεώθηκαν σε απώλειες, 118 διατηρήθηκαν αμετάβλητες και 42 ολοκλήρωσαν με θετικό πρόσημο.

  Στον τραπεζικό δείκτη, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Τ.Τ. και ΕΤΕ, υποχωρώντας 6,10% και 5,14% στα 3,54 και 7,01 ευρώ αντίστοιχα. Με απώλειες 4,98% και 3,66% ακολούθησαν οι Τρ. Κύπρου και ΑΤΕ, σε ποσοστό 3,54% και 3,25% υποχώρησαν οι Attica Bank και Eurobank, ενώ με απώλειες 2,98% έκλεισε η Τρ. Πειραιώς στα 1,63 ευρώ. Τις μικρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι Alpha Bank και Marfin Popular Bank που υποχώρησαν 1,85% και 1,76%.

  Από τη σύνθεσή του FTSE20 ξεχώρισαν τα κέρδη 2,11% του ΟΠΑΠ στα 15,01 ευρώ, ενώ με μικρότερα κέρδη 0,56% και 0,14% ακολούθησαν οι Coca-Cola 3E και ΕΛΠΕ. Η μετοχή της Τιτάν διατηρήθηκε αμετάβλητη στα 15,90 ευρώ. Σε αρνητικό έδαφος οι τίτλοι των Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ υποχώρησαν 5,05% και 3,40%, πάνω από 3% υποχώρησε και η MIG, ο ΟΤΕ σημείωσε κλείσιμο στα 7,25 ευρώ με πτώση 2,03%, ενώ μικρότερες απώλειες κατέγραψαν οι ΔΕΗ, Motor Oil και Jumbo.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων