Χωρίς την Εθνική Τράπεζα το roadshow της ΕΧΑΕ

Πέμπτη, 09-Σεπ-2010 08:56

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:10

Του απεσταλμένου μας στο Λονδίνο Κωνσταντίνου Μαριόλη


Με μία πολύ σημαντική απουσία της τελευταίας στιγμής ξεκινά σήμερα το 5ο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, καθώς η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε τελικά να αποσύρει τη συμμετοχή της.

Η κίνηση της Εθνικής προκαλεί προβληματισμό, ωστόσο ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Σπύρος Καπράλος τόνισε ότι η απουσία της ΕΤΕ μπορεί να επηρεάζει το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών, παρ’ όλα αυτά η συμμετοχή αναμένεται πολύ ικανοποιητική, ξεπερνώντας ίσως και τα περσινά επίπεδα.

Αναφορικά με την ακύρωση της συμμετοχής της Εθνικής, αυτή έγινε μετά την απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η ΕΤΕ θα διοργανώσει δικό της roadshow στο οποίο θα εξηγεί, μεταξύ άλλων, τους λόγους για τους οποίους προέβη στην ΑΜΚ.

Η «τρανταχτή» απουσία της ΕΤΕ προκάλεσε έκπληξη στους ξένους, και όχι μόνο, επενδυτικούς κύκλους, ωστόσο το γεγονός ότι στο 5ο roadshow της ΕΧΑΕ συμμετέχουν οι 25 πλέον, μετά την «απώλεια» της Εθνικής, μεγαλύτερες εταιρείες της ελληνικής χρηματαγοράς δίνει ελπίδες για μία ακόμη επιτυχημένη διοργάνωση.

Ο κ. Καπράλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον των ξένων είναι αυξημένο και ουσιαστικό καθώς θέλουν να έχουν μία πιο σαφή εικόνα των οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα, ειδικότερα σε επιχειρηματικό επίπεδο, μετά την κρίση κρατικού χρέους και τις ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Αυξημένο ενδιαφέρον για το roadshow της ΕΧΑΕ

Επιτυχημένο χαρακτήρισε το πέμπτο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, παρά την απουσία της Εθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του Χ.Α., κ. Σπύρος Καπράλος. 

Στο περιθώριο της διοργάνωσης, στις εγκαταστάσεις του Bloomberg στο City του Λονδίνου, ο κ. Καπράλος έκανε λόγο για σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον έναντι των προηγούμενων ετών, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία των τριών υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών (κ.κ. Ζανιάς, Χριστοδουλάκης, Χριστοδούλου). Όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Καπράλος χαρακτήρισε οδυνηρή μεν, κατανοητή δε, την απόφαση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.


«Η απουσία της Εθνικής πονάει, ωστόσο κατανοούμε την απόφασή της, καθώς προχωράει σε μία κίνηση που θα την ισχυροποιήσει. Η ΕΤΕ πάντα στήριζε τις προσπάθειες του ελληνικού χρηματιστηρίου και της ευχόμαστε καλή επιτυχία», δήλωσε ο πρόεδρος του Χ.Α.

Ο κ. Καπράλος εξάλλου αναφέρθηκε στην αξιολόγηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας από τον FTSE (η οποία θα γίνει τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη), τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούμε στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντέλει ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. «Εκτιμώ ότι θα παραμείνουμε στις ανεπτυγμένες αγορές», σημείωσε χαρακτηριστικά.


«Αν καταταχθούμε στις υπό ανάπτυξη χώρες θα έχουμε να ανταγωνιστούμε χώρες μεγαλύτερου ρίσκου, όπως η Ρωσία και αυτό δεν είναι προς όφελος της αγοράς», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του roadshow ο κ. Καπράλος έχει συνάντηση με τον οίκο FTSE.