BofA-Merrill Lynch: Βλέπει ευκαιρίες για τον ΟΠΑΠ, διατηρεί "buy"

Παρασκευή, 09-Ιουλ-2010 10:38

Αμετάβλητη διατηρεί τη σύσταση “buy” για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Bank of America - Merrill Lynch, σε έκθεσή της με ημερομηνία 9 Ιουλίου 2010, δίνοντας παράλληλα νέα τιμή-στόχο 13,30 ευρώ, από 19,50 ευρώ προηγουμένως.
 
Ο οίκος χαρακτηρίζει «πολύ ελκυστική» τη μερισματική απόδοση της μετοχής, σε σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου πανευρωπαϊκά, σημειώνει ότι η πτωτική πορεία της μετοχής του Οργανισμού λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και εκφράζει την εκτίμηση ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει από πλευράς φορολογικών επιβαρύνσεων» και ότι «οι επενδυτές έχουν ήδη τιμολογήσει τις ανησυχίες για την Ελλάδα».

Η BofA-Merrill Lynch αναθεωρεί καθοδικά τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του ΟΠΑΠ, κατά 16,5% περίπου για το 2010, σε 1,22 ευρώ, από 1,46 ευρώ προηγουμένως. Καθοδικά αναθεωρεί τις προβλέψεις και για τα EPS του ΟΠΑΠ το 2011 και 2012 (σε 1,13 ευρώ από 1,35 ευρώ).

Ο οίκος αναφέρει ακόμη ότι ζητήματα όπως των VLTs, του ιντερνετικού στοιχηματισμού και του Ξυστό αναμένεται να έχουν ρυθμιστεί εντός των επόμενων 12-18 μηνών, και σημειώνει ότι ο ΟΠΑΠ είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτές τις ευκαιρίες, λόγω του καθεστώτος λειτουργίας του, του εκτεταμένου δικτύου καταστημάτων και της καθαρής του θέσης σε ρευστό που για το 2010 αναμένεται κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτηθεί χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στην πιστωτική αγορά.

Η BofA-ML εκφράζει την εκτίμηση ότι ο ΟΠΑΠ «θα συμμετέχει στους παραπάνω διαγωνισμούς και θα κερδίσει, δημιουργώντας νέες πηγές εσόδων».

Ως κινδύνους για τον ΟΠΑΠ, ο οίκος προσδιορίζει: α) την επιδείνωση των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών, δεδομένου ότι το σύνολο σχεδόν των εσόδων του προέρχεται από την Ελλάδα, στοιχείο που αυξάνει την ευαισθησία του απέναντι στο ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης, β) την αδυναμία της εγχώριας καταναλωτικής δαπάνης (για το Κίνο η BofA-ML «βλέπει» πτώση 12% φέτος και 3% το 2011) και γ) το υψηλότερο payout στο «Πάμε Στοίχημα», που από 60% το 2002 έφτασε στο 70% το 2009, λόγω της πίεσης από την αγορά του ιντερνετικού στοιχηματισμού που ακόμη δεν έχει ρυθμιστεί. Ο οίκος αναμένει περαιτέρω άνοδο του συγκεκριμένου ποσοστού, σε 74% το 2010 και σε 76% το 2012.