Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Μαρ-2010 09:21

  Μικρή πρόοδος για τα projects της Dolpin Capital Investors

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
  Στην επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των σχεδιαζόμενων projects προσβλέπουν το 2010 οι επικεφαλής της κυπριακών συμφερόντων εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dolphin Capital Investors, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να διατηρήσουν την ρευστότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα.

  Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα πώλησης υπό κατασκευή πολυτελών μεζονέτων «Show Villas» (απαραίτητες για την εμπορική προώθηση των projects) στους μετόχους της σε τιμές χαμηλότερες από τις αγοραίες. «Με τον τρόπο αυτό οι “Show Villas” θα κατασκευαστούν χωρίς να απαιτηθούν επιπρόσθετα κεφάλαια» επισημαίνεται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας.

  Παράλληλα, η Dolphin Capital συνεχίζει το πρόγραμμα ανταλλαγής μετοχών με ακίνητα που βρίσκονται στην Κύπρο και ανήκουν στην θυγατρική της Aristo Development, με το οποίο αρχικά επιδιωκόταν η μείωση της έκθεσης στους κινδύνους της αγοράς ακινήτων.
   
  Η δημόσια πρόταση ανέβασε την μετοχή
   
  Την ίδια στιγμή, η δημόσια πρόταση που είχε καταθέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο η Hallmark Investors για την εξαγορά της 120 εκατ. κοινών μετοχών της Dolphin απέτυχε.  Εκείνη μάλιστα την περίοδο οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας εξέταζαν ενδεχόμενη έξοδο από την εναλλακτική αγορά του Λονδίνου ΑΙΜ, ωστόσο πλέον φαίνεται ότι το σενάριο αυτό έχει αποκλειστεί.

  Σήμερα πάντως, η διοίκηση της εταιρείας, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, αναγνωρίζει ότι η δημόσια πρόταση της Hallmark ενίσχυσε σημαντικά την τιμή της μετοχής από 38,75 πένες σε 57,25 πένες στην λήξη της δημόσιας πρότασης.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Hallmark Investors αποτελεί εταιρεία ειδικού σκοπού που δημιουργήθηκε από την Dolphin Capital Partners,  την Fortis Securities, τους Κύπριους ιδρυτές της DCI, κ.κ.  Μίλτο Καμπουρίδη και Πέτρο Χαραλαμπίδη και τον κ. Θεόδωρο Αριστοδήμου. Ο τελευταίος είναι επικεφαλής της Hallmark, στην οποία μετέχει με ποσοστό 35,44%, ενώ έχει ιδρύσει και την Aristos Development.
   
  Τα projects στην Ελλάδα
   
  Από το σύνολο των επενδύσεων της Dolphin Capital στην Ελλάδα, η μοναδική στην οποία φαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος είναι η Porto Heli Collection στην Αργολίδα κοντά στο Πόρτο Χέλι. Για το συγκεκριμένο project που αναπτύσσεται σε 3.470 στρέμματα η εταιρεία επέλεξε κατόπιν διαγωνισμού την Δομοτεχνική που θα κατασκευάσει ένα από τα σχεδιαζόμενα ξενοδοχεία που ανήκει στην αλυσίδα Aman. 

  Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, έχει συναφθεί δάνειο με μεγάλη ελληνική τράπεζα για την χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μέρους του κόστους κατασκευής του ξενοδοχείου, το οποίο προγραμματίζεται ότι θα ανοίξει το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

  Οι υπόλοιπες ξενοδοχειακές μονάδες και το γήπεδο γκολφ που περιλαμβάνει το project στο Πόρτο Χέλι είτε βρίσκονται υπό την έγκριση περιβαλλοντικών μελετών είτε αναζητείται χρηματοδότηση για την κατασκευή τους.

  Όσον αφορά την επένδυση “Lavender Bay Golf” στις Νήες της Μαγνησίας στον Παγασητικό Κόλπο, η Dolphin Capital αναφέρει στη σχετική έκθεση ότι αναμένει την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2010.  Γνωστοποιεί δε ότι παρατείνεται για τις 31 Δεκεμβρίου 2013 (από 2 Νοεμβρίου 2011) η ημερομηνία αποπληρωμής του ποσού των 16,3 εκατ. ευρώ που δεν έχει ακόμη καταβληθεί για την αγορά μέρους της έκτασης των 3.100 στρεμμάτων στην Μαγνησία. Την ίδια στιγμή, η DCI έχει συμφωνήσει να καταβάλλει 600.000 ευρώ σε ετήσια βάση μέσα στην προσεχή τριετία.

  Στη Σητεία της Κρήτης η εταιρεία σχεδιάζει οικιστικές μονάδες 80.000 τ.μ., ξενοδοχείο 200 κλινών, γήπεδο γκολφ και μαρίνα 80 θέσεων. Για το ξενοδοχείο έχει ληφθεί η κατασκευαστική άδεια και έχει υπογραφεί με την Waldorf Astoria μνημόνιο κατανόησης για τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ενώ για τα υπόλοιπα δεν έχουν προς στιγμής δοθεί οι σχετικές εγκρίσεις. 

  Στο Σκορπονέρι της Εύβοιας η Dolphin Capital επιδιώκει να υλοποιήσει ξενοδοχείο της αλυσίδας Oberoi και οικιστική ανάπτυξη σε έκταση 1.700 στρεμμάτων, προς στιγμήν όμως δεν έχει λάβει το «πράσινο» φως για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Στα «χαρτιά» τέλος, φαίνεται να παραμένουν τα projects «Plaka Bay Resort» και «Kea Resort» στην Ανατολική Κρήτη και στην Κέα, αντιστοίχως, με τους σχεδιασμούς να προβλέπουν ανάπτυξη κατοικιών και κατασκευή ξενοδοχείων.

  Κατά τη χρήση του 2009, η DCI διεύρυνε τις ζημιές προ φόρων στα 186,72 εκατ. ευρώ από 156,47 εκατ. ευρώ, κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, με τις ζημιές ανά μετοχή να ανέρχονται στα 0,29 ευρώ από 0,23 ευρώ. Οι λειτουργικές ζημιές ενισχύθηκαν στα 119,94 εκατ. ευρώ από 96,47 εκατ. ευρώ πέρυσι.
   
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ