Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουν-2009 09:50

  Αντιδρούν οι κατασκευαστές στην απόφαση του ΣτΕ για τα υπόγεια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τελευταία Ενημέρωση: 13:48

  Αναστάτωση προκαλεί στις τάξεις των κατασκευαστών πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απαγορεύεται η κατασκευή δεύτερου υπογείου χώρου, χωρίς να προσμετράται στο συντελεστή δόμησης.

  Ειδικότερα, το ανώτατο δικαστήριο, κρίνοντας προσφυγή περιβαλλοντικής οργάνωσης απεφάνθη ότι η πολεοδομική νομοθεσία δεν επιτρέπει την κατασκευή δεύτερου ή τρίτου υπογείου, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στο συντελεστή δόμησης. 

  Στην πράξη, η απόφαση του ΣτΕ "παγώνει" την έκδοση οικοδομικών αδειών που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν εγκριθεί, ενώ καθιστά αυθαίρετα χιλιάδες κτίσματα (κυρίως μονοκατοικίες και μεζονέτες) που διαθέτουν και δεύτερο υπόγειο, το οποίο δεν έχει συνυπολογιστεί στο συντελεστή δόμησης.

  Την ίδια στιγμή, παράνομη θεωρείται και η κατασκευή πρώτου υπόγειου που συνδέεται εσωτερικά με την κατοικία και το οποίο δεν έχει προσμετρηθεί στο συντελεστή δόμησης. Ως αποτέλεσμα,  η μετατροπή του πρώτου υπογείου σε χώρο κατοικίας (π.χ. παιδότοπο) αποτελεί πλέον "απαγορευμένο" φρούτο, με την Πολεοδομία, κατά την έκδοση της άδειας, να οφείλει να βεβαιώνει ότι το υπόγειο είναι “αποκομμένο” από την υπόλοιπη κατοικία.

  "Εν μέσω κρίσης, θα έπρεπε να βρίσκουμε τρόπους να μειώνουμε το κόστος των ακινήτων και όχι να ανεβάζουμε την τιμή τους. Αν ο υποψήφιος αγοραστής έχει ανάγκη από ένα βοηθητικό χώρο, τότε θα αναγκαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει 30%-50% επιπλέον από ό,τι θα πλήρωνε αρχικά" αναφέρει χαρακτηριστικά στο Capital.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατασκευαστών Ελλάδος, κ. Δημήτρης Καψιμάλης.

  Όπως επισημαίνουν στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, η απόφαση αυτή του ΣτΕ ανοίγει ακόμη μία "πληγή" στην ήδη υποτονική κατασκευαστική δραστηριότητα, ενώ "θέτει τους ιδιοκτήτες κατοικιών με υπόγειους χώρους εκτός συντελεστή στο έλεος καλοθελητών γειτόνων που θα ΄ενημέρωναν΄ σχετικά την Πολεοδομία".

  Σημειώνεται, τέλος, ότι, σύμφωνα με το ΣτΕ, η κατασκευή δεύτερου υπογείου ενδεχομένως να μην προσμετράται στο συντελεστή δόμησης, εάν πρόκειται περί κατοικίας με ισόγειο κατάστημα και υπόγεια αποθήκη ή αν προβλέπεται από τους τοπικούς πολεοδομικούς κανονισμούς.

  Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών και την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα.
   
  Δημήτρης Δελεβέγκος  
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ