Πειραιώς ΑΕΕΑΠ: Στην τελική ευθεία το business plan

Τετάρτη, 19-Νοε-2008 09:30

Στις πρώτες κινήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ προχωρά η Pasal Development που από τον περασμένο Ιούνιο ελέγχει την πλειοψηφία (37,08%) του μετοχικού κεφαλαίου της επενδυτικής εταιρείας. 

Όπως ανάφερε ο κ. Σ. Θεοδωρίδης σε πρόσφατη παρουσίαση στην ΕΘΕ, το νέο business plan της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσής του, ενώ συνεχίζεται η επάνδρωση της εταιρείας με νέα στελέχη. Καθήκοντα συμβούλου της διοίκησης έχει αναλάβει η KPMG. 

Παράταση όμως, λόγω των αρνητικών συνθηκών στην αγορά που έχει προκαλέσει η διεθνής κρίση, λαμβάνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προωθούνταν προκειμένου η Πειραιώς ΑΕΕΑΠ να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια για την υλοποίηση επενδύσεων που θα ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό της. Οι επικεφαλής της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ αναφέρουν ότι η αύξηση θα πραγματοποιηθεί «όταν βελτιωθούν οι συνθήκες». 

Στο τέλος του εννεαμήνου, η εταιρεία είχε στα ταμεία της 19,2 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του ενεργητικού της διαμορφώθηκε σε 113,4 εκατ. ευρώ έναντι 110,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του περυσινού εννεαμήνου. 

Το σύνολο των επενδύσεων της εταιρείας στο ίδιο διάστημα ανήλθε σε 94 εκατ. ευρώ έναντι 100,9 εκατ. ευρώ περίπου την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (-6,8%). Το σύνολο των επενδύσεων, το οποίο αφορά 26 ακίνητα, αποτελεί το 83% του συνόλου του ενεργητικού της εισηγμένης.

Πάντως, οι μεγάλοι όμιλοι που σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους λαμβάνουν πλέον σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Η MIG Real Estate μεταθέτει την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α., ενώ στον όμιλο της Εθνικής αναζητείται η κατάλληλη «φόρμουλα» για την αξιοποίηση του τεράστιου χαρτοφυλακίου ακινήτου του ομίλου. 

Ανάλογη εικόνα και στον ΟΤΕ, έπειτα από την παροχή άδειας λειτουργίας για την ΟΤΕ Properties που έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ αναμένονται τα σχέδια των Alpha Bank, Emporiki Bank και Τράπεζας Αττικής. 

Νίκος Χρυσικόπουλος