Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Νοε-2022 08:13

  Πώς αλλάζει τον Ταύρο το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών

  Έως 50.000 ακίνητα κάτω από το ντιλ Cepal-Resolut
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Στην αναβάθμιση ενός σημαντικού αλλά υποβαθμισμένου τμήματος της πόλης, το οποίο φιλοξενεί διάσπαρτες πολιτιστικές και εμπορικές εγκαταστάσεις κατά μήκος του οδικού άξονα της Πειραιώς, αναμένεται να συμβάλλει η κατασκευή του νέου κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. 

  Η κατασκευή του νέου κτιρίου, ο διαγωνισμός του οποίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, προβλέπει την ανάπτυξη δύο κτιριακών όγκων  με χώρο υποδοχής ενδιάμεσα με μία εσωτερική ‘κάτω πλατεία’ στο κέντρο του αισθρίου.  Η λειτουργία της ‘κάτω πλατείας’, ως κεντρικού δημόσιου χώρου συνάθροισης ενισχύεται με πολιτιστικούς χώρους συνάθροισης κοινού (Μουσείο Τεχνολογίας, Αμφιθέατρο και Συνεδριακό κέντρο), καθώς και Κυλικείο-Αναψυκτήριο για την υποστήριξη των λειτουργιών και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. 

  Επίσης προβλέπεται η ανάπτυξη εμπορικής χρήσης με διαμόρφωση μικρών καταστημάτων καθώς και παιδικού σταθμού. Οι χώροι στάθμευσης των χρηστών αναπτύσσονται σε δύο υπόγειους ορόφους με 332 συνολικές θέσεις. 

  Η κατασκευή ενός καινοτόμου περιβαλλοντικά κτηρίου θα αποτελέσει σημαντικό τοπόσημο. Ειδικότερα, με κέντρο αναφοράς το Μουσείο Τεχνολογίας και τους συνοδευτικούς Συνεδριακούς χώρους, μπορεί να συμβάλλει επιπλέον στην αναβάθμιση της πολιτιστικής κίνησης στην περιοχή. Παράλληλα η ενίσχυση της ‘πράσινης’ ταυτότητάς του θα ισχυροποιήσει τη συνδεσιμότητα του με τα ‘πράσινα’ δίκτυα μελλοντικών αναπλάσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την πολιτεία (έργα ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ Α.Ε.).

  Επιπλέον θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα μεταβολής των οικονομικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης αστικής περιοχής, επηρεάζοντας επομένως την ευρύτερη λειτουργική αστική της συγκρότηση. Πέρα όμως από την οποιοδήποτε λειτουργική και οικονομική επιρροή, το Κτήριο της Γ.Γ.Υ. αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο πολιτιστικής και πολιτικής προβολής της ευρύτερης περιοχής, των Δήμων Μοσχάτου-Ταύρου και Αθηναίων, αλλά και της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας.

  Στη διάρκεια λειτουργίας του έργου ως κτήριο διοίκησης, αναμένεται να απασχολούνται περίπου 900 άτομα/ εργαζόμενοι στη Γ.Γ.Υ. του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών, ενώ η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι΄1-2 χρόνια. 

  Ήδη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιτπώσεων του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ πριν από λίγο καιρό ο διαγωνισμός που θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, πήρε το πράσινο φως για την β΄φάση. 

  Στην διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου συμμετέχουν τα σχήματα: 

  - ΑΒΑΞ Α.Ε.

  - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

  - ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – DIMAND A.E.

  - ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ INTRAKAT A.E. – REDEX A.E

  Το έργο είναι προϋπολογισμού 113 εκατ. ευρώκαι θα έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού .

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ