Τετάρτη, 02-Νοε-2022 17:07
Έρχονται νέες αυξήσεις στα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου

Της Βάσως Αγγελέτου
Σε ανοδική πορεία βρίσκονται τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων εν μέσω επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αύξηση των επιτοκίων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο τετράμηνο.
"Τα δάνεια σταθερού επιτοκίου μάς κοστίζουν πλέον πολύ ακριβά λόγω της αύξησης του κόστους για το "κλείδωμα” του επιτοκίου κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες", αναφέρει στο Capital.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή. Παρ’ όλα αυτά, εξηγεί, η ζήτηση εξακολουθεί να γέρνει προς την πλευρά των σταθερών επιτοκίων καθώς οι δανειολήπτες επιζητούν σταθερότητα εν μέσω διευρυμένης αβεβαιότητας.
Βέβαια, όπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος, το αυξημένο κόστος στη διατραπεζική αγορά δεν έχει μετακυλιστεί ακόμα -πλήρως- στον δανειολήπτη, ωστόσο τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα. "Όσοι υποψήφιοι δανειολήπτες σκέφτονται να πάρουν στεγαστικό δάνειο το επόμενο διάστημα, και προτιμούν σταθερό επιτόκιο, καλό είναι να σπεύσουν προτού τα επιτόκια ανέβουν ακόμη περισσότερο", αναφέρει η ίδια πηγή.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια αποπληρωμής, αν και το κόστος είναι πλέον αρκετά "τσουχτερό" για τους δανειολήπτες. Παρότι η τιμολόγηση διαφέρει μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι διαφορές δεν είναι κραυγαλέες. Το χαμηλότερο επιτόκιο που παρέχεται σήμερα ξεκινά από το 3,42% για σταθερό επιτόκιο 10ετίας και το υψηλότερο ξεπερνά το 4,10%.
Εκτός από τις προφανείς παραμέτρους που ορίζουν το επιτόκιο του δανείου -ποσό χορήγησης, διάρκεια αποπληρωμής, αξία ενεχύρου- υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες που καθορίζουν την τελική προσφορά που θα λάβει ο υποψήφιος δανειολήπτης. Ο βασικότερος εξ αυτών είναι η πιστοληπτική ικανότητα, το λεγόμενο credit score, το οποίο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την προσωποποιημένη τιμολόγηση.
Όπως είναι αναμενόμενο, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια αποπληρωμής του επιτοκίου τόσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο το οποίο δεσμεύει τον δανειολήπτη. Αυτό είναι το "ρίσκο" των δανειοληπτών που επιλέγουν τη λύση του σταθερού επιτοκίου έναντι του κυμαινόμενου.
Στην ερώτηση ποια είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή, τα στεγαστικά με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο, στελέχη του κλάδου απαντούν στο Capital.gr ότι δεν υπάρχει προφανής απάντηση.
"Σε κάθε περίπτωση η επιλογή συναρτάται με το προφίλ του δανειοδοτούμενου, καθώς και με τις προσδοκίες του. Ένας πελάτης με συντηρητικό προφίλ, που επιζητά τη σταθερότητα, θα προτιμήσει στεγαστικό με σταθερό επιτόκιο έως τη λήξη προκειμένου να γνωρίζει ακριβώς τι δόση θα πληρώνει για τα επόμενα 20 ή 30 έτη", εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Ένα νέο δεδομένο, το οποίο έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους δανειολήπτες, είναι η επαναφορά της ρήτρας πρόωρης αποπληρωμής. Θυμίζεται ότι το 2019 καταργήθηκε η ρήτρα για τα δάνεια που εξοφλούνται πριν από τη λήξη τους, καθώς τα μηδενικά επιτόκια καθιστούσαν αμελητέα την επιβάρυνση των τραπεζών που προέβαιναν σε αντιστάθμιση του επιτοκιακού ρίσκου για μεγάλες διάρκειες.
Η επαναφορά της ρήτρας, εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, συνεπάγεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή στεγαστικών δανείων έχει γίνει και πάλι άκρως ασύμφορη για τον δανειολήπτη που θα προτιμήσει να εξοφλήσει το στεγαστικό του δάνειο στη λήξη του.