Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Σεπ-2022 08:00

  Με αμείωτο ρυθμό οι μεταβιβάσεις ακινήτων

  Έως 50.000 ακίνητα κάτω από το ντιλ Cepal-Resolut
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Η ενεργειακή κρίση δεν έβαλε φρένο στις αγοραπωλησίες ακινήτων όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, οι μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικών παροχών και δωρεών υπερβαίνουν στο 9μηνο του έτους τις 130.000. Αν και το κόστος κατασκευής καταγράφει μέσα σε ένα χρόνο αύξηση της τάξης του 50% καθώς υλικά και υπηρεσίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ωστόσο, το έντονο ενδιαφέρον ξένων για αγορά ακινήτων κυρίως στα νότια προάστια στηρίζει την κτηματαγορά.  

  Όπως προκύπτει από τα στοιχεία σε καθημερινή σχεδόν βάση υποβάλλονται 800 -1.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και δωρεών. Από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί περισσότερα από 131.000 δηλώσεις εκ των οποίων 80.470 αφορούν δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, 34.646 γονικές παροχές και 16.437 δωρεές.

  Η ένταση αυτή στις μεταβιβάσεις είναι αποτέλεσμα των ευνοϊκών μέτρων που ελήφθησαν από τα 2019, έτος σταθμός, καθώς ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία με την κυβέρνηση να αναστέλλει τον ΦΠΑ στην οικοδομή, παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα επισκευών μειώνοντας, εφόσον οι ιδιοκτήτες για τις εργασίες πλήρωναν με ηλεκτρονικό τρόπο σημαντική έκπτωση από το φόρο εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ στην οικοδομή έχει ανασταλεί μέχρι τα τέλη του  2024.

  Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Όσοι προχωρήσουν στην αγορά πρώτης κατοικίας ισχύει αφορολόγητο όριο το οποίο ανέρχεται στα 200.000 ευρώ για τον άγαμο, αυξάνεται στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα.

  2. Οσοι αποφασίσουν να αγοράσουν οικόπεδο στο οποίο εν συνεχεία μπορεί να αναγερθεί πρώτη κατοικία προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο μέχρι το όριο αξίας των 50.000 ευρώ για τον άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το όριο προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του δικαιούχου.

  3. Στις γονικές παροχές από τον περασμένο Οκτώβριο ισχύει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α’ κατηγορία. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται ο/η σύζυγος του φορολογούμενου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες πρώτου βαθμού, δηλαδή τα παιδιά από νόμιμο γάμο, παιδιά χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, παιδιά αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς). Για το τμήμα της περιουσίας που υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 10%.

  Ψηφιοποίηση των μεταβιβάσεων

  Η κυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων, όπως τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιών και τη ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής. Ειδικότερα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και της ΑΑΔΕ:

  -         Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων κληρονομιάς και άτυπων δωρεών. Τέλος στις επισκέψεις στην εφορία για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς τόσο για ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία. Εντός του Οκτωβρίου  οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty από το γραφείο του συμβολαιογράφου Σύμφωνα με το σχεδιασμό ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται: 

  - Δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε περίπτωση επιβολής φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής για κτήση ακινήτων ή κινητών, αξιών, χρηματικών ποσών κ.λπ., για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

  - Εκπρόθεσμες ή τροποποιητικές δηλώσεις.

  -  Δηλώσεις με αίτημα αναβολής φορολογίας.

  - Δηλώσεις που υποβάλλονται για τη σύνταξη συμβολαίου δωρεάς αιτία θανάτου καθώς και για τη διόρθωση ή επανάληψη συμβολαίου.

  - Δηλώσεις που αφορούν ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος.

  - Δηλώσεις με αντικείμενο κινητά κάθε είδους ή μετρητά, για τα οποία ο φορολογούμενος παρέχει ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος σε δόσεις.

  - Δηλώσεις με αντικείμενο χρηματικά ποσά προς τους δικαιούχους της Β' και Γ' κατηγορίας.

  - Δηλώσεις δωρεάς επικαρπίας, η οποία περιέρχεται στον ψιλό κύριο που έχει ήδη υπαχθεί σε φόρο για την ψιλή κυριότητα και αποκτά και την επικαρπία, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ