Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 30-Ιουλ-2022 09:35

  Πώς να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ - Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις λαθών στο Ε9

  Πώς να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ - Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις λαθών στο Ε9
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωναν επί χρόνια λανθασμένα στοιχεία στο Ε9, χωρίς, ωστόσο, να γίνεται αντιληπτή η διαφορά στον ΕΝΦΙΑ.

  Η τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, όπου οι τιμές ζώνης όχι μόνο αυξήθηκαν, αλλά σε ορισμένες περιοχές υπερδιπλασιάστηκαν και εκτόξευσαν τον ΕΝΦΙΑ, οδήγησε τους ιδιοκτήτες να ελέγξουν το Ε9 τους για να εξακριβώσουν εάν τα δηλούμενα στοιχεία είναι ορθά.

  Όπως αναφέρουν λογιστές, πολλοί φορολογούμενοι που το εκκαθαριστικό τους ήταν μεγαλύτερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος άρχισαν να ελέγχουν το Ε9, διαπιστώνοντας διάφορα λάθη, κάποια από τα οποία οδηγούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και πολλά άλλα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στη μεταβίβαση του ακινήτου, καθώς είναι λανθασμένα τετραγωνικά, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν δηλώσει και λανθασμένα τετραγωνικά και στους Δήμους. Όλοι αυτοί έχουν μια τελευταία ευκαιρία να διορθώσουν το Ε9 και εν συνεχεία να προχωρήσουν και σε διορθώσεις των τ.μ. και στους Δήμους.

  Επίσης, όσοι δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να τροποποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα εκδώσει νέα εκκαθαριστικά με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, όπως αυτή θα έχει αποτυπωθεί στις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

  Νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα εκδοθεί εφόσον από τις δηλώσεις που θα υποβληθούν προκύπτουν νέοι δικαιούχοι ή εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης.

  Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

  - Σε όσους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, δηλαδή με το πρώτο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων.

  - Το ποσό έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με το πρώτο εκκαθαριστικό.

  - Μετά τις 29 Ιουλίου 2022 γίνεται κεντρική επανεκκαθάριση από τη ΓΔΗΛΕΔ με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία της λήξης της προθεσμίας υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ.

  - Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ (πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου) εκδίδεται μόνον εφόσον από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτουν νέοι δικαιούχοι ή εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης.

  - Το ποσό της έκπτωσης χορηγείται με βάση την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

  - Ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

  - Κατά την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων για το έτος 2022 από τους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, στην οποία λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με το τελευταίο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

  Τα βήματα για τη διόρθωση του Ε9

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

  2. Μπορείτε να εισαγάγετε / μεταβάλετε / διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 και 2.

  3, Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

  4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

  5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

  6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής / μεταβολής / διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων, στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.

  7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

  8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

  9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

  10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και, εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

  Προσέφυγαν στη ΔΕΔ για τον ΕΝΦΙΑ

  Περισσότεροι από 1.500 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, ζητώντας την ακύρωση του ΕΝΦΙΑ. Πολλοί από τους ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα και μη ίση συμμετοχή στα φορολογικά βάρη. Αρκετοί είναι και οι ιδιοκτήτες που αντιδρούν με τον νέο νόμο για τον ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζοντας ότι επιβαρύνει ακόμα και με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας το καθένα, αλλά και όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ, σε συνδυασμό και με τεράστιες κατά περιοχές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους, και ιδιαίτερα των (απρόσοδων) αστικών οικοπέδων, που οδηγούν σε τεράστιες κυριολεκτικά φορολογικές χρεώσεις. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότερες από τις προσφυές θα απορριφθούν, καθώς η ΑΑΔΕ ακολούθησε τη νομοθεσία. Οι προσφεύγοντες μετά την απόρριψη της προσφυγής μπορούν, ωστόσο, να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ