Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουλ-2022 07:38

  Υπερταμείο: Πλώρη για αξιοποίηση 1.000 ακινήτων και στο κάδρο η ένταξή τους σε ΑΕΕΑΠ

  Υπερταμείο: Πλώρη για αξιοποίηση 1.000 ακινήτων και στο κάδρο η ένταξή τους σε ΑΕΕΑΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

  Σε τροχιά αξιοποίησης των ακινήτων του βρίσκεται το Υπερταμείο, με σημείο εκκίνησης την αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων, η οποία αναμένεται να "ξεκλειδώσει" την αξία που παρουσιάζει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Επί του παρόντος δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τον ακριβή αριθμό των ακινήτων τα οποία εμφανίζουν δυνατότητες αξιοποίησης, γεγονός που, μέχρι στιγμής, βάζει στον πάγο την όποια προσπάθεια θα μπορούσε να γίνει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

  "Στο κομμάτι του real estate υπάρχει μια μεγάλη δυνατότητα, η οποία για κάποιες δεκαετίες δεν έχει αναπτυχθεί. Έτσι, τώρα θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία αποτίμησης του συνόλου των ακινήτων που ανήκουν στο Υπερταμείο", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού ταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, στο πλαίσιο ενημέρωσης για το στρατηγικό σχέδιο 2022-2024 και συνέχισε λέγοντας: "Σε πρώτο χρόνο θα ξεκινήσουμε με ένα πιλοτικό πλάνο αποτίμησης 1.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ και στη συνέχεια θα προστεθούν και τα υπόλοιπα ακίνητα τμηματικά". 

  Στόχος της συγκεκριμένης "χαρτογράφησης" είναι να εξακριβωθεί ο αριθμός των αξιοποιήσιμων, να ενταχθούν σε κατηγορίες και στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την αξιοποίησή τους, με απώτερο σκοπό την εισφορά φρέσκων εσόδων στα ταμεία του οργανισμού.

  Τα 77.000 ακίνητα εκ των οποίων τα 29.000 καταπατημένα 

  Το πρώτο αντιπροσωπευτικό δείγμα των 1.000 ακινήτων, η αξιολόγηση των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς ενδέχεται να ανοίξει στο μέλλον τον δρόμο για την ένταξή τους σε εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), εφόσον εκπληρώνεται το κριτήριο των 25 εκατ. ευρώ σε αξία χαρτοφυλακίου, καθώς, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Υπερταμείου, "όλα τα ενδεχόμενα αξιοποίησης είναι ανοιχτά". 

  Το 2023 έχει προγραμματιστεί να ακολουθήσουν επιπλέον 2.000 ακίνητα με πρόβλεψη η αποτίμηση να "τρέξει" σταδιακά μέχρι να καλυφθεί το σύνολο των ακινήτων. Θυμίζουμε ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων ιδιοκτησίας των θυγατρικών εταιρειών του Υπερταμείου εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου σε 77.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα 70.000 ανήκουν στην ΕΤΑΔ, ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης εμφανίζεται να είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ (εταιρεία διαχείρισης των ακινήτων του ΟΣΕ) με 3.500 ακίνητα. 

  Ωστόσο, ο αριθμός των 77.000 ακινήτων θεωρείται πλασματικός καθώς παραμένει θολό το πόσα είναι αξιοποιήσιμα, ενώ ανάμεσα σε αυτά υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 28.000-29.000 ακίνητα, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των καταπατημένων (κυρίως εκτάσεις γης) και για τα οποία αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. 

  Να σημειωθεί ότι σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει πριν από περίπου τρία χρόνια η EY για λογαριασμό του Υπερταμείου, διαπιστώθηκε ότι τα αξιοποιήσιμα ακίνητα υπολογίζεται ότι ανέρχονταν περίπου σε 16.000, με την αξία τους να εκτιμάται ότι αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. 

  Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ σε εισηγμένες μέχρι startups

  Επτά χρόνια μετά τη δημιουργία του Υπερταμείου, ο οργανισμός σχεδιάζει όχι μόνο να "χαρτογραφήσει" τα ακίνητά του αλλά παράλληλα να θέσει σε εφαρμογή μια βασική πτυχή της ύπαρξής του, που εντοπίζεται στον ρόλο του ως επενδυτικού ταμείου. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει προβλέψει την υλοποίηση άμεσων επενδύσεων της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024, οι οποίες θα κατευθυνθούν σε διάφορους κλάδους, από startups μέχρι τοποθετήσεις σε εισηγμένες εταιρείες. 

  Παράλληλα, επιδιώκει να βελτιώσει την απόδοση μερισμάτων προς το ελληνικό δημόσιο κατά 60% την τριετία 2022-2024 και να επιτύχει αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15% μέχρι το 2024. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια του ομίλου που πραγματοποιείται στο μέτωπο του εξορθολογισμού των λειτουργικών του εξόδων, με στόχο ο δείκτης την επόμενη χρονιά να φθάσει στο 86% έναντι 114% που ήταν το 2020. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ